Προσοχή αν έχετε χοληστερίνη: Βρήκαν το πώς η χοληστερόλη τροφοδοτεί καρκινικά κύτταρα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
χοληστερόλη
Τα χρόνια υψηλά επίπεδα χοληστερόλης είναι γνωστό ότι σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους καρκίνου του μαστού και χειρότερα αποτελέσματα στους περισσότερους καρκίνους.

Αλλά ο ακριβής τρόπος που η χοληστερόλη και ο καρκίνος συνδέονται δεν ήταν πλήρως κατανοητός μέχρι πρότινος.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στις 24 Αυγούστου στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Duke Cancer Institute εντόπισε τους μηχανισμούς που συμβαίνει αυτό. Στην εργασία τους περιγράφουν το πώς τα καρκινικά κύτταρα του μαστού χρησιμοποιούν την χοληστερόλη, για να αναπτύξουν ανοχή στο στρες. Αυτό τα καθιστά πολύ ανθεκτικά καθώς μεταναστεύουν από την αρχική θέση του καρκινικού όγκου (μετάσταση).

Η χοληστερόλη μιμείται τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει καρκίνο

«Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα πεθαίνουν καθώς προσπαθούν να μετασταθούν. Είναι μια διαδικασία που ενέχει μεγάλο στρες για εκείνα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Donald P. McDonnell, καθηγητής στο τμήμα Φαρμακολογίας και Καρκινικής Βιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke. «Τα λίγα καρκινικά κύτταρα που δεν πεθαίνουν έχουν αυτήν την ικανότητα να ξεπεράσουν τον μηχανισμό θανάτου που προκαλείται από το στρες των κυττάρων. Διαπιστώσαμε ότι η χοληστερόλη ήταν αναπόσπαστο μέρος της τροφοδοσίας αυτής της ικανότητας«.

Ο δρ. McDonnell και οι συνεργάτες του βασίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες στο εργαστήριό τους. Εστίασαν στην σχέση μεταξύ της υψηλής χοληστερόλης και καρκίνων του μαστού, αλλά και άλλων γυναικολογικών καρκίνων, οι οποίοι είναι θετικοί στα οιστρογόνα. Αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι οι καρκίνοι που τροφοδοτούνται από την ορμόνη οιστρογόνου επωφελούνται από παράγωγα της χοληστερόλης τα οποία δρουν όπως τα οιστρογόνα, προκαλώντας ανάπτυξη καρκίνου.

Όμως, προέκυψε ένα παράδοξο για τους καρκίνους του μαστού με αρνητικά οιστρογόνα. Αυτοί οι καρκίνοι μπορεί να μην εξαρτώνται από τα οιστρογόνα, αλλά η υψηλή χοληστερόλη εξακολουθεί να σχετίζεται με χειρότερες ασθένειες, υποδηλώνοντας ότι ένας διαφορετικός μηχανισμός συνδέει καρκίνο και χοληστερόλη.

Στην τρέχουσα μελέτη που βασίστηκε σε καρκινικές κυτταρικές σειρές και μοντέλα ποντικών, οι ερευνητές του Duke διαπίστωσαν, ότι τα μεταστατικά καρκινικά κύτταρα, τρέφονται από την χοληστερόλη για να αντιμετωπίσουν το στρες της μετάστασης.

Τα περισσότερα καρκινικά κύτταρα εξακολουθούν να πεθαίνουν κατά την διαδικασία μετάστασης. Αλλά εκείνα που επιβιώνουν (παίρνοντας ενέργεια από την χοληστερόλη) ενδυναμώνονται τόσο πολύ, ώστε αντέχουν την λεγόμενη “σιδηρόπτωση” (ferroptosis), μια φυσική διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα υποκύπτουν στο στρες. Αυτά τα καρκινικά κύτταρα, που πλέον δεν πεθαίνουν από το στρες, πολλαπλασιάζονται και μετακινούνται εύκολα σε άλλα σημεία του οργανισμού.

Η διαδικασία αυτή, φαίνεται να χρησιμοποιείται όχι μόνο από καρκινικά κύτταρα του μαστού που είναι αρνητικά στα οιστρογόνα, αλλά και από άλλους τύπους όγκων, όπως το μελάνωμα (καρκίνος του δέρματος).

Βρέθηκε νέο “μονοπάτι” θεραπείας για τον καρκίνο

Οι μηχανισμοί που συνδέουν την χοληστερόλη με τον καρκίνο, θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν από νέες θεραπείες.

«Η αποκάλυψη αυτού του μονοπατιού ανέδειξε νέες προσεγγίσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες για τη θεραπεία των προχωρημένων ασθενειών«, δήλωσε ο δρ. McDonnell. «Υπάρχουν σύγχρονες θεραπείες υπό ανάπτυξη που εμποδίζουν την οδό που περιγράψαμε. Αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν για άλλη μια φορά το γιατί η μείωση της χοληστερόλης -είτε με φάρμακα, είτε με διαιτητική τροποποίηση- είναι μια καλή ιδέα για καλύτερη υγεία«, πρόσθεσε ο ίδιος.

Πηγή: https://medschool.duke.edu, https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημάδι αυξημένης χοληστερόλης αν προσέξετε να βγαίνουν αυτά στα πόδια σας

Τι είναι η χοληστερόλη και πώς την χρησιμοποιεί ο οργανισμός: Πότε υπάρχει πρόβλημα!

Όταν πίνετε έτσι τον καφέ αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο

“Αθώος” πόνος στα δόντια μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου! Τι είναι αυτό που ελάχιστοι αναγνωρίζουν εγκαίρως