Προσοχή: Επικίνδυνες οι φωνητικές εντολές κατά την οδήγηση

  • Ρούλα Τσουλέα
οδήγηση φωνητικές εντολές
Η οδήγηση με χρήση τεχνολογίας που βασίζεται στις φωνητικές εντολές δεν είναι άμοιρη κινδύνων, προειδοποιούν αμερικανικοί ειδικοί.

Τα κινητά τηλέφωνα και τα άλλα gadget που λειτουργούν με φωνητικές εντολές μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή από την οδήγηση, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροχαίου.

Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να διαρκέσει έως και 27 δευτερόλεπτα με τις φωνητικές εντολές για κλήση τηλεφωνικού αριθμού, αλλαγή της μουσικής ή αποστολή ενός μηνύματος.

Σε αυτά τα 27 δευτερόλεπτα, ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα 40 χλμ./ώρα, έχει διασχίσει απόσταση ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου. Η απόσταση αυτή και η ταχύτητα του οχήματος αρκούν για να προκληθεί τροχαίο, προειδοποιεί ο αμερικανικός οργανισμός οδικής ασφαλείας ΑΑΑ Foundation for Traffic Safety.

«Επειδή κάποιος έχει τα μάτια του στον δρόμο και τα χέρια του στο τιμόνι, δεν σημαίνει πως έχει το μυαλό του στην οδήγηση», δήλωσε ο κ. David Yang, εκτελεστικός διευθυντής του οργανισμού σε ανακοίνωση που εξέδωσε το παράρτημα του ΑΑΑ στο Τέξας.

«Μελέτες του ΑΑΑ έχουν δείξει ότι η απόσπαση της προσοχής εξαιτίας της ομιλίας, της συγγραφής μηνυμάτων στο κινητό ή του προγραμματισμού της πλοήγησης, διαρκεί περισσότερο απ’ ό,τι νομίζουν οι οδηγοί. Και ασφαλώς μπορεί να οδηγήσει σε τροχαίο».

Ο κίνδυνος τροχαίου είναι τετραπλάσιος για τους οδηγούς που μιλούν στο κινητό. Είναι όμως οκταπλάσιος σε όσους πληκτρολογούν ένα SMS την ώρα που οδηγούν.

Ωστόσο σχεδόν οι μισοί οδηγοί αναφέρουν ότι συχνά οδηγούν μιλώντας στο κινητό τους. Επιπλέον, ο ένας στους τρεις έχει αποστείλει SMS ή email κατά την οδήγηση.

Δάσκαλε που δίδασκες…

Ταυτοχρόνως, όμως, το 58% των οδηγών θεωρούν επικίνδυνη την… ομιλία στο κινητό την ώρα της οδήγησης! Και το 78% θεωρούν επικίνδυνη την πληκτρολόγηση κατά την οδήγηση!

Ο ΑΑΑ συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα αποσπά την προσοχή τους από την οδήγηση. Στις δραστηριότητες αυτές μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  • Η αλλαγή προγράμματος στο ραδιόφωνο
  • Ο προγραμματισμός της πλοήγησης
  • Η κατανάλωση τροφίμων ή/και ροφημάτων
  • Η χρήση συσκευών που λειτουργούν με φωνητικές εντολές
  • Η ομιλία στο κινητό ή/και η αποστολή μηνυμάτων ή email

«Μία ματιά διαρκείας 2 δευτερολέπτων στο κινητό ή στο σύστημα πλοήγησης του οχήματος είναι αρκετή για να διπλασιαστεί ο κίνδυνος τροχαίου», τονίζει ο κ. Jake Nelson, διευθυντής Οδικής Ασφαλείας του ΑΑΑ. «Το ξέρουμε όλοι. Επομένως ας δεσμευτούμε πως δεν θα ξαναοδηγήσουμε σε συνθήκες απόσπασης της προσοχής».