Πότε οι γυναίκες δεν έχουν όρεξη για σεξ;

  • Iatropedia
''Πενία τέχνας κατεργάζεται.. '' Έτσι και οι γυναίκες, όταν δεν θέλουν να κάνουν σεξ, εφευρίσκουν διάφορες δικαιολογίες, οι οποίες τις περισσότερες φορές δεν γίνονται πιστευτές από το έτερον ήμισυ. Παρά το γεγονός ότι « μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή ωφελεί την υγεία τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, όπως ισχυρίζεται η Anita H. Clayton, MD, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο University of Virginia, υπολογίζεται ότι 40 εκατομμύρια ζευγάρια στις ΗΠΑ κάνουν σεξ λιγότερο από δέκα φορές το χρόνο! Πότε και γιατί οι γυναίκες δεν έχουν όρεξη για ερωτικές περιπτύξεις;

Η Αμερικανική Ένωση Ψυχιατρικής επισημαίνει ότι δύο στις πέντε γυναίκες, σε κάποια φάση της ζωής τους θα εμφανίσουνσεξουαλική δυσλειτουργία μια διαταραχή γαι την εμφάνιση της οποίας ενοχοποιείται το αλκοόλ, το άγχος, η κατάθλιψη, τα συναισθηματικά προβλήματα, διάφορες ασθένειες αλλά και η αρνητική εικόνα της γυναίκας για το σώμα της.

Παράλληλα μετά την εμμηνόπαυση οι περισσότερες εμφανίζουν μείωση της ερωτικής τους επιθυμίας, ξηρότητα κόλπου ακόμη και πόνο κατά το σεξ.

Λόγοι υγείας

''Η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας μπορεί να οφείλεται σε άγχη κατάθλιψη ή χαμηλή αυτοπεποίθηση.

Βιολογικοί λόγοι μπορεί να συντρέχουν όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, νευρολογικά νοσήματα, ενδοκρινικές διαταραχές, εμμηνόπαυση, ουρολογικά προβλήματα ή ακόμη και φάρμακα

που μπορεί να λαμβάνει.'' επισημαίνει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος κ. Δ. Μπορούσας.

Και συνεχίζει: ''Στην πραγματικότητα η έλλειψη λίμπιντο μπορεί να προέρχεται από ψυχολογικούς, βιολογικούς ή κοινωνικούς παράγοντες (ή και όλα μαζί) και θα πρέπει να εξερευνηθεί ποιος από αυτούς και σε ποιο βαθμό υφίσταται, ώστε να μπορέσει ένας γιατρός, ένας ψυχολόγος ή και οι δύο μαζί σε κάποιες περιπτώσεις να δώσουν την κατάλληλη λύση. ''

Μάλιστα σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κ.Δ.Μπορούσας αναφέρει την περίπτωση μιας γυναίκας που έχει αναλάβει να περιποιείται τους ηλικιωμένους γονείς της είναι τόσο απορροφημένη ψυχολογικά και φυσικά στην προσπάθειά της αυτή.

Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι να μην της μένει «συναισθηματικός χώρος» για να απολαύσει ή να έχει σεξ. Μάλιστα, κάποιες φορές απλώς χρησιμοποιεί την κατάσταση αυτή ως δικαιολογία προς τον εαυτό της για την έλλειψη ερωτικής διάθεσης.

Ένας ακόμη λόγος που πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν έλλειψη σεξουαλικής διάθεσης είναι οι οικονομικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει το ζευγάρι αλλά και οι σύγχρονοι ρυθμοί όπου η γυναίκα καλείται να ανταποκριθεί σε πολλαπλούς ρόλους: της συζύγου, της μητέρας, της εργαζόμενης γυναίκας, της καλής νοικοκυράς.

Τι μπορεί να αλλάξει;

Η ίδια η αντίληψη που έχει η γυναίκα για την ερωτική της ζωή και την σεξουαλικότητα της, έχει να κάνει με την ερωτική της επιθυμία. Να μην ξεχνάμε ότι η ερωτική επιθυμία έχει άμεση σχέση με την πραγματοποίηση φαντασιώσεων, επιθυμιών, προσδοκιών και συχνά (δυστυχώς) κοινωνικών και προσωπικών επιλογών.

Η ερωτική επιθυμία δεν μπορεί ούτε να μετρηθεί, ούτε να καθοριστεί, ούτε φυσικά να περιορισθεί αναφέρει ο ειδικός επιστήμονας υπογραμμίζοντας ότι η αποδοχή της και η προσπάθεια πραγματοποίησης αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη κίνηση σε αυτό το δρόμο. Δίνοντας «χώρο και χρόνο» στην ερωτική της επιθυμία μία γυναίκα, πρωτίστως σέβεται τον εαυτό της, αναγνωρίζει τον κόσμο που την περιβάλλει και φυσικά είναι σε επαφή με τις ανάγκες της.

Όσο αφορά το οργανικό – ιατρικό κομμάτι της ερωτικής επιθυμίας συνήθως το σώμα μιας γυναίκας «της μιλάει», δίνει σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά.

Για να μην φτάσουμε ως εκεί θα πρέπει:

Η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων είτε είναι ιατρικά, είτε αυτά είναι ψυχογενή, αποτελεί πιθανότητα την καλύτερη πρόληψη.

Τα συχνότερα προειδοποιητικά σημάδια είναι:

Μείωση συχνότητας ερωτικών επαφών

Δυσαρέσκεια προς την ενδεχόμενη ερωτική επαφή

Αποφυγή ερωτικών επαφών

Αντιμετώπιση της σεξουαλικής επαφής ως καθήκον και όχι ως απόλαυση

Καταθλιπτική συμπώματα/μελαγχολία

Αντικατάσταση της ερωτικής πράξης και της ηδονής από άλλες καθημερινές ενέργειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι φάρμακα να πάρω μαζί μου;

Σεξ με ή χωρίς προκαταρκτικά; (έρευνα)

Παγκόσμια ανησυχία για τον ιό Έμπολα! Δείτε όλα τα συμπτώματα

Σε ποια ηλικία κάνουν σεξ τα ελληνόπουλα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν