Προσοχή στα ατυχήματα στο ρεβεγιόν – Τι κίνδυνοι υπάρχουν

  • Ρούλα Τσουλέα
ατυχήματα
Τι να προσέξετε με τους καλεσμένους σας, στους δρόμους και με τους... ιπτάμενους φελλούς!

Χιλιάδες άνθρωποι θα γιορτάσουν σε φιλικά σπίτια ή στους δρόμους την αλλαγή του χρόνου, αλλά ο συνδυασμός της ευφορίας της ημέρας με την υπερκατανάλωση αλκοόλ και την απροσεξία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα.

Το αλκοόλ είναι η μεγαλύτερη απειλή, προειδοποιεί το Αμερικανικό Συμβούλιο Ασφαλείας (ASC). Είναι συμβάλλων παράγοντας σε περισσότερο από το 50% των τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και τις πρώτες ώρες του νέου χρόνου.

Για να πάνε όλα καλά, το Συμβούλιο παρέχει μερικές πρακτικές συμβουλές για όσους θα γιορτάσουν το νέο χρόνο μακριά από τα σπίτια τους:

  • Προγραμματιστείτε σωστά. Ορίστε ένα άτομο από την παρέα σας που δεν θα καταναλώσει καθόλου αλκοόλ αυτή τη νύχτα. Ειδάλλως αναζητήστε τη διαθεσιμότητα ενός ταξί.
  • Προσέξτε που πατάτε. Τα ατυχήματα των πεζών επίσης είναι συχνά τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς. Να περπατάτε πάντοτε στο πεζοδρόμιο, έχοντας διαρκώς το νου σας για ό,τι συμβαίνει γύρω σας. Να περνάτε πάντοτε από τις διαβάσεις των πεζών ή από τα πράσινα φανάρια. Αν είστε οδηγοί, να έχετε το νου σας τους πεζούς.
  • Φροντίστε τους καλεσμένους σας. Αν κάνετε ρεβεγιόν στο σπίτι σας, φροντίστε να μη σερβίρετε μόνο αλκοόλ στους καλεσμένους σας. Να έχετε στη διάθεσή τους άφθονο νερό και αναψυκτικά. Αποφύγετε να σερβίρετε αλμυρά σνακ (π.χ. ξηρούς καρπούς, πατατάκια) διότι ενθαρρύνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Σταματήστε να σερβίρετε αλκοόλ αρκετές ώρες πριν τελειώσει το πάρτι, για να περάσει η επήρειά του. Να είστε έτοιμοι να φιλοξενήσετε άτομα στο σπίτι σας, αν τυχόν μεθύσουν.

Οι κίνδυνοι από φελλούς και πυροτεχνήματα

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με το Συμβούλιο, είναι να προσέξετε πώς ανοίγετε τη σαμπάνια ή τον αφρώδη οίνο, αλλά και τυχόν πυροτεχνήματα που θα πετάξετε.

Τα ατυχήματα στα μάτια από τους… ιπτάμενους φελλούς είναι αρκετά συνηθισμένα. Οφείλονται κυρίως σε δύο παράγοντες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO):

  • Ο ένας είναι ότι το ποτό δεν έχει κρυώσει καλά
  • Ο δεύτερος ότι προσπαθείτε να ανοίξετε το μπουκάλι με λάθος τεχνική

Ένα μπουκάλι σαμπάνια των 750 ml περιέχει 4,125 λίτρα αερίου διοξειδίου του άνθρακα, υπό πίεση 6,2 bar. Η πίεση αυτή είναι σχεδόν τριπλάσια από εκείνη που έχει το λάστιχο του αυτοκινήτου!

Είναι επίσης αρκετή για να εκτοξευθεί σε απόσταση 13 μέτρων ένας φελλός βάρους 30 γραμμαρίων. Γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε είναι τόσο χοντρό το  γυαλί του μπουκαλιού: για να την αντέξει.

Αν ο φελλός κτυπήσει κάποιον στο μάτι μπορεί να προκαλέσει από κακώσεις στον οφθαλμικό κόγχο έως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Για να αποφύγετε αυτά τα ατυχήματα, φροντίστε να παγώνετε επί πολλές ώρες στο ψυγείο την σαμπάνια και τον αφρώδη οίνο. Μην ανακινήσετε το μπουκάλι πριν το ανοίξετε. Και να το ανοίγετε πάντοτε αργά, κρατώντας σφικτά τον φελλό με μια καθαρή πετσέτα.

Όσον αφορά τα πυροτεχνήματα, τα ατυχήματα με αυτά μπορεί να κοστίσουν ακόμα και τη ζωή. Επομένως, αφήστε τα καλύτερα στους ειδικούς.

Φωτογραφία: iStock