Προστάτης: Το Αττικόν το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο όπου εφαρμόζεται θεραπεία με υδρατμούς

  • Ρούλα Τσουλέα
Rezum
Πως καταπολεμούν οι υδρατμοί την καλοήθη διόγκωση του προστάτη. Για ποιους ασθενείς ενδείκνυνται.

Το Αττικόν έγινε το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο στη χώρα μας όπου εφαρμόζεται η μέθοδος Rezum για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Πρόκειται για μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, που χρησιμοποιεί υδρατμούς για να συρρικνωθεί ο προστάτης.

«Η μέθοδος Rezum χρησιμοποιείται εδώ και μία πενταετία διεθνώς. Στην Ελλάδα ήρθε πριν από ενάμιση χρόνο», δήλωσε στο Πρακτορείο Fm του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ουρολογίας Μιχάλης Χρυσοφός, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Ουρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αττικόν. «Ουσιαστικά χρησιμοποιούμε αποστειρωμένο νερό, το οποίο μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια με τη μορφή υδρατμών και με ενέσεις εγχέεται μέσα στον προστάτη».

Με αυτό τον τρόπο συρρικνώνεται σταδιακά ο προστάτης και ο ασθενής αποκτά βελτιωμένη ούρηση. Η μέθοδος απευθύνεται κυρίως:

  • Σε νέους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να διατηρήσουν τη στυτική λειτουργία τους
  • Σε ηλικιωμένους με πολλά προβλήματα υγείας, που δεν μπορούν να υποβληθούν σε άλλου είδους επεμβάσεις

Την μέθοδο Rezum «την εφαρμόζουμε κυρίως σε περιστατικά με προστάτες άνω των 30 και μέχρι 80 γραμμαρίων. Για μεγαλύτερους προστάτες δεν είναι η ιδανική θεραπεία, όμως εφαρμόζεται μόνο αν δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις», πρόσθεσε ο κ. Χρυσοφός.

Στο σπίτι με καθετήρα

Η ιατρική αυτή πράξη διενεργείται είτε με τοπική, είτε με γενική αναισθησία. Κάθε έγχυση διαρκεί 9 δευτερόλεπτα. Αναλόγως με το μέγεθος του προστάτη μπορεί να χρειασθούν από 2-3 ίσως και 4 ενέσεις στην κάθε πλευρά.

Επομένως, «η διάρκεια της θεραπείας είναι ελάχιστη, γι’ αυτό γίνεται και σε μεγαλύτερους ανθρώπους. Οι ασθενείς όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι ενώ θα παραμείνουν στο νοσοκομείο μόνο μία μέρα, στο σπίτι τους θα πάνε με καθετήρα», διευκρινίζει ο καθηγητής.

Για κάθε 10 γραμμάρια προστάτη, απαιτείται μία ημέρα καθετηριασμού. Επομένως, ένας ασθενής με 50-70 γραμμάρια προστάτη, θα κρατήσει τον καθετήρα για μία εβδομάδα.

Η μέθοδος Rezum έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασσική προστατεκτομή, επισήμανε ο κ. Χρυσοφός. Αυτά είναι:

  • Δεν υπάρχει απώλεια αίματος
  • Δεν επηρεάζεται η εκσπερμάτιση
  • Ο επεμβατικός χρόνος είναι πολύ μικρός
  • Η αναισθησία είναι πολύ ελαφρά ή τοπική
  • Δεν απαιτείται πολυήμερη νοσηλεία
  • Ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες

Όσον αφορά τις αντενδείξεις ο καθηγητής αναφέρει ότι δεν ενδείκνυται σε ασθενείς που έχουν κάποιο τεχνητό σφικτήρα (σ.σ. συσκευή αντιμετώπισης ακράτειας) ή πεϊκή πρόθεση. Όσοι, εξ άλλου, παίρνουν αντιπηκτικά, καλό είναι να τα διακόπτουν για μία ή δύο ημέρες.

Η αποτελεσματικότητα

Τι λένε όμως τα πρώτα αποτελέσματα σε σχέση με τα ποσοστά επιτυχίας της εν λόγω μεθόδου; «Αυτή τη στιγμή έχουμε αποτελέσματα πενταετίας. Σε μία μελέτη που έχει γίνει στις ΗΠΑ το ποσοστό των ασθενών που ήταν ικανοποιημένο ήταν πάνω από 90%», απάντησε ο κ. Χρυσοφός.

Όπως εξήγησε, πιστεύει ότι υπάρχουν δύο λόγοι που μικρό ποσοστό ασθενών δεν έμεινε ικανοποιημένο. Ο ένας είναι ότι ασθενείς με μόνιμο καθετήρα, που κάνουν Rezum για να απαλλαγούν από αυτόν, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν ακόμα έναν μήνα με τον καθετήρα μετά τη θεραπεία.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για διάστημα περίπου 15 ημερών οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν ερεθιστικά συμπτώματα (λ.χ. συχνουρία, τσούξιμο κατά την ούρηση). Αυτά αντιμετωπίζονται με αντιφλεγμονώδη και υποχωρούν σταδιακά.

«Η αποθεραπεία είναι σχετικά ήπια, αλλά θα πρέπει να λάβει υπ’ όψιν του ο ασθενής ότι η πλήρης συρρίκνωση του προστάτη γίνεται στους τρεις μήνες. Επαναληπτική συνεδρία δεν χρειάζεται. Επειδή, όμως, ουσιαστικά δεν επεμβαίνουμε στον προστάτη και η υπερπλασία μπορεί μακροχρόνια να επανέλθει, ίσως μετά από χρόνια να χρειαστεί δεύτερη θεραπεία, είτε με αυτή τη μέθοδο, είτε με κάποια άλλη», διευκρίνισε ο καθηγητής.

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι πολύ συχνή. Πλήττει:

  • Το περίπου 50% των ανδρών στην ηλικία των 60 ετών
  • Το 90% των ανδρών έως την ηλικία των 85 ετών

Οι παράγοντες που οδηγούν στην υπερπλασία, είναι κυρίως ορμονικοί και δεν υπάρχει τρόπος πρόληψης. Μπορεί όμως να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά ή επεμβατικά. Παράγοντες που ερεθίζουν τον προστάτη είναι το αλκοόλ, η καφεΐνη και η καθιστική ζωή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock