Πόση φυσική δραστηριότητα χρειαζόμαστε για να τονωθεί το μυαλό μετά τα 45

  • Ρούλα Τσουλέα
δραστηριότητα
Τα ευρήματα μελέτης σε σχεδόν 4.500 εθελοντές. Πως επηρεάζουν οι ημερήσιες δραστηριότητες την λειτουργία του εγκεφάλου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ωφελεί ή βλάπτει τον εγκέφαλό σας κάθε δραστηριότητα που κάνετε στη διάρκεια της ημέρας, από τον ύπνο και το πολύωρο γράψιμο στο κομπιούτερ έως τα διαλείμματα για να πάτε στην τουαλέτα ή το γρήγορο περπάτημα από δουλειά σε δουλειά;

Απάντηση σε αυτό δίνει μία νέα μελέτη, στην οποία σχεδόν 4.500 άνθρωποι φορούσαν επτά μερόνυχτα  καταγραφείς δραστηριότητας στους μηρούς τους. Συμπλήρωναν επίσης ειδικά τεστ που αξιολογούσαν:

  • Τη λεκτική μνήμη
  • Τις εκτελεστικές λειτουργίες του εγκεφάλου

Η λεκτική μνήμη συμπεριλαμβάνει την ικανότητα ανάκλησης στη μνήμη ορισμένων λέξεων, έπειτα από σύντομο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.Στις εκτελεστικές λειτουργίες συμπεριλαμβάνονται:

  • Οι οργανωτικές ικανότητες
  • Η ικανότητα εστίασης της προσοχής
  • Η ικανότητα διεκπεραιώσεως πολλών δραστηριοτήτων ταυτοχρόνως
  • Η ανάκληση οδηγιών στη μνήμη

Οι επιδόσεις στα διάφορα τεστ βαθμολογήθηκαν και προστέθηκαν μεταξύ τους, ώστε να βγει μια συνολική βαθμολογία για κάθε εθελοντή.

Αποτέλεσμα; «Ακόμα και 6 έως 9 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα βελτίωναν τη συνολική βαθμολογία των εθελοντών, σε σύγκριση με τον ύπνο, την ακινησία σε μία καρέκλα ή άλλες ήπιες δραστηριότητες», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής John J. Mitchell, από το Ινστιτούτο Αθλήσεως, Ασκήσεως & Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL).

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Epidemiology & Community Health. Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 4.481 εθελοντές, ηλικίας 46 ετών. Το 52% εξ αυτών ήταν γυναίκες.

Οι καταγραφείς έδειξαν ότι η δραστηριότητα των εθελοντών ήταν κατά μέσον όρο:

  • Καθιστική επί 9 ώρες και 16 λεπτά ημερησίως
  • Ήπια επί 5 ώρες και 42 λεπτά την ημέρα
  • Μέτρια έως έντονη επί 51 λεπτά την ημέρα

Οι εθελοντές αφιέρωναν επίσης 8 ώρες και 11 λεπτά κάθε βράδυ στον ύπνο.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως καθημερινά χρειάζεται να αφιερώνουμε λιγότερα από 10 λεπτά σε μέτρια έως έντονη δραστηριότητα, για να βελτιωθεί η εκτελεστική λειτουργία του εγκεφάλου. Βέβαια, η βελτίωση με αυτά τα 6-9 λεπτά είναι μέτρια. Ωστόσο όσο αυξάνονται τα λεπτά που αφιερώνουμε σε αυτές τις δραστηριότητες, τόσο περισσότερα τα οφέλη, διευκρίνισε ο κ. Mitchell.

Μετρίας έντασης δραστηριότητα συνήθως θεωρείται το περπάτημα με γρήγορο βήμα, η χαλαρή ποδηλασία και η ανάβαση/κατάβαση μιας σκάλας με τα πόδια. Αντίστοιχα, έντονη δραστηριότητα είναι ο γρήγορος χορός, το τζόκινγκ, το τρέξιμο, η κολύμβηση και η ποδηλασία σε ανηφόρα. Γενικώς, έντονες θεωρούνται οι δραστηριότητες που αυξάνουν τον καρδιακό παλμό και μας κάνουν να λαχανιάζουμε.

Οι επιπτώσεις της ακινησίας

Η μελέτη έδειξε ακόμα πως κάθε μείωση της μετρίας ή έντονης δραστηριότητας και η αντικατάστασή της με περισσότερη ακινησία, μείωνε τις νοητικές λειτουργίες. Ειδικότερα, οι επιδόσεις των εθελοντών στα νοητικά τεστ μειώνονταν κατά 1% έως 2% με κάθε αύξηση:

  • Κατά 8 λεπτά της καθιστικής ζωής
  • Κατά 6 λεπτά της ήπιας δραστηριότητας

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι και η παραμικρή αύξηση της ημερήσιας κινητικότητας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία του εγκεφάλου. Επομένως, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην σηκωνόμαστε λίγο περισσότερο από τις καρέκλες», κατέληξε ο κ. Mitchell.

Φωτογραφία: iStock