Πόσο επικίνδυνη είναι στ’ αλήθεια η μούχλα στο μπάνιο

  • Ρούλα Τσουλέα
μούχλα
Η μούχλα είναι συνηθισμένη στα πλακάκια και στην κουρτίνα του μπάνιου. Ένας ειδικός από την Cleveland Clinic στο Οχάιο εξηγεί αν και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας.

Ένα ντους είναι ό,τι πρέπει για χαλάρωση μετά από μια μακρά μέρα, αλλά γεγονός παραμένει πως δεν γίνεται πάντοτε στις ιδανικότερες συνθήκες. Πόσο επικίνδυνη είναι άραγε η μούχλα που μαζεύουν οι αρμοί στα πλακάκια; Μήπως κινδυνεύουμε από εκείνη στην κουρτίνα;

«Εάν είστε υγιείς, τότε δεν πρέπει να σας ανησυχεί η μούχλα της κουρτίνας στο μπάνιο», απαντά ο Dr. Jeffrey Brown, επίκουρος καθηγητής Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Οχάιο. «Είναι απίθανο να σας αρρωστήσει η κουρτίνα ή τα πλακάκια του μπάνιου σας».

Όπως εξηγεί ο Dr. Brown, πολλά  είδη βακτηρίων και μούχλας μπορεί να αναπτυχθούν στη μπανιέρα και στην κουρτίνα. Ωστόσο ο συνηθέστερος τύπος είναι το είδος που προκαλεί την μυρωδιά του σώματος. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι μικροοργανισμοί αυτοί δεν συνιστούν σημαντική απειλή. Ο μόνος τρόπος για να νοσήσετε είναι να εισπνεύσετε ή να καταπιείτε τα συγκεκριμένα βακτήρια ή τους μύκητες. Ακόμα κι αν το κατορθώσετε αυτό, είναι απίθανο να νοσήσετε εφ’ όσον έχετε καλή υγεία.

Αν, όμως, έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, αλλεργία στη μούχλα ή σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, τότε πρέπει να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Είναι πιθανό να χρειάζεστε έξτρα μέτρα προστασίας.

Για να αποφύγετε τη μούχλα

Όλ’ αυτά δεν σημαίνουν ότι θα αφήσετε το μπάνιο σας να γεμίσει μούχλα. Ο Dr. Brown συνιστά τρία βασικά μέτρα που θα του επιτρέψουν να παραμείνει καθαρό και ασφαλές:

  • Να αντικαθιστάτε συχνά την κουρτίνα. Ιδανικά πρέπει να την αλλάζετε κάθε έξι μήνες έως έναν χρόνο. Ειδάλλως, πρέπει να την πλένετε στο πλυντήριο με ισχυρό απολυμαντικό προϊόν ή ξύδι. Αυτό που δεν πρέπει να κάνετε, είναι να ψεκάζετε την κρεμασμένη κουρτίνα με ισχυρά καθαριστικά για να καθαρίζει στον αέρα. «Η εισπνοή των καθαριστικών είναι χειρότερη για εσάς απ’ ό,τι η βρώμικη κουρτίνα», τονίζει ο ειδικός.
  • Να απολυμαίνετε την μπανιέρα και τα πλακάκια. Μία φορά την εβδομάδα πρέπει να τα καθαρίζετε όλα με ισχυρό καθαριστικό με χλώριο. Να ψεκάζετε το διάλυμα στις επιφάνειες και να το αφήνετε για 10-15 λεπτά, ούτως ώστε να σκοτώσει όλα τα βακτήρια και τα σπόρια της μούχλας. Στη συνέχεια, τρίψτε την μπανιέρα και τα πλακάκια και ξεβγάλετε. Όλ’ αυτά πρέπει να γίνονται με ανοικτό το παράθυρο του μπάνιου και χωρίς ανάμιξη με άλλα καθαριστικά (οι συνδυασμένες αναθυμιάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες)
  • Να τραβάτε καζανάκι με κλειστό το καπάκι της λεκάνης. Μελέτες έχουν δείξει πως με ανοικτό καπάκι, το περιεχόμενο της λεκάνης διασπείρεται με μορφή αερολύματος σε απόσταση έως 1,8 μέτρα. Αν η λεκάνη είναι δίπλα στην μπανιέρα, η επιμόλυνση είναι δεδομένη. Επομένως, να κλείνετε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι.

Τι πρέπει να προσέχετε

Ευκαιρίας δοθείσης, ο Dr. Brown εξηγεί ότι αυτό που πραγματικά πρέπει να μας ανησυχεί στο μπάνιο είναι η καλή υγιεινή. «Συνηθίζουμε να ανησυχούμε για πράγματα άνευ αξίας, όπως αν θα πιάσει μούχλα το πλακάκι, αλλά ξεχνάμε τα ουσιώδη», λέει. «Είναι λ.χ. πολύ σημαντικότερο να σκουπιζόμαστε σωστά όταν χρησιμοποιούμε την τουαλέτα. Και, ασφαλώς, να σαπουνίζουμε πολύ καλά τα χέρια μας μετά τη χρήση αυτή».

Φροντίστε λοιπόν να σκουπίζεστε προς τα πίσω όταν χρησιμοποιείτε την τουαλέτα, για να αποφύγετε το ενδεχόμενο διασποράς βακτηρίων του εντέρου. Και μην ξεχνάτε να σαπουνίζετε τα χέρια σας επί 20 δευτερόλεπτα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τουαλέτα. Η συνήθεια πολλών ανδρών και γυναικών να μην σαπουνίζονται μετά την ούρηση, είναι πραγματικά επικίνδυνη.