Πρώτοι σε ηπατίτιδα αλλά χωρίς φάρμακα.

  • Iatropedia
Μια ακόμη θλιβερή πρωτιά διεκδικεί η χώρας μας. Ελέω μνημονίου και κρίσης , παρατηρείται κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων ηπατίτιδας εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για την δημόσια υγεία. Μάλιστα τη στιγμή, που εμφανίζεται το άκρως αυτό ανησυχητικό φαινόμενο ο ΕΟΠΥΥ, τσεκουρώνει τα φάρμακα που λαμβάνουν οι χιλιάδες πάσχοντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας που εορτάζεται την ερχόμενη Κυριακή βρίσκει την χώρα μας να εμφανίζει αυξημένα ποσοστά επιπολασμού της νόσου.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ 300.000 συμπολίτες μας είναι φορείς της ηπατίτιδας Β και άλλοι 200.000 είναι φορείς της ηπατίδας C .

Βάσει των ίδιων στοιχείων σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί με τον ιό της ηπατίτιδας Β, εκ των οποίων περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς.

Όσον αφορά την ηπατίτιδα C, έχει υπολογιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι 200 εκατομμύρια άτομα, είναι χρόνιοι φορείς της νόσου.

φάρμακα με το σταγονόμετρο

Παρ'όλα αυτά τα σοκαριστικά στοιχεία στην Ελλάδα του 21αιωνα, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» ''ο ΕΟΠΥΥ εγκρίνει με το σταγονόμετρο την χορήγηση νέων φαρμάκων στους πάσχοντες όταν διεθνώς ακολουθείται η πρακτική τα συγκεκκριμένα φάρμακα να εγκρίνονται ακόμη και σε όσους ασθενείς έχουν μέτριες βλάβες στο ήπαρ

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Συλλόγου οι οποίοι κρούουν των κώδωνα του κινδύνου η ηπατίτιδα C εξελίσσεται σε σοβαρό χρόνιο νόσημα περίπου στο 80% των ασθενών και χωρίς επιτυχημένη θεραπευτική αγωγή το 30-50% θα παρουσιάσει κίρρωση ήπατος.'Ενα ποσοστό που αγγίζει το 1-5% θα αναπτύξει και ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα σε 20 έως 30 έτη.

Απαραίτητος ο εμβολιασμός και η τήρηση των κανόνων υγιεινής

Το ΚΕΕΛΠΝΟ καθιστά σαφές ότι μοναδικός αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της ηπατίτιδας Β είναι ο εμβολιασμός ενώ η έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων Β και C μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή ποιότητα ζωής στα άτομα που έχουν μολυνθεί.

Παράλληλα η τήρηση των κανόνων υγιεινής αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πρόληψη της ηπατίτιδας Α, για την οποία επίσης υπάρχει αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο.

Η καθιέρωση της 28η Ιουλίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ιογενούς Ηπατίτιδας έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας σε κρίσιμα για την αντιμετώπιση της νόσου ζητήματα όπως οι τρόποι πρόληψης, η βελτίωση της περίθαλψης και της ποιότητας ζωής των ασθενών και η διαφύλαξη των δικαιωμάτων τους.

Η πληροφόρηση, ειδικά όταν προέρχεται από έγκυρους επιστημονικούς φορείς, μπορεί να συμβάλει στη διάλυση της αδικαιολόγητης ανησυχίας του κοινού, των φόβων και των προκαταλήψεων σχετικά με τις ηπατίτιδες και να αποτρέψει έτσι τη συναισθηματική και κοινωνική απομόνωση των ατόμων που έχουν μολυνθεί.

Η ύπαρξη απλών εξετάσεων αίματος για την ανίχνευση των ιών της ηπατίτιδας δίνει τη δυνατότητα ελέγχου σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Tο Γραφείο Ηπατιτίδων του Κέντρου Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) λειτουργεί από το 2000 ενώ από το 2002 συντονίζει δίκτυο 23 κλινικών μέσω των οποίων καταγράφεται και παρακολουθείται η φυσική ιστορία ασθενών με χρόνια ηπατίτιδα B και C (μελέτη Cohort).

Μάλιστα από το Φεβρουάριο του 2013, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. εξέδωσε νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες Θεραπευτικής Παρέμβασης σε ασθενείς με λοίμωξη με τον ιό της ηπατίτιδας Β ή C με βάση τα τελευταία βιβλιογραφικά δεδομένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μειώνεται η ταλαιπωρία για τις εξωσωματικές! Που ξεκινούν νέες επιτροπές έγκρισης στον ΕΟΠΥΥ

Έρχονται νέα καινοτόμα φάρμακα!Ποιες παθήσεις αφορούν

Άδωνις Γεωργιάδης: Θα μετακινηθούν και γιατροί στα νοσοκομεία!

Προς Αυγουστιάτικες κινητοποιήσεις οι φαρμακοποιοί;