Προσοχή: Τι σημαίνει αν δείτε αυτό το σημάδι στο νύχι σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νυχι
Έχουμε όλοι διδαχθεί ότι οποιεσδήποτε αλλαγές σε κάποια κρεατοελιά ή σε άλλες σημάδια στο σώμα μας, όσον αφορά το χρώμα, το μέγεθος, ή το σχήμα, θα πρέπει να μας θορυβήσουν και να σπεύσουμε άμεσα να κάνουμε εξετάσεις, αφού υπάρχει πιθανότητα να πρόκειται για πρώιμα σημάδια καρκίνου του δέρματος.

Αλλά ένα μελάνωμα δεν είναι απαραίτητο να εμφανιστεί μόνο στα “προφανή” σημεία του σώματος, αλλά ακόμα και κάτω από τα νύχια. Το “υπονύχιο μελάνωμα”, όπως ονομάζεται είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, που αντιστοιχεί σε έως και το 3% των περιπτώσεων μελανώματος στους λευκούς ανθρώπους, Καυκάσιας προέλευσης, ενώ είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο (15-35%) σε εθνοτικές ομάδες με πιο σκούρο δέρμα.

Πάνω από το 75% των υπονύχιων μελανωμάτων εκδηλώνεται είτε στο μεγάλο δάκτυλο στα πόδια ή στον αντίχειρα του χεριού.

Το πιο χαρακτηριστικό σημάδι αυτού του τύπου μελανώματος είναι η εμφάνιση μιας σκουρόχρωμης λωρίδας, εγκάρσια στο νύχι.

Πολλοί ασθενείς με υπονύχιο μελάνωμα αναφέρουν αρχικά κάποιο τραύμα στο δάχτυλο όπου εμφανίζεται αυτό το σημάδι στο νύχι και αποδίδουν λανθασμένα το σημάδια αυτό σε κακή επούλωση του τραύματος.

Η διαφορική διάγνωση του υπονύχιου μελανώματος περιλαμβάνει καλοήθεις χρωματικές αλλοιώσεις του δέρματος κάτω από το νύχι (ραβδωτή μελανωνυχία), την χρόνια βακτηριακή μυκητιασική λοίμωξη και το απλό υπονύχιο αιμάτωμα.

Η γραμμή/λωρίδα μπορεί να ξεκινήσει από μόλις ένα χιλιοστό σε πλάτος και με αρκετά αχνό χρώμα και να αναπτυχθεί σε εμφανώς πιο φαρδύ σημάδι με πολύ πιο σκούρο (έως και μαύρο) χρώμα.

Εάν έχετε υπονύχιο μελάνωμα, μπορεί να παρατηρήσετε και άλλες αλλαγές στο νύχι σας. Αυτές περιλαμβάνουν την πάχυνση του νυχιού, την παραμόρφωση της περιφέρειάς του (ανύψωση), αυλάκια στο νύχι ή γενικευμένο πόνο στην περιοχή.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το σχετικό ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού που ανήκει στο μεγάλο αμερικανικό δίκτυο CBS σχετικά με το υπονύχιο μελάνωμα, μαζί με χαρακτηριστικές εικόνες από τέτοιες περιπτώσεις.

Πηγές: http://www.med.nyu.edu και http://www.healthcentral.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μελάνωμα: Πώς θα το εντοπίσετε εγκαίρως στο δέρμα σας [pics]

Μελάνωμα: Πόσες ελιές (αριθμός) στο χέρι σας δείχνουν αυξημένο κίνδυνο