Προσοχή: Η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
ρύπανση
Ανησυχητικά ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης. Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι ρύποι. Τι λένε οι ερευνητές.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν απειλεί μόνο τους πνεύμονες και την καρδιά, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων μορφών καρκίνου, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν ότι υπαίτια είναι η μακροχρόνια έκθεση σε δύο συγκεκριμένους ρύπους:

  • Στα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια PM2,5
  • Στο διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2)

Οι ρύποι αυτοί συσχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και άλλων οργάνων, δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Joel Schwartz, καθηγητής Περιβαλλοντικής Επιδημιολογίας στο πανεπιστήμιο. Μάλιστα η αύξηση του κινδύνου είναι τόσο σημαντική, ώστε αντιστοιχεί σε χιλιάδες πρόσθετα κρούσματα καρκίνου κάθε έτος, πρόσθεσε.

Οδηγούν στη φλεγμονή

Οι δύο ρύποι παράγονται από την καύση. «Δεν τους δημιουργούν μόνο τα οχήματα, αλλά κάθε είδους καύση», εξηγεί ο καθηγητής. «Μεταξύ άλλων εκλύονται από την καύση ξύλων σε σόμπες, από τα εργοστάσια που καίνε άνθρακα, από άλλα είδη εγκαταστάσεων καυσίμων. Όλες αυτές οι πηγές εκλύουν ρύπους κατά την καύση».

Οι ίδιοι ρύποι σχετίζονται και με άλλες αρνητικές εκβάσεις της υγείας. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η πνευμονοπάθεια, η καρδιοπάθεια και η άνοια.

Πώς μπορεί όμως η ατμοσφαιρική ρύπανση να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου; Μελέτες έχουν δείξει ότι αυξάνει τη φλεγμονή στο σώμα, η οποία είναι γενεσιουργός αιτία σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

Αυξάνει επίσης το οξειδωτικό στρες που προκαλεί βλάβες στα κύτταρα. Τέλος, καταστέλλει την ικανότητα του οργανισμού να επιδιορθώνει αυτές τις βλάβες, ανέφερε ο Dr. Schwartz.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Environmental Epidemiology. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τον καρκίνο γενικά, από εκατομμύρια ασφαλισμένους στις ΗΠΑ. Τα στοιχεία αφορούσαν την περίοδο 2000-2026. Όλοι οι ασφαλισμένοι είχαν εκδηλώσει καρκίνο σε ηλικία 75 ετών και άνω.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέτασαν ξεχωριστά τέσσερις διαφορετικές μορφές καρκίνου. Ειδικότερα, εξέτασαν αν η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετιζόταν με τον καρκίνο:

  • Του μαστού
  • Του παχέος εντέρου
  • Του ενδομητρίου
  • Του προστάτη

Για κάθε επιμέρους μορφή καρκίνου εξετάστηκαν δεδομένα από 2,2 έως 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα

Τα δεδομένα έδειξαν ότι η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη. Δεν βρέθηκε όμως ανάλογη συσχέτιση για τον καρκίνο του ενδομητρίου. Τα δεδομένα για τον καρκίνο του μαστού ήταν ασαφή.

Ακόμα, δε, και όταν οι εκθέσεις ήταν χαμηλότερες από τα όρια ασφαλείας που έχει θεσπίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αυξανόταν ο γενικός κίνδυνος αναπτύξεως καρκίνου.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο και των τεσσάρων καρκίνων στους ανθρώπους με περιττά κιλά. Υπαίτιο γι’  αυτή τη συσχέτιση είναι το διοξείδιο του αζώτου, λένε οι ερευνητές.

Οι συσχετίσεις που εντοπίστηκαν ήταν τόσο ισχυρές ώστε αντιστοιχούν σε μερικές χιλιάδες πρόσθετα περιστατικά καρκίνο τον χρόνο, λόγω της ρύπανσης.

Επομένως, η μείωση των ρύπων θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την επίπτωση της νόσου, επισήμανε ο Dr. Schwartz.

Φωτογραφία: iStock