Προσοχή στο φτυάρισμα του χιονιού. Ποιον κίνδυνο κρύβει

  • Iatropedia newsroom
φτυάρισμα
Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μια υψηλής εντάσεως φυσική δραστηριότητα. Ποιοι μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και ποιοι πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές πριν πιάσουν το φτυάρι.

Μπορεί το χιόνι να δημιουργεί ειδυλλιακές εικόνες γύρω μας, αλλά η απομάκρυνσή του όχι μόνο δεν είναι απλή υπόθεση, αλλά μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικίνδυνη. Πριν λοιπόν σπεύσετε να αρχίσετε το φτυάρισμα  για να καθαρίσετε την αυλή σας, διαβάστε τις προειδοποιήσεις ενός αμερικανού ειδικού.

«Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν πόσο έντονη δραστηριότητα είναι το φτυάρισμα του χιονιού», λέει ο καρδιολόγος Dr. Luke Laffin, από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής στην Cleveland Clinic του Οχάιο. «Πρέπει όμως να γνωρίζουν πως είναι εφάμιλλη με την μέγιστη προσπάθεια που μπορεί να καταβάλλει κάποιος σε ένα τεστ κοπώσεως! Επομένως, καταπονεί πολύ την καρδιά».

Η καταπόνηση αυτή για τους νέους με καλή φυσική κατάσταση συνήθως δεν σημαίνει κάτι. Για όσους όμως δεν συνηθίζουν να γυμνάζονται και δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση, το φτυάρισμα του χιονιού μπορεί να ανοίξει το δρόμο στο έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η παγωνιά παίζει σημαντικό ρόλο. Όταν κάνει πολύ κρύο, οι αρτηρίες του σώματος συστέλλονται, με συνέπεια να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Όταν λοιπόν σε αυτή τη φάση αρχίσει το σώμα να καταπονείται πολύ και απότομα, μπορεί να προκληθεί έμφραγμα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται επίσης εάν κατά τους χειμερινούς μήνες κάνετε πιο καθιστική ζωή απ’ ό,τι συνήθως. Και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για να μην πέφτετε σε… χειμερία νάρκη στην καρέκλα σας, τονίζει ο Dr. Laffin.

Συμβουλές για ασφαλές φτυάρισμα

Θέλετε να φτυαρίσετε το χιόνι όπως και να ‘χει; Ο Dr. Laffin συνιστά να ακολουθήσετε τουλάχιστον μερικές ουσιώδεις συμβουλές. Η κυριότερη είναι να κάνετε το φτυάρισμα χωρίς βιασύνη και χωρίς να πιέζετε τον εαυτό σας. Για να το επιτύχετε, κάνετε τα εξής:

  • Μόλις νιώσετε το σώμα σας να κουράζεται, μπείτε μέσα και ξεκουραστείτε λίγο
  • Μην προσπαθήσετε να απομακρύνετε όλο το χιόνι με μία προσπάθεια. Είναι πολύ ευφυέστερο (και ασφαλέστερο) να κάνετε πολλά και συχνά διαλείμματα.
  • Ντυθείτε σε στοιβάδες και ζεστά. Να πίνετε επίσης τακτικά νερό όσο διαρκεί το φτυάρισμα του χιονιού. Έχει μεγάλη σημασία να μην αφυδατωθείτε. Και μην σας ξεγελάει η παγωνιά. Πάλι θα ιδρώσετε και θα χάσετε υγρά.
  • Να «ακούτε» το σώμα σας. Αν παρουσιάσετε σημαντικό πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή ή πόνο που αντανακλάται στο μπράτσο, στην πλάτη ή στον αυχένα σας, σταματήστε αμέσως το φτυάρισμα και καλέστε σε βοήθεια. Αυτά είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα που προκαλεί το έμφραγμα. Πρέπει να σας εξετάσει επειγόντως ένας γιατρός.
  • Μην ξεχνάτε τα λιγότερο χαρακτηριστικά συμπτώματα του εμφράγματος. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πόνος που αντανακλάται στη γνάθο ή στο στομάχι, κρύος ιδρώτας, ναυτία, ζάλη και αίσθηση ότι ξαφνικά κουράζεστε πολύ εύκολα. Και αυτά τα συμπτώματα πρέπει να αξιολογηθούν αμέσως από έναν γιατρό.

Πότε πρέπει να αποφύγετε το φτυάρισμα

Το φτυάρισμα του χιονιού είναι μια δραστηριότητα την οποία καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες, τονίζει ο Dr. Laffin. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

  • Όσοι πάσχουν από ένα ή περισσότερα προβλήματα υγείας. Κυρίως όσοι έχουν πολλαπλά προβλήματα, όπως στεφανιαία νόσο ή υπέρταση
  • Τα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών

Αν ανήκετε σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες, προτιμότερο είναι να ζητήσετε από κάποιον άλλο να φτυαρίσει το χιόνι αντί για εσάς. «Δεν αξίζει να ρισκάρετε», λέει ο ειδικός. «Ειδικά αν είστε και υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και δεν γυμνάζεστε ιδιαιτέρως. Προτιμότερο είναι να ζητήσετε από κάποιο υγιές, νεαρό παιδί με καλή φυσική κατάσταση να σας βοηθήσει».