Προειδοποίηση για τους άνδρες που παίρνουν πολλά κιλά πριν τα 30 τους: Τι κίνδυνο διατρέχουν

  • Ρούλα Τσουλέα
άνδρες
Ανησυχητικά ευρήματα μεγάλης μελέτης, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 250.000 άνδρες από τη Σουηδία.

Οι άνδρες που παίρνουν πολλά κιλά πριν την ηλικία των 30 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή τους, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Αναλύοντας δεδομένα από περισσότερους από 250.000 Σουηδούς, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πως η αύξηση του σωματικού βάρους στη διάρκεια της ζωής γενικώς αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη. Ωστόσο όταν συμβαίνει στις ηλικίες 17-29 ετών, σχετίζεται με πιο επιθετικό και επικίνδυνο καρκίνο.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι η δεύτερη συχνότερη κακοήθης νόσος παγκοσμίως. Κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι διαγιγνώσκεται σε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια άνδρες. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανιχνεύεται ετησίως σε περισσότερους από 6.200 άνδρες. Το 2020, εξ άλλου, κόστισε τη ζωή σε 1.835 ασθενείς στην Ελλάδα.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι στην ανάπτυξή του εμπλέκεται με κάποιο τρόπο το περιττό σωματικό λίπος. Το πώς ακριβώς, όμως, παραμένει εν πολλοίς ασαφές.

Για να διερευνήσουν καλύτερα το θέμα, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 258.477 άνδρες, το σωματικό βάρος των οποίων είχε καταγραφεί τουλάχιστον τρεις φορές μεταξύ 17 και 60 ετών. Αυτό είχε συμβεί σε πλαίσιο μεγάλης μελέτης στη Σουηδία για την παχυσαρκία (μελέτη ODDS).

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 43 χρόνια κατά μέσον όρο για να εξετάσουν αν και πως σχετιζόταν η τυχόν διακύμανση του βάρους τους με τον κίνδυνο αναπτύξεως και θανάτου από καρκίνο του προστάτη.

Τα ευρήματά τους παρουσιάσθηκαν στο 30ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας (ECO2023), που διεξάγεται στο Δουβλίνο.

Τα ευρήματα

Οι 23.348 από τους άνδρες αυτούς διαγνώσθηκαν τελικά με καρκίνο του προστάτη. Η μέση ηλικία τους κατά τη διάγνωση ήταν τα 70 έτη. Οι 4.790 από τους ασθενείς έχασαν τελικά τη ζωή τους από τη νόσο.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όλοι οι άνδρες είχαν πάρει κάποια κιλά στην πορεία της ζωής τους. Ο ρυθμός της αύξησης του βάρους τους, όμως, ήταν μεγαλύτερος κατά τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Επιπλέον, η αύξηση του βάρους σχετιζόταν τόσο με την ανάπτυξη του καρκίνου όσο και με την επιθετικότητά του.

Ειδικότερα, σε σύγκριση με τους άνδρες που διατήρησαν σταθερό σωματικό βάρος μετά την ενηλικίωση, όσοι έπαιρναν πάνω από μισό κιλό τον χρόνο στην πορεία της είχαν:

  • 10% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη
  • 29% περισσότερες πιθανότητες να αποβεί ο καρκίνος τους μοιραίος

Ωστόσο οι κίνδυνοι αυτοί άγονταν κυρίως από την αύξηση του σωματικού βάρους στις ηλικίες 17-29 ετών. Στην πραγματικότητα, όσοι άνδρες πήραν κατ’ αυτό το χρονικό διάστημα τουλάχιστον 13 κιλά (τουλάχιστον 1 κιλό τον χρόνο) είχαν:

  • 13% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη
  • 27% περισσότερες πιθανότητες να αποβεί ο καρκίνος τους μοιραίος

Οι αντίστοιχες αυξήσεις μετά τα 30 έτη ήταν αισθητά μικρότερες, τονίζουν οι ερευνητές.  «Η γνώση των παραγόντων που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη είναι σημαντική για την πρόληψή του», δήλωσε η επικεφαλής ερευνητής Dr. Marisa da Silva, από το Πανεπιστήμιο Lund.

Φωτογραφία: iStock