Πρώτο περιστατικό ενδογενούς μετάδοσης το παιδί της 38χρονης – Και τρίτο κρούσμα στην Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Το πρώτο περιστατικό ενδογενούς μετάδοσης, αλλά και ένα ακόμη κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας. Πρόκειται για το παιδί της 38χρονης γυναίκας που νόσησε μετά από ταξίδι στην Ιταλία, αλλά και ένα ακόμη περιστατικό γυναίκας που βρίσκεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Αθήνας. Ματαιώνονται όλα τα καρναβάλια, είπε ο υπουργός Υγείας.

Πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού στην Αθήνα και τρίτο στην Ελλάδα ανακοίνωσε πριν από λίγο το υπουργείο Υγείας δια στόματος του καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα. Επιβεβαιώθηκε επίσης ότι εκτός από την 38χρονη επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη, νόσησε και ο γιός της. Σε ό,τι αφορά το τρίτο κρούσμα, είναι γυναίκα και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

«Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης επαφών της πρώτης περιπτώσεως επιβεβαιώθηκε από το Εργαστηριο αναφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η μετάδοση του ιού σε στενό συγγενικό μέλος, της πρώτης περίπτωσης της νόσου στην πατρίδα μας. Είναι η πρώτη περίπτωση που δεν είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τις υπόλποιες επαφές και ο έλεγχος παραμένει αρνητικός. Στα πλαίσια της περίπτωσης της αντιμετώπισης της νόσου στην πατρίδα αποφαίστηκε το κλείσιμο του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για 14 ημέρες», είπε ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σύστησε ψυχραιμία, και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της γενικότερης προστασίας του πληθυσμού ματαιώνονται όλες οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

«Με βάση τις συστάσεις της Επιτροπής Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, λοιμωξιολόγους και καθηγητές που συμβουλευόμαστε καθημερινά και με γνώμονα την Δημόσια Υγεία, αποφασίζουμε τη ματαίωση των εκδηλώσεων για το καρναβάλι στην Ελλάδα, όπως κάνουν και όλες οι χώρες της Ευρώπης».

Κορωνοϊός: Το τρίτο κρούσμα είχε ταξιδέψει στην Ιταλία

«Επιπλέον, επιβεβαιώνεται η διάγνωση τρίτου κρούσματος που αφορά σε συμπατριώτισσά μας ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Είμαστε σε διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών και της λήψης επιπλέον μέτρων που αφορούν την τρίτη αυτή περίπτωση στην πατρίδα μας».

«Εξακολουθούμε να μιλάμε για μία ήπια νόσο που δεν μεταδίδεται αν τηρούνται τα μέτρα προσωπικής υγιεινής», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Το τρίτο θετικό κρούσμα είναι γυναίκα που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία και διαμένει στο λεκανοπέδιο Αττικής. Νοσηλεύεται σε ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας και αναμένεται να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς.

Αρνείται να την παραδεχθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την πανδημία

«Ο ιός δεν σέβεται τα σύνορα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Συστήνουμε για μια ακόμη φορά στα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, άσχετα βέβαια από τον ιό, αλλά με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως πυρετό, δύσπνοια, βήχα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον».