Πόσο καιρό μπορεί στ’ αλήθεια να μας ταλαιπωρήσει μία ίωση του αναπνευστικού

  • Ρούλα Τσουλέα
ιώσεις
Τι έδειξε νέα μελέτη που εξέτασε ασθενείς με γρίπη, κοινό κρυολόγημα (ιώσεις) και κορωνοϊό. Ποια συμπτώματα επιμένουν.

Όποιος έχει πάθει λοίμωξη του αναπνευστικού, γνωρίζει πως είτε είναι γρίπη είτε ένα κοινό κρυολόγημα, μπορεί να διαρκέσει πολλές μέρες, με μερικά από τα συμπτώματά της να είναι ιδιαιτέρως επίμονα. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως μερικοί άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις αναπνευστικές ιώσεις επί εβδομάδες έως ότου αναρρώσουν πλήρως.

Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία του 2021, όταν η πανδημία του κορωνοϊού βρισκόταν στον δεύτερο χρόνο της. Εκείνη την εποχή πλήθαιναν οι ασθενείς που ανέφεραν ότι έχουν συμπτώματα επί πολύ περισσότερο καιρό από τις 10 μέρες που έλεγαν οι γιατροί ότι διαρκεί η COVID-19 (σήμερα, η διαταραχή τους αποκαλείται Long COVID).

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Queen Mary, του Λονδίνου, αναρωτήθηκαν αν και πόσοι ασθενείς με άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις είχαν ανάλογη μοίρα. Για να το εξακριβώσουν, εξέτασαν δεδομένα από 10.171 ενήλικες εθελοντές, τους οποίους είχαν αρχίσει να παρακολουθούν το 2020.

Οι εθελοντές είχαν συμπληρώσει το πρώτο δίμηνο του 2021 ειδικά ερωτηματολόγια, στα οποία είχαν αναφέρει αν είχαν εκδηλώσει λοίμωξη του αναπνευστικού τον τελευταίο καιρό και για πόσες μέρες είχαν συμπτώματα.

Όπως διαπίστωσαν, οι 1.815 είχαν περάσει κάποια ιογενή λοίμωξη του αναπνευστικού τον τελευταίο χρόνο. Από αυτούς:

  • Οι 1.343 είχαν διαγνωστεί με COVID-19
  • Οι 472 είχαν άλλες ιώσεις, όπως κρυολόγημα ή γρίπη

Οι ασθενείς με τις ιώσεις τις είχαν εκδηλώσει κατά τις τελευταία 7-17 εβδομάδες. Οι ασθενείς με COVID-19 είχαν νοσήσει έως και 47 εβδομάδες νωρίτερα.

Το συνολικώς 22% των εθελοντών είχαν περάσει τις λοιμώξεις (είτε ήταν κορωνοϊός είτε άλλη ίωση) πιο βαριά απ’ ό,τι οι υπόλοιποι.

Ποια ήταν τα επίμονα συμπτώματα

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση eClinical Medicine, του ομίλου The Lancet. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, αρκετοί από τους εθελοντές τους είχαν ταλαιπωρηθεί για καιρό να αναρρώσουν. Στην πραγματικότητα, είτε είχαν COVID-19 είτε άλλες ιώσεις πολλοί χρειάσθηκαν 4 εβδομάδες ή περισσότερο για να ξεπεράσουν συμπτώματα όπως:

  • Πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις
  • Διάρροια
  • Στομαχικά προβλήματα (π.χ. πόνο)
  • Διαταραχές ύπνου
  • Ζάλη
  • Βήχας

Οι ασθενείς με COVID-19 όμως είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν και πρόσθετα παρατεταμένα συμπτώματα, τα οποία συνήθως δεν συνόδευαν τις άλλες ιώσεις, όπως:

  • Διαταραχή της γεύσης και της όσφρησης
  • «Θολωμένο» μυαλό, δυσκολίες στη συγκέντρωση και προβλήματα μνήμης
  • Ασυνήθιστη εφίδρωση
  • Ασυνήθιστη ταχυπαλμία
  • Τριχόπτωση

Μακροχρόνιος αντίκτυπος

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι και οι άλλες αναπνευστικές ιώσεις, πέραν της COVID-19, μπορεί να έχουν μακροχρόνιο αντίκτυπο στους ασθενείς. Έως πρότινος όμως δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτόν. Επιπλέον, η αρχική βαρύτητα της λοίμωξης δεν είναι πάντοτε ενδεικτική του κινδύνου για μακροχρόνια συμπτώματα και ταλαιπωρία.

Όντως, μερικοί ασθενείς μπορεί να είναι πολύ άρρωστοι αρχικά και να αναρρώσουν γρήγορα. Άλλοι μπορεί να έχουν αρχικώς ήπια συμπτώματα, αλλά να υποφέρουν για καιρό μετά την αρχική ανάρρωση.

«Τα ευρήματά μας ρίχνουν φως όχι μόνο στον μακροχρόνιο αντίκτυπο της COVID-19, αλλά και των άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Giulia Vivaldi, διδακτορική ερευνήτρια Επιδημιολογίας στο Queen Mary. «Η έλλειψη ενημέρωσης εμποδίζει την αναφορά και διάγνωση αυτών των προβλημάτων. Καθώς συνεχίζεται η έρευνα για τον κορωνοϊό, πρέπει να δράξουμε την ευκαιρία για να εξετάσουμε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που έχουν και άλλες οξείες ιώσεις του αναπνευστικού».

Φωτογραφία: iStock