Προσοχή, ένα δυνατό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άνοια

  • Ρούλα Τσουλέα
άνοια
Τι έδειξε μεγάλη, πολυετής μελέτη σε ανθρώπους που χτύπησαν στο κεφάλι και είτε υπέστησαν διάσειση είτε αιμορραγία στον εγκέφαλο. Ποιοι φάνηκε να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στην πορεία της ζωής τους.

Οι άνθρωποι που χτυπάνε δυνατά στο κεφάλι και χρειάζονται νοσηλεία στο νοσοκομείο για τρεις ημέρες ή περισσότερο, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια αργότερα στη ζωή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από την Φινλανδία.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι σχεδόν ο ένας στους δέκα τραυματίες παρουσίασε έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του μέσα στα επόμενα 16 χρόνια.

Ωστόσο η συσχέτιση αυτή δεν αφορούσε τα χτυπήματα στο κεφάλι που προκαλούν μόνο εγκεφαλική διάσειση. Όπως διαπιστώθηκε αφορά τα χτυπήματα που προκαλούν έστω και μικρή αιμορραγία στον εγκέφαλο.

Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από 31.909 άνδρες και γυναίκες από τη Φινλανδία, οι οποίοι εντάχθηκαν σε αυτήν μεταξύ 1992 και 2012. Κατά την έναρξη της μελέτης, οι εθελοντές είχαν ηλικία 25 έως 64 ετών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί κατά μέσον όρο 16 χρόνια (από πέντε έως περισσότερα από 20).

Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 976 εθελοντές εκδήλωσαν άνοια. Επιπλέον, 694 άτομα χτύπησαν στο κεφάλι. Οι ερευνητές χώρισαν τους τραυματίες σε δύο ομάδες, αναλόγως με τη σοβαρότητα της κάκωσης  ως εξής:

  • Μείζονα εγκεφαλική κάκωση: Ορίστηκε ως η διάγνωση μετατραυματικής ενδοκρανιακής αιμορραγίας, με νοσηλεία στο νοσοκομείο επί 3 ή περισσότερες ημέρες
  • Ελάσσονα εγκεφαλική κάκωση: Ορίστηκε ως η διάγνωση διάσεισης εγκεφάλου, με νοσηλεία στο νοσοκομείο για 1 ημέρα ή λιγότερο

Οι 288 από τους τραυματίες είχαν νοσηλευθεί με μείζονα εγκεφαλική κάκωση και οι 406 με ελάσσονα.

Τα αποτελέσματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, στους 976 εθελοντές που εκδήλωσαν άνοια συμπεριλαμβανόταν:

  • Το 9% των ατόμων που είχαν υποστεί μείζονα εγκεφαλική κάκωση
  • Το 2% όσων είχαν υποστεί ελάσσονα εγκεφαλική κάκωση
  • Το 3% των εθελοντών που δεν είχαν κτυπήσει στο κεφάλι

Αφού οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εγκεφαλική κάκωση που προκαλεί έστω και μικρή αιμορραγία αυξάνει κατά 30% τις πιθανότητες άνοιας. Ωστόσο η διάσειση εγκεφάλου δεν φαίνεται να ενέχει τον ίδιο κίνδυνο.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί άνοια ήταν περισσότερες στους εθελοντές με ιστορικό τραυματισμού στο κεφάλι οι οποίοι είχαν και άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια, όπως η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ ή η καθιστική ζωή.

«Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος ίασης μιας τραυματικής κάκωσης στον εγκέφαλο ή για την άνοια, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι τραυματίες πρέπει εφ’ εξής να προσέχουν ιδιαιτέρως τον τρόπο ζωής τους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Rahul Raj, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology, την οποία εκδίδει η Αμερικανική Ακαδημία Νευρολογίας.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν