ΠΡΟΣΟΧΗ: ακόμη και το βιολογικό κρέας δεν είναι τόσο αθώο

  • Iatropedia
Μπορεί οι καταναλωτές να πληρώνουν το κάτι παραπάνω προκειμένου να αγοράσουν και να φάνε βιολογικό κρέας, που θεωρητικά είναι απαλλαγμένο από τα αντιβιοτικά, τις ορμόνες και τα άλλα χημικά, όμως τελικά ούτε αυτό το κρέας είναι απαλλαγμένο από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Αμερικάνοι μελετητές του πανεπιστημίου της Αιόβα, μελέτησαν ποικιλία χοιρινών προϊόντων, βιολογικών και μη, από πολλά και διαφορετικά καταστήματα πώλησης, και κατέληξαν ότι ένα από τα πιο επικίνδυνα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβιο, το MRSA (στέλεχος του σταφυλόκοκκου), βρίσκεται εξίσου τόσο στο συμβατό όσο και στο βιολογικό χοιρινό κρέας, το οποίο προέρχεται από ζώα που έχουν μεγαλώσει χωρίς αντιβιοτικά.

Στον εργαστηριακό έλεγχο οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το 65% των δειγμάτων χοιρινού περιέχει βακτήρια σταφυλόκοκκου, και το 6,6% το επικίνδυνο στέλεχος του MRSA. Τα ποσοστά μόλυνσης, ήταν παρόμοια τόσο στο συμβατικό όσο και στο βιολογικό κρέας.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τον λόγο που και τα βιολογικά κρέατα έχουν ποσοστά μόλυνσης. Η επικεφαλής ερευνήτρια, επιδημιολόγος Τάρα Σμιθ, εικάζει: “ΗΓ μετάδοση των μικροβίων μπορεί να γίνεται κάποια στιγμή λόγω της γειτνίασης των συμβατικών με τα βιολογικά κρέατα, ή μέσω των εργαζομένων στις κτηνοτροφικές φάρμες, ή στα σφαγεία και τις μονάδες επεξεργασίας.”

Το MRSA σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, ενώ εκτιμάται ότι το 1,5% του ανθρώπινου πληθυσμού που ζει στις πόλεις στις ανεπτυγμένες χώρες, το φέρει μέσα στη μύτη του. Την ίδια στιγμή μια άλλη έρευνα από το πανεπιστήμιο Πέρντιου, που αφορά μοσχάρια διαπιστώνει ότι μοσχαρίσια προϊόντα από ζώα που μεγάλωσαν με χορτάρι, είναι εξίσου πιθανόν να είναι μολυσμένα με το κολοβακτηρίδιο E.Coli σε σχέση με τα μοσχάρια που αναπτύχθηκαν με αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την τροφική δηλητηρίαση και το e-coli στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

πίνετε μπύρα (με μέτρο) προστατεύει τον οργανισμό

τρώτε κοτόπουλα, μειώνεται ο κίνδυνος για εγκεφαλικό

εγκυμοσύνη: προσοχή στα ωμά τρόφιμα

με μέτρο το κόκκινο κρέας, δεν είναι αθώο