Πόσο επικίνδυνες είναι οι αυξομειώσεις της πίεσης;

  • Iatropedia
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποτελεί η αρτηριακή πίεση η συχνότητα της οποίας αυξάνει με την ηλικία. Οι απότομες όμως αυξομοιώσεις της πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνες και για το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε; Πότε ο υπερτασικός πρέπει να αντιμετωπίζετε θεραπευτικά; Πως μπορεί να μειωθούν οι παράγοντες κινδύνου; Στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί θα λάβετε απαντήσεις σε όλα αυτά τα καίρια ζητήματα.

Του Σαρατσιώτη Δημήτρη Καρδιολόγου

Η βιολογική αντλία του ανθρωπίνου σώματος, η καρδιά, κάθε φορά που κτυπάει, αντλεί αίμα από την περιφέρεια, το οξυγονώνει στέλνοντας το στους πνεύμονες και ακολούθως το επαναπροωθεί σε όλο το σώμα, τα όργανα και τους μύες.Η πίεση που ασκεί το αίμα στις αρτηρίες ονομάζεται αρτηριακή πίεση.

Συστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά συσπάται-συστέλλεται.

Διαστολική είναι η πίεση που ασκείται στις αρτηρίες όταν η καρδιά χαλαρώνει-διαστέλλεται για να γεμίσει με αίμα και να συνεχίσει την αέναη λειτουργία της.

Κατά την διάρκεια της συνεχούς αυτής λειτουργίας, η αρτηριακή πίεση δεν παραμένει σταθερή, αλλά παρουσιάζει φυσιολογικές διακυμάνσεις.Πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυξημένη αρτηριακή πίεση μόνο κατά την επίσκεψη στον γιατρό, ενώ στον δικό τους χώρο η πίεση τους είναι φυσιολογική (γνωστό φαινόμενο ως υπέρταση της λευκής μπλούζας).

Οι διακυμάνσεις αυτές μπορεί να οφείλονται και σε άλλα αίτια όπως μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης, κρίσεις άγχους, υπερβολικό στρες.

Ανεξάρτητα όμως από το αίτιο, οι απότομες διακυμάνσεις (π.χ. 130/75 το πρωί και 180/100 το απόγευμα) μπορεί να είναι επικίνδυνες και πρέπει να αντιμετωπισθούν.

Είναι γνωστό ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί καταστροφή του εσωτερικού χιτώνα των αγγείων, του ενδοθηλίου, με αποτέλεσμα την προσβολή του από αθηροσκλήρωση, αυξάνοντας τις πιθανότητες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ρήξη ενός προϋπάρχοντος ανευρύσματος.

Οι μεγάλες διακυμάνσεις τώρα της αρτηριακής πίεσης κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πλέον επικίνδυνες από την υψηλή μέση αρτηριακή πίεση. Και αυτό διότι προκαλούν μεγαλύτερους τραυματισμούς στον εσωτερικό χιτώνα των αρτηριών από την σταθερή υπέρταση.

Ιατρική αναγκαιότητα λοιπόν αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση της αρτηριακής πίεσης και η αποτελεσματική θεραπεία της.

Διαταραχές της νεφρικής λειτουργίας, της καρδιάς και του νευρικού συστήματος θα πρέπει να διαγιγνώσκονται έγκαιρα και να θεραπεύονται.

Προδιαθεσικοί παράγοντες υπέρτασης:

– γενετικοί παράγοντες (κληρονομικότητα),

– ηλικία (πάνω από 60 ετών συνήθως συνοδεύεται με αρτηριακή υπέρταση),

– σωματικές – μεταβολικές διαταραχές (υπερβολικό βάρος),

– διατροφικές συνήθειες (πολύ αλάτι),

θα πρέπει να γίνονται αντικείμενο επισήμανσης και συζήτησης με τον θεράποντα γιατρό και να αντιμετωπίζονται.

Πριν ο υπερτασικός ασθενής καταφύγει στη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής:

– Αποφυγή του καπνίσματος,

– έλεγχο του σωματικού βάρους,

– άσκηση,

– μεσογειακή διατροφή (δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τροφές πτωχές σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά),

– περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού.

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση του υπερτασικού ασθενούς, μειώνουν κατά πολύ τις επιπλοκές της αρτηριακής υπέρτασης, αυξάνουν το προσδόκιμο επιβίωσης και χαρίζουν ποιότητα ζωής.

ΣΑΡΑΤΣΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Λ.ΣΑΡΩΝΙΔΑΣ 3 ΣΑΡΩΝΙΔΑ

ΤΗΛ: 2291080159

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υποψήφιοι καρδιοπαθείς οι πάσχοντες από θυρεοειδή

Τι συμβαίνει με την πίεση μας το καλοκαίρι; Ανεβαίνει ή πέφτει;

Τα φάρμακα που ρίχνουν τη χοληστερίνη καταστρέφουν το συκώτι;

Διαβάστε τις νέες οδηγίες της Ε.Ε για την υψηλή πίεση