ΠΟΥ: Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε προκαλεί το 3% των καρκίνων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ετησίως το 3% των θανάτων από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα συνδέονται άμεσα με τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ το 5% αγγίζουν οι θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αυτά τα στοιχεία ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων, αναλύοντας ότι τα αιωρούμενα σωματίδια διαχωρίζονται σε κατηγορίες διαμέτρου PM2.5 και PM10 και ότι όσο πιο μικρή είναι η διάμετρος, τόσο πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα σωματίδια, καθώς εισέρχονται μέσω της αναπνευστικής διόδου και προσβάλλουν τους πνεύμονες.

Με την παρέλευση του χρόνου, τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τις εκπομπές των ρύπων γίνονται όλο και αυστηρότερα. Το πρώτο βήμα για την μείωση των εκπομπών των ρύπων έγινε με τη θέσπιση των “Euro”, όπου το “Euro6” θεωρείται εξαιρετικά καθαρό, ενώ τα αντίστοιχα Euro3 και Euro4 έχουν αυξημένες εκπομπές που προέρχονται αποκλειστικά παλαιούς πετρελαιοκινητήρες.

Στην τεχνολογία “Euro 6” η μεγάλη πρόοδος αφορά επίσης στις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα νέα οχήματα ως προς τα οξείδια του αζώτου (ΝΟx). Τα οξείδια του αζώτου εκπέμπονται από κινητήρες παλαιών πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων (Euro 3 – Euro 4) αφού δεν εφοδιάζονται με τις νεότερες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες. Ο ανθρώπινος οργανισμός επηρεάζεται άμεσα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις των οξειδίων του αζώτου με επιπτώσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα, πονοκεφάλους και προβλήματα στην όραση.