Πόσες φορές την εβδομάδα να κάνετε σεξ για να έχετε γερό μυαλό

  • Ρούλα Τσουλέα
σεξουαλικές επαφές
Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη σε εκατοντάδες εθελοντές άνω των 60 ετών. Ο ρόλος της συχνότητας και της ποιότητας.

Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές δεν κάνουν καλό μόνο στην ψυχική διάθεση, αλλά μπορεί να ωφελούν και την υγεία του εγκεφάλου, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με εθελοντές ηλικίας 60 ετών και άνω διαπίστωσαν πως όσοι είχαν κάθε εβδομάδα σεξουαλικές επαφές μέχρι και τα 90 τους χρόνια, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ αξιολόγησης των νοητικών δεξιοτήτων τους.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι το σεξ είναι μία αρκετά έντονη φυσική δραστηριότητα  και η τακτική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να παίζει ρόλο και το γεγονός πως τακτικές σεξουαλικές επαφές στην τρίτη ηλικία σημαίνουν λιγότερη μοναξιά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η μοναξιά και η κοινωνική απομόνωση σχετίζονται με έκπτωση των νοητικών λειτουργιών αργότερα στη ζωή.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει τις σεξουαλικές επαφές με πολλαπλά ψυχοσωματικά οφέλη. Μεταξύ άλλων σχετίζεται με:

  • Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία
  • Μειωμένο στρες
  • Βελτιωμένο αίσθημα ικανοποίησης από τη ζωή
  • Περισσότερη ευτυχία

Ωστόσο ο αντίκτυπός τους στον γηράσκοντα εγκέφαλο είναι εν πολλοίς άγνωστος, λένε οι ερευνητές. Για να καλύψουν το κενό αυτό πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Sex Research.

Τα ευρήματα

Όπως γράφουν οι ερευνητές, ενέταξαν σε αυτήν 1.683 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί μία πενταετία. Ανακάλυψαν ότι στις ηλικίες 75-90 ετών σημαντικότερη ήταν η συχνότητα των επαφών και όχι τόσο η ποιότητά τους. Αντιθέτως, στις ηλικίες 62-74 ετών η ποιότητα ήταν το κλειδί.

Ειδικότερα, τις υψηλότερες επιδόσεις σε τεστ νοητικών δεξιοτήτων είχαν στις 75-90 ετών όσοι είχαν σεξουαλικές επαφές τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο ότι η σωματική αδράνεια αυξάνεται με την πάροδο της ηλικίας. Έτσι, παρέχει σημαντικά οφέλη η ενασχόληση με κάθε φυσική δραστηριότητα που  διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, λένε οι ερευνητές.

Στις ηλικίες62-74 ετών, τις υψηλότερες επιδόσεις στα τεστ είχαν όσοι εθελοντές περιέγραψαν τις σεξουαλικές επαφές τους ως «πολύ ευχάριστες και ικανοποιητικές».

Σε αυτές τις ηλικίες πιθανώς είναι σημαντικότερη η αγχολυτική επίδραση του σεξ, εκτιμούν οι ερευνητές. Ενδέχεται επίσης να είναι η πιο σημαντική και η διέγερση της ορμόνης της ευχαρίστησης, της ντοπαμίνης.

«Το στρες εμποδίζει την ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων (νευρογένεση) στον ιππόκαμπο», γράφουν οι ερευνητές. «Ο ιππόκαμπος είναι η δομή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη. Οι ηλικιωμένοι με ικανοποιητικές σεξουαλικές επαφές μπορεί να έχουν μείωση του στρες, που ευνοεί τη νευρογένεση».

Επιπλέον, «η σεξουαλική ικανοποίηση σχετίζεται με τον οργασμό, ο οποίος διεγείρει την έκκριση ντοπαμίνης.  Επομένως, όσοι έχουν σεξουαλικώς ικανοποιητικές ερωτικές σχέσεις μπορεί να διαθέτουν υψηλότερα επίπεδα  της ουσίας, που σχετίζεται με βελτιωμένη μνήμη στους ηλικιωμένους».

Φωτογραφία: iStock