Προσοχή αν παρουσιάσετε αυτό το σύμπτωμα: Είναι ύποπτο για νόσο Αλτσχάιμερ

  • Ρούλα Τσουλέα
απώλεια όσφρησης
Απρόσμενα ευρήματα νέας μελέτης σε εκατοντάδες εθελοντές. Ποιο γονίδιο συσχετίστηκε με το σύμπτωμα αυτό.

Τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να παρουσιάσουν πρόωρα ένα σύμπτωμα, που αποτελεί ένδειξη μελλοντικής διαταραχής της μνήμης τους, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ. Το σύμπτωμα αυτό είναι η απώλεια όσφρησης, η οποία σε προγενέστερες μελέτες έχει σχετιστεί και με τη νόσο Πάρκινσον.

Στη σχετική μελέτη συμμετείχαν αρκετές εκατοντάδες εθελοντές, σε άλλους εκ των οποίων οι επιστήμονες εξέτασαν την ευαισθησία στις οσμές και σε άλλους την ικανότητα αναγνώρισης των οσμών. Πολλοί από αυτούς ήσαν φορείς ενός γονιδίου που λέγεται  APOE e4 και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ανθρώπους φέρει μία κόπια αυτού του γονιδίου. Ωστόσο τη νόσο κινδυνεύουν πρωτίστως να εκδηλώσουν όσοι φέρουν δύο, γεγονός που συμβαίνει στο 2-3% των περιπτώσεων.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως γράφουν οι ερευνητές, εξέτασαν σε 865 εθελοντές την ευαισθησία σε οσμές και σε άλλους 1.156 την ικανότητα αναγνώρισης των οσμών. Όλοι οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε γενετικά τεστ, καθώς και σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι φορείς του γονιδίου είχαν κατά 37% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πρόωρα απώλεια όσφρησης. Η απώλεια αυτή παρατηρήθηκε στις ηλικίες 65-69 ετών.

Επιπλέον, οι φορείς του γονιδίου είχαν και μειωμένη ικανότητα αναγνώρισης των οσμών που μύριζαν. Ειδικότερα, μπορούσαν κατά μέσον όρο να αναγνωρίσουν 3,2 μυρωδιές, έναντι 3,9 στους συνομηλίκους τους που δεν έφεραν το γονίδιο.

Έως ότου φθάσουν στα 75-79 χρόνια τους, οι εθελοντές που έφεραν το γονίδιο είχαν σχεδόν πλήρη απώλεια όσφρησης. Επιπλέον, η όσφρησή τους έφθινε ταχύτερα απ’ ό,τι των μη-φορέων του APOE e4. Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι οι φορείς του γονιδίου παρουσίαζαν και ταχύτερα έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους.

«Ο έλεγχος της ικανότητας ενός ατόμου να ανιχνεύει τις οσμές μπορεί να αποτελεί χρήσιμο τρόπο πρόβλεψης μελλοντικών προβλημάτων μνήμης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Matthew GoodSmith από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου. «Τα ευρήματά μας είναι πολλά υποσχόμενα. Πρέπει όμως να επαληθευτούν, καθώς και να καθορίσουμε από ποιο επίπεδο και μετά η απώλεια όσφρησης αποτελεί προάγγελο άνοιας».

Φωτογραφία: iStock