Προσοχή στις πλασματικές «θεραπείες» για τη γρίπη, συνιστά ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη
Η FDA ανησυχεί ότι η χρήση τέτοιου είδους «θεραπειών» μπορεί να έχει συνέπειες στους ασθενείς, όπως άγνωστες παρενέργειες ή αλληλεπιδράσεις με τα κανονικά φάρμακα.

Την προσοχή των καταναλωτών στα μη-συνταγογραφούμενα προϊόντα που υπόσχονται να θεραπεύσουν τη γρίπη, να την αποτρέψουν ή να μειώσουν τη σοβαρότητά της, εφιστά η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), τα προϊόντα αυτά προωθούνται με ισχυρισμούς, οι οποίοι δεν έχουν αξιολογηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα που να προλαμβάνουν ή να θεραπεύουν τη γρίπη, τονίζει. Υπάρχουν μόνο μη-συνταγογραφούμενα φάρμακα τα οποία καταστέλλουν συμπτώματα που τυπικά σχετίζονται με τη γρίπη, όπως:

  • Ο πυρετός
  • Οι μυϊκοί πόνοι
  • Η ρινική συμφόρηση (μπούκωμα) κ.λπ.

Τα αληθινά φάρμακα για την πρόληψη ή/και τη θεραπεία της γρίπης είναι συνταγογραφούμενα, επισημαίνει η FDA. Πρόκειται για ειδικά αντιϊικά σκευάσματα και για τα αντιγριπικά εμβόλια, τα οποία μπορεί να μειώσουν την βαρύτητα των συμπτωμάτων της ή και τον κίνδυνο μόλυνσης. Τα αντιϊικά φάρμακα διατίθενται σε πολλές μορφές, όπως:

  • Δισκία
  • Σιρόπια
  • Εισπνεόμενα
  • Για ενδοφλέβια έγχυση

Ορισμένα από τα συνταγογραφούμενα αντιϊικά είναι εγκεκριμένα για μικρά παιδιά και εφήβους. Επιπλέον, αποδίδουν καλύτερα όταν λαμβάνονται μέσα στο πρώτο 48ωρο από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Σύμφωνα με την FDA, οι πλασματικές «θεραπείες» για τη γρίπη πωλούνται ευρέως στο διαδίκτυο και στο εμπόριο. Μπορεί να προωθούνται ως διατροφικά συμπληρώματα, τρόφιμα (π.χ. αφεψήματα βοτάνων), απολυμαντικά χεριών, ρινικά σπρέι, συσκευές (π.χ. φίλτρα αέρα, φωτοθεραπείες) κ.λπ.

Η FDA ανησυχεί ότι η χρήση τέτοιου είδους «θεραπειών» μπορεί να ωθήσει τους ασθενείς να καθυστερήσουν, να διακόψουν ή να μην λάβουν καθόλου την ενδεδειγμένη ιατρική θεραπεία που χρειάζονται.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος ορισμένες πλασματικές «θεραπείες» για τη γρίπη να περιέχουν συστατικά με απρόσμενες παρενέργειες, προσθέτει. Ή μπορεί τα συστατικά τους να αλληλεπιδράσουν με τα κανονικά φάρμακα που ενδεχομένως λαμβάνουν οι ασθενείς.

«Προστατεύστε τον εαυτό και την οικογένειά σας, έχοντας το νου σας για δυνητικά πλασματικά αντιγριπικά και αντιϊικά προϊόντα που πωλούνται χωρίς ιατρική συνταγή και μπορεί να περιέχουν τους εξής ισχυρισμούς», αναφέρει η FDA:

  • «Μειώνει τη σοβαρότητα ή τη διάρκεια της γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων»
  • «Ενισχύει φυσικά την ανοσία, χωρίς αντιγριπικό εμβόλιο»
  • «Δρα ως ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στο αντιγριπικό εμβόλιο»
  • «Προλαμβάνει τη μόλυνση με τη γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις/ιώσεις»
  • «Είναι αποτελεσματική θεραπεία κατά της γρίπης ή άλλων ιογενών λοιμώξεων»
  • «Επιταχύνει την ανάρρωση από τη γρίπη ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις»
  • «Υποστηρίζει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού για να καταπολεμήσει τη γρίπη ή άλλους ιούς»

Προσοχή και στα ομοιοπαθητικά προϊόντα

Η FDA συνιστά επίσης στους ασθενείς να είναι πολύ προσεκτικοί όταν προμηθεύονται φάρμακα από το διαδίκτυο. Πολλοί ιστότοποι μοιάζουν με νόμιμα φαρμακεία, αλλά δεν είναι, τονίζει.

Τέλος, εφιστά την προσοχή και στα ομοιοπαθητικά σκευάσματα. Όπως αναφέρει ναι μεν προωθούνται ως πολύ αραιά διαλύματα διαφόρων ουσιών, αλλά σε αναλύσεις που έχει πραγματοποιήσει έχει εντοπίσει προϊόντα με πολύ υψηλότερη συγκέντρωση ουσιών από την αναγραφόμενη. Η συγκέντρωση αυτή μπορεί να προκαλέσει «σημαντικές βλάβες» στα παιδιά, προειδοποιεί.

«Γι’ αυτό τον λόγο εφιστούμε την προσοχή, εάν σκέπτεστε να δώσετε ομοιοπαθητικά σκευάσματα για τη γρίπη, τον βήχα ή το κρυολόγημα στα παιδιά», καταλήγει.

Φωτογραφία: iStock