Προσοχή στα διαδικτυακά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για θέματα υγείας: Τι να γράφετε και τι όχι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Τεχνητή Νοημοσύνη
Γιατί οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε για την αντιμετώπιση ερωτήσεων σχετικά με την υγεία σας.

Αν και το Διαδίκτυο μας παρέχει περισσότερη πρόσβαση σε ιατρικές πληροφορίες από ποτέ, αυτές οι πληροφορίες δεν είναι πάντα εύκολο να κατανοηθούν. Ένας τρόπος με τον οποίο πολλοί αρχίζουν να αναζητούν λύσεις σε προβλήματα υγείας είναι χρησιμοποιώντας εργαλεία που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ), όπως το ChatGPT του OpenAI, το Google Bard και το Microsoft Bing.

Το ChatGPT έχει ήδη πάνω από 100 εκατομμύρια χρήστες και αυτός ο αριθμός θα συνεχίσει να αυξάνεται τώρα που το OpenAI κυκλοφόρησε την επίσημη εφαρμογή για κινητά με λογισμικό iOS.

Τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σε δευτερόλεπτα με προσιτό και κατανοητό τρόπο. Αν και τα περισσότερα από αυτά προσφέρουν προγράμματα premium, οι βασικές λειτουργίες των εργαλείων είναι δωρεάν.

Για πολλούς η χρήση εργαλείων ΤΝ, όπως το ChatGPT, φαίνεται ως ένας πιο προσιτός, βολικός και εύκολος τρόπος για να βρει κανείς απαντήσεις σε διάφορα θέματα, όπως και σε ζητήματα υγείας. Επιπλέον, μπορεί να απαντήσει σχεδόν σε οτιδήποτε ρωτήσετε, αν και όχι απαραίτητα σωστά.

Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ερωτήσεων σχετικά με την υγεία σας ή για ιατρική συμβουλή:

“Κανένα τέτοιο εργαλείο ΤΝ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για ιατρικές συμβουλές, δεδομένου του μεγάλου κινδύνου ο χρήστης-άνθρωπος να παρεξηγήσει ή να εφαρμόζει λανθασμένα τέτοιες πληροφορίες στην υγεία του”, δήλωσε ο δρ. Jonathan Chen, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Δεδομένου ότι τόσο οι ασθενείς όσο και οι κλινικοί γιατροί είναι πιθανό να το κάνουν ήδη ούτως ή άλλως, πρέπει να ενημερωθούν για το τι πραγματικά παίρνουν και κάνουν”.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες για το πότε να μην χρησιμοποιείτε την Τεχνητή Νοημοσύνη για ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία και τους πιθανούς κινδύνους που πρέπει να γνωρίζετε εάν το επιλέξετε.

Πότε είναι ασφαλής η χρήση εργαλείων ΤΝ για ερωτήσεις που σχετίζονται με την υγεία

Παρόλο εργαλεία όπως το ChatGPT πρέπει να μην χρησιμοποιούνται για ιατρικές συμβουλές, ο δρ. Rigved Tadwalkar, καρδιολόγος στο Providence Saint John’s Health Center, λέει ότι μπορεί να είναι χρήσιμες για την παροχή γενικών πληροφοριών σχετικά με καταστάσεις υγείας, ορισμένα φάρμακα, ασθένειες και άλλα ιατρικά θέματα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη γρίπη, ένα εργαλείο ΤΝ μπορεί να παρέχει απαντήσεις που καλύπτουν τα συμπτώματα, τις αιτίες, τους παράγοντες κινδύνου και τις θεραπείες. Τα εργαλεία ΤΝ μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για ένα συγκεκριμένο φάρμακο: για παράδειγμα, γιατί χρησιμοποιείται και ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες.

Ο δρ. Tadwalkar είπε ότι τα εργαλεία ΤΝ μπορούν να είναι μια χρήσιμη πηγή, ειδικά για απλά πράγματα:

“Εκεί πραγματικά μπορεί να λάμψει ένα εργαλείο Τεχνητής Νοημοσύνης και εκεί όπου βλέπουμε ότι υπάρχει κάποιος βαθμός αξιοπιστίας στις απαντήσεις του”, είπε.

Σύμφωνα με τον δρ. Chen, εργαλεία όπως το ChatGPT θα μπορούσαν επίσης να είναι χρήσιμα για τη σύνοψη ή την επεξήγηση πληροφοριών με μη ιατρικούς όρους, ειδικά από αξιόπιστες ιατρικές πηγές, ιστότοπους και επιστημονικές μελέτες.

Τα εργαλεία ΤΝ θα μπορούσαν επίσης να αποτελέσουν χρήσιμη πηγή αναφοράς και διαλόγου για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να προετοιμαστούν για ιατρικές επισκέψεις. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να ρωτήσει ένα bot ΤΝ ποιες πληροφορίες πρέπει να φέρουν μαζί τους και ποιες ερωτήσεις πρέπει να κάνουν στον γιατρό στο επόμενο ραντεβού τους.

Προκαταρκτικές μελέτες έχουν δείξει ότι το ChatGPT αποδίδει πολύ καλύτερα από προηγούμενα διαδικτυακά εργαλεία ελέγχου συμπτωμάτων, όσον αφορά την εικασία μιας ιατρικής διάγνωσης και την πρόταση της κατάλληλης συμβουλής: να μείνει το άτομο στο σπίτι ή να δει γιατρό ή να πάει στα Επείγοντα νοσοκομείου.

Ωστόσο, ο δρ. Chen είπε ότι αυτά τα εργαλεία ΤΝ εξακολουθούν να δίνουν λάθος συμβουλές σε πάνω από το 10% των περιπτώσεων:

“Είναι περισσότερο ένα πληροφοριακό παρά διαγνωστικό εργαλείο που να δίνει οριστικές συμβουλές με τον τρόπο που θα το ήθελαν οι περισσότεροι. Είναι μια καλή πληροφοριακή πηγή σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι οριστική, επειδή απλά δεν είναι σε αυτό το επίπεδο”.

Γιατί πρέπει να ΜΗΝ χρησιμοποιείτε το ChatGPT για ιατρικές συμβουλές

Αν και το ChatGPT μπορεί να είναι ωφέλιμο σε ορισμένες περιπτώσεις, ο δρ. Tadwalkar είπε ότι οι άνθρωποι πρέπει να ΜΗΝ βασίζονται στα εργαλεία ΤΝ για οριστικές ιατρικές συμβουλές, επειδή οι απαντήσεις και οι προτάσεις τους μπορεί να είναι εσφαλμένες:

“Πολλοί μπορεί είτε να μην το γνωρίζουν αυτό το γεγονός ή να το υποτιμούν σε σοβαρότητα, αλλά το ChatGPT μπορεί μερικές φορές να δώσει μια ξεκάθαρα ψευδή ή λανθασμένη απάντηση. Εδώ είναι που γίνεται επικίνδυνο”.

Επιπλέον, ο δρ. Chen είπε ότι οι ασθενείς που βασίζονται στο ChatGPT για ιατρικές πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματά τους θα μπορούσαν να πανικοβληθούν άσκοπα:

“Υπάρχουν προβλήματα τόσο από την υπερβολική όσο και από την ελαφρύτερη διάγνωση. Προφανώς, εάν ένας ασθενής καθησυχαστεί ψευδώς από ένα chatbot και αρνηθεί να αναζητήσει πραγματική ιατρική φροντίδα, οι καθυστερήσεις ή οι παραλείψεις σε κρίσιμες διαγνώσεις (π.χ. έμφραγμα ή καρκίνος) θα ήταν καταστροφικές”.

Ένα άλλο μειονέκτημα της χρήσης του ChatGPT είναι ότι μπορεί να μην λάβει υπόψη του τυχόν νέες και αναπτυσσόμενες ιατρικές έρευνες. Με δεδομένο το πόσο γρήγορα προοδεύει η τεχνολογία, οι απαντήσεις από ένα chatbot θα μπορούσαν εύκολα να είναι ψευδείς και ξεπερασμένες.

Ο δρ. Tadwalkar είπε ότι το ChatGPT και άλλα εργαλεία ΤΝ δεν λαμβάνουν υπόψη εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με έναν ασθενή, όπως οικογενειακό ιστορικό, γενικό ιατρικό ιστορικό, χρήση φαρμάκων, διατροφή, βάρος, ύψος και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής, εκτός εάν καταχωρηθούν. Επομένως, οι ασθενείς που χρησιμοποιούν τέτοια εργαλεία ενδέχεται να μην λαμβάνουν ακριβείς ιατρικές συμβουλές σχετικά με συγκεκριμένες διαγνώσεις και σχέδια θεραπείας.

“Οι χρήστες δεν εισάγουν συχνά αυτόν τον βαθμό πληροφοριών. Ακόμα κι αν το έκαναν, δεν είμαι σίγουρος αν η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται σε επίπεδο όπου μπορεί να τα αναγνωρίσει όλα αυτά”, είπε.

Τι πρέπει να γνωρίζετε προτού ζητήσετε ιατρική συμβουλή από το ChatGPT

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε το ChatGPT ή άλλα εργαλεία ΤΝ για ιατρικές ερωτήσεις και ανησυχίες σας, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη και ορισμένες βέλτιστες πρακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε.

Να είστε συγκεκριμένοι και να παρέχετε λεπτομέρειες

Φροντίστε να παρέχετε αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με την ερώτηση που κάνετε. Για παράδειγμα, ο δρ. Tadwalkar είπε ότι εάν προσπαθείτε να καταλάβετε πού μπορεί να οφείλεται ο βήχας σας, προσθέστε ως πληροφορία και το πόσο καιρό έχετε τον βήχα και εάν έχετε επίσης άλλα συμπτώματα, όπως πυρετό και ρίγη.

Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να προσθέσετε ορισμένες γενικές πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό σας υπόβαθρο, όπως εάν έχετε ιστορικό άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Να είστε προσεκτικοί σχετικά με την κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων

Είναι εντάξει να εισάγετε γενικές πληροφορίες για την υγεία σας, αλλά ο δρ. Chen είπε ότι πρέπει να είστε προσεκτικοί σχετικά με την παροχή προσωπικών δεδομένων στα chatbots. Όταν μοιράζεστε προσωπικές πληροφορίες -όπως η ημερομηνία γέννησής σας ή μια λίστα με όλα τα φάρμακά σας- με ένα εργαλείο ΤΝ, αυτές οι πληροφορίες κοινοποιούνται επίσης στις εταιρείες που κατέχουν την τεχνολογία.

“Όταν εισάγετε οποιεσδήποτε προσωπικές ιατρικές πληροφορίες σε αυτά τα συστήματα, ουσιαστικά ανεβάζετε αυτές τις προσωπικές πληροφορίες σε μια μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας για να κάνουν ό,τι θέλουν να κάνουν με αυτές, είπε.

Ωστόσο, οι χρήστες μπορούν να το ξεπεράσουν αυτό παραφράζοντας γενικές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε να ρωτήσετε: “Έχω έναν φίλο άνω των 60 ετών με χρόνιο ξηρό βήχα 3 μηνών. Τι διάγνωση και τι εξετάσεις πρέπει να κάνει;”

Κάντε την έρευνά σας και ελέγξτε τις πηγές!

Ο δρ. Chen είπε ότι θα πρέπει να κάνετε περισσότερη έρευνα και να διασταυρώνετε πάντα οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή λαμβάνετε, είτε είναι από chatbot, πηγή στο Διαδίκτυο ή ακόμα και από έναν άλλον άνθρωπο.

Χρησιμοποιήστε πηγές που είναι επίκαιρες και αξιόπιστες, για παράδειγμα, κυβερνητικές ή εκπαιδευτικές πηγές (π.χ. ιστότοποι που τελειώνουν σε .gov ή .edu). Αυτό θα σας βοηθήσει να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε ακριβείς, ενημερωμένες πληροφορίες υγείας.

Ακόμη και έχοντας αυτές τις προτάσεις κατά νου, τόσο ο δρ. Tadwalkar όσο και ο δρ. Chen είπαν ότι εάν απευθυνθείτε στο ChatGPT για μια αρχική ιατρική συμβουλή, μην παραλείψετε να μιλήσετε και με γιατρό:

“Οι ασθενείς θα πρέπει πάντα να βλέπουν έναν γιατρό. Διαπιστώνω ότι αυτά τα εργαλεία ΤΝ, όπως το ChatGPT, είναι απλώς δωρεάν. Είναι απλώς ένα ακόμα εργαλείο στην εργαλειοθήκη. Όπως ακριβώς όταν γκουγκλάρατε κάτι και συνεχίζετε να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για να δείτε αν ισχύει. Θα έκανα το ίδιο με αυτά τα chatbot ΤΝ”.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τους κινδύνους από τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Υγεία

Τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της Υγείας: Γιατί οι πολίτες είναι διστακτικοί

Τι έδειξε έρευνα για το ChatGPT ως “διαγνωστικό βοήθημα” για ασθενείς και γιατρούς

φωτό: iStock