Πόσο ασφαλές είναι για μια έγκυο το αντιγριπικό εμβόλιο;

  • Iatropedia
Δεν είναι λίγες οι έγκυες που αγχώνονται και παρά τις διαβεβαιώσεις των γιατρών και των αρμοδίων, εκείνες αρνούνται να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, φοβούμενες πως κάτι τέτοιο θα έχει άσχημες συνέπειες για το μωρό που κουβαλάνε στην κοιλιά τους. Είναι όμως τα πράγματα έτσι; Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές για μια έγκυο;

Μια νέα έρευνα Νορβηγών επιστημόνων διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο να πάθει κάτι το έμβρυο. Τονίζουν δε, ότι οι έγκυες θα πρέπει να αγχώνονται περισσότερο για την ίδια την γρίπη και όχι για το εμβόλιο. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη ο εμβολιασμός προστατεύει τόσο τις έγκυες όσο και το έμβρυο από τη γρίπη.

Η μελέτη των Νορβηγών επιστημόνων είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα, παγκοσμίως, και αφορούσε τους φόβους των εγκύων γυναικών για το αντιγριπικό εμβόλιο αλλά και την προστασία του ίδιου του εμβολίου σε μια έγκυο και το παιδί της μέσα στην κοιλιά της.

Η έρευνα έγινε από το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων ήταν η καθηγήτρια Σίρι Χάμπεργκ. Τα αποτελέσματα της δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine». Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι θάνατοι εμβρύων σε εμβολιασμένες για τη γρίπη έγκυες, ήταν κατά πολύ λιγότεροι από άλλες έγκυες που δεν είχαν εμβολιαστεί, ενάντια στη γρίπη

Οι Νορβηγοί μελέτησαν 113.331 έγκυες γυναίκες κατά την περίοδο της πανδημίας γρίπης του H1N1, το 2009. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όποια έγκυος εμβολιάστηκε είχε 70% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσει. Ενώ από τις 26.000 έγκυες που εμβολιάστηκαν υπήρξαν 78 θάνατοι εμβρύων, δηλαδή περίπου 3 στα 1000. Την ίδια στιγμή μεταξύ των υπολοίπων 87.000 εγκύων που δεν είχαν εμβολιαστεί, υπήρξαν 414 θάνατοι εμβρύων, δηλαδή 5 στα 1000.

Σε απόλυτους αριθμούς με το εμβόλιο κατά της γρίπης το ποσοστό θανάτου (από τη γρίπη) του εμβρύου, μειώθηκε κατά 12%. Ενώ οι έγκυες που δεν εμβολιάστηκαν είχαν 25% περισσότερες πιθανότητες.

«Ο εμβολιασμός καθαυτός δεν σχετίζεται με αυξημένη εμβρυική θνησιμότητα και πιθανώς μείωσε τον κίνδυνο θανάτου λόγω γρίπης κατά την πανδημία του 2009», δήλωσε η Χάμπεργκ και συνέχισε : «Δεν βρήκαμε κανένα στοιχείο ότι ο εμβολιασμός των εγκύων κατά της γρίπης αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου του εμβρύου. Όμως, η ίδια η μόλυνση (με τον ιό) συνιστά σημαντικό κίνδυνο, καθώς μεταξύ των εγκύων που διαγνώστηκαν κλινικά με γρίπη, ο κίνδυνος θανάτου του εμβρύου ήταν σχεδόν διπλάσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποια χώρα στον κόσμο, έχει τους λιγότερο υγιείς κατοίκους. Θα εκπλαγείτε

γιατί οι σύγχρονες γυναίκες δεν μένουν εύκολα έγκυες;

έγκυες μείνετε μακρυά, ακόμη και από 1 ποτήρι κρασί

το θαύμα της ζωής από 0 μέχρι 9 μηνών. ΒΙΝΤΕΟ

στο πόδι οι αρχές για τη γρίπη

οδηγίες προς γονείς: προσοχή στη γρίπη και το κρυολόγημα των παιδιών