Πως θα βοηθήσουμε μια λεχώνα με επιλόχεια κατάθλιψη

  • Iatropedia
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που απασχολεί όχι μόνο τις μητέρες που μόλις γέννησαν (λεχώνες) σαν άμεσα ενδιαφερόμενες που βιώνουν μια πρωτόγονη κατάσταση (ψυχολογική και συναισθηματική) αλλά και την οικογένεια τους. Στα περισσότερα ζευγάρια που επιστρέφουν σπίτι μετά τον τοκετό και η λεχώνα βρίσκεται σε φάση επιλόχειου κατάθλιψης, ο σύζυγος δεν γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, πως να αντιδράσει, πως να βοηθήσει. Χθες στο 1ο μέρος της έρευνας οριοθετήσαμε την επιλόχεια κατάθλιψη. Σήμερα στο δεύτερο μέρος θα μάθετε για τους τρόπους βοήθειας και συμπαράστασης σε μια μανούλα που βιώνει επιλόχεια κατάθλιψη.

Του Εμμανουήλ Πολυζόπουλου

Ψυχίατρου – Ψυχοθεραπευτή

Αυτοβοήθεια για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν έχετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας. Όσο πιο πολύ φροντίζετε για την ψυχική και σωματική σας ευεξία, τόσο καλύτερα θα αισθάνεστε. Απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν να ξαναβρείτε τον εαυτό σας και πάλι.

– Μην αμελείτε τον ύπνο. Ένας πλήρης ύπνος 8 ωρών μπορεί να σας φαίνεται σαν πολυτέλεια, όταν έχουμε να κάνουμε με ένα νεογέννητο, αλλά η κακή ποιότητα του ύπνου κάνει την κατάθλιψη χειρότερη. Κάντε ό, τι μπορείτε να λάβετε βοήθεια από το περιβάλλον, ώστε να κοιμάστε επαρκώς.

– Ανάπαυση και ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να χαλαρώσετε και να κάνετε ένα διάλειμμα από τα καθήκοντά της μαμάς. Βρείτε μικρούς τρόπους για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας, όπως ένα αφρόλουτρο, ένα ζεστό φλιτζάνι καφέ ή τσάι, επικοινωνία με φίλους και φίλες.

– Θέστε τα γεύματα ως προτεραιότητα. Όταν είστε σε κατάθλιψη, η διατροφή υπολείπεται συχνά. Το τι τρώτε έχει επιπτώσεις στη διάθεση σας, καθώς και την ποιότητα του μητρικού σας γάλακτος. Κάντε το καλύτερό για να εγκαθιδρύσετε υγιείς διατροφικές συνήθειες.

– Βγείτε έξω στον ήλιο. Το φως του ήλιου ανεβάζει τη διάθεση, γι 'αυτό προσπαθήστε να βγαίνετε τουλάχιστον 10 με 15 λεπτά την ημέρα στον ήλιο.

– Σωματική άσκηση . Οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με τα φάρμακα, όταν πρόκειται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Μια διαδρομή 30 λεπτών με τα πόδια κάθε μέρα θα κάνει θαύματα.

– Ζητείστε από τους άλλους βοήθεια και υποστήριξη

– Θέστε τις σχέσεις σας ως προτεραιότητα. Όταν αισθάνεστε σε κατάθλιψη και νιώθετε ευάλωτη, είναι πιο σημαντικό να παραμείνετε συνδεδεμένες με την οικογένεια και τους φίλους σας, ακόμα και αν θα προτιμούσατε να είστε μόνη. Με την απομόνωση θα κάνετε την κατάστασή σας χειρότερη, οπότε θέστε τις ενήλικες σχέσεις σας σε προτεραιότητα.

– Μην κρατάτε τα συναισθήματά σας για τον εαυτό σας. Εκτός από την πρακτική βοήθεια που μπορούν οι φίλοι και η οικογένειά σας να προσφέρουν, μπορούν επίσης να χρησιμεύσουν ως συναισθηματική διέξοδος. Μοιραστείτε αυτό που βιώνετε – το καλό, το κακό και το άσχημο, με τουλάχιστον άλλο ένα άτομο. Δεν έχει σημασία με ποιον θα μιλήσετε, εφ 'όσον το εν λόγω πρόσωπο είναι πρόθυμο να ακούσει χωρίς να διατυπώσει κριτική και να διαβεβαιώσει για την διαθεσιμότητα του για υποστήριξη.

– Γίνετε μέλος μιας ομάδας για νέες μητέρες. Ακόμα κι αν έχετε φίλους που σας υποστηρίζουν, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε άλλες γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της μητρότητας. Είναι πολύ καθησυχαστικό να ακούσετε ότι άλλες μητέρες ότι μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τις ανασφάλειες και τα συναισθήματα σας. Υπάρχουν ομάδες υποστήριξης για νέους γονείς. Ρωτήστε τον παιδίατρό σας για να πληροφορηθείτε για την ύπαρξη αυτών των δομών στη γειτονιά σας.

Συμβουλές για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

– Βρείτε τους ανθρώπους που μπορούν να σας βοηθήσουν με τη φροντίδα των παιδιών, δουλειές του σπιτιού, και θελήματα. Έτσι μπορείτε να ξεκουραστείτε αποτελεσματικά.

– Βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας κάθε μέρα, ακόμα κι αν είναι μόνο για 15 λεπτά. Κάντε κάτι χαλαρωτικό ή που σας κάνει να νιώθετε καλά με τον εαυτό σας.

– Κρατήστε ένα ημερήσιο ημερολόγιο με τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να παρατηρήσετε τα πάντα και να παρακολουθείτε την πρόοδό σας όταν αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα.

– Δώστε στον εαυτό σας πίστωση χρόνου για πράγματα που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.

– Δώστε στον εαυτό σας την άδεια να αισθάνεστε αγχωμένες και στρεσαρισμένες.

– Να θυμάστε ότι κανείς δεν περιμένει από εσάς να γίνετε super γυναίκα.

– Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το πόσο μπορείτε να τα καταφέρνετε και να ζητήσετε τη βοήθεια των υπολοίπων.

Επαγγελματική θεραπεία για την κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Εάν, παρά την αυτο-βοήθεια και την υποστήριξη της οικογένειάς σας, εξακολουθείτε να βιώνετε κατάθλιψη μετά τον τοκετό, μπορεί να πρέπει πλέον να εξετάσετε το ενδεχόμενο αναζήτησης ψυχιατρικής και ψυχολογικής βοήθειας . Η επιλόχεια κατάθλιψη ανταποκρίνεται στις ίδιες μορφές θεραπείας, όπως η Μείζων Κατάθλιψη. Η ψυχολογική θεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή, καθώς η υποστήριξη μέσω ομάδων μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά.

Ατομική θεραπεία ή θεραπείες ζεύγους – Η θεραπεία μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική στη θεραπεία της κατάθλιψης μετά τον τοκετό. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε με επιτυχία τις δυσκολίες προσαρμογές της μητρότητας. Συχνά αποτελεσματική είναι και η εμπλοκή του συντρόφου σε θεραπείες ζεύγους..

Ορμονική θεραπεία – πιθανή ορμοθεραπεία για την γρήγορη αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, μπορεί να δοθεί παράλληλα με τα αντικαταθλιπτικά, όμως επειδή εμπεριέχουν διαφόρους κινδύνους, η συνεννόηση με τον γυναικολόγο σας είναι απαραίτητη.

Αντικαταθλιπτικά – Για τις σοβαρές περιπτώσεις της κατάθλιψης μετά τον τοκετό, η φαρμακοθεραπεία είναι θεραπεία εκλογής. Ωστόσο, η χρήση φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να συνοδεύεται από ψυχοθεραπεία, καθώς και από στενή παρακολούθηση από ιατρό.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών κατά τη γαλουχία

Εάν πρέπει να κάνετε χρήση των αντικαταθλιπτικών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα φάρμακά μπορούν να περάσουν στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος. Η έρευνα δείχνει ότι, στην περίπτωση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών και των SSRIs, τα επίπεδα του φαρμάκου που φτάνουν το μωρό μέσω του θηλασμού είναι σε χαμηλά ή μη ανιχνεύσιμα επίπεδα. Ωστόσο, υπήρξαν σπάνιες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών σε βρέφη που θηλάζουν. Επιπλέον, τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης, ακόμα και σε μικρές ποσότητες των φαρμάκων, είναι άγνωστα.

Βοηθώντας την μητέρα με κατάθλιψη μετά τον τοκετό

Αν το αγαπημένο πρόσωπο σας βιώνει κατάθλιψη μετά τον τοκετό, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να προσφέρετε υποστήριξη. Δώστε της ένα διάλειμμα από τα καθήκοντα φροντίδας των παιδιών της, να παρέχετε την διαθεσιμότητα σας να την ακούσετε, και να είστε υπομονετικοί και με κατανόηση.

Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε τον εαυτό σας. Η ενασχόληση με τις ανάγκες ενός νέου μωρού είναι δύσκολο έργο για τους πατέρες, όπως και για τις μητέρες.

Πώς να βοηθήσετε το σύζυγο ή το σύντροφό σας

– Ενθαρρύνετέ την να μιλήσει για τα συναισθήματά της. Ακούστε την χωρίς να την κρίνετε ή προσφέροντας άμεσες λύσεις. Το μόνο που επιδιώκει εκείνη την στιγμή είναι συναισθηματική υποστήριξη.

– Να προσφέρετε βοήθεια στα θέματα του σπιτιού. Αναλάβετε κάποιες δουλειές του σπιτιού και την προμήθεια των ειδών παιδικής φροντίδας. Μην περιμένετε για την ρωτήσετε και να σας απαντήσει για τις ανάγκες – αναλάβετε πρωτοβουλίες!

– Σιγουρευτείτε ότι διαθέτει χρόνο για τον εαυτό της. Η ξεκούραση και χαλάρωση είναι σημαντικά. Ενθαρρύνετέ την να κάνει διαλείμματα, αναλάβετε επίσης εσείς κάποια ξενύχτια στην φροντίδα του παιδιού.

– Να είστε υπομονετικοί, αν δεν είναι έτοιμη για σεξ. Η κατάθλιψη επηρεάζει την σεξουαλική διάθεση. Οι χρόνοι που επανέρχεται η σεξουαλική διάθεση σε κάθε λεχώνα είναι διαφορετικοί. Μην την πιέζετε να κάνετε σεξ.

– Πηγαίνετε μια βόλτα μαζί της. Προσφέρετε μεγάλη βοήθεια της κάνοντας βόλτες σε καθημερινή βάση και αυτό θα βοηθήσει και τους δυο σας, αν μπορείτε να την συνοδεύετε.

– Αν δείτε ότι η Κατάθλιψη βαθαίνει και επιδεινώνεται να την ενθαρρύνετε να επισκεφθείτε ειδικό ψυχικής Υγείας. Να ξέρετε ότι πάνω από 15-20 μέρες επιμένουσα συμπτωματολογία κατάθλιψης, χρήζει οπωσδήποτε ψυχιατρικής αντιμετώπισης.

Εμμ. Πολυζόπουλος

Ψυχίατρος Ψυχοθεραπευτής

info@psychomed.gr

http://www.psychomed.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το 1ο μέρος της έρευνας για την επιλόχεια κατάθλιψη

Τι συμβαίνει στον θυρεοειδή μιας εγκύου;

11 σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται η εμμηνόπαυση

Πως συνδέεται ο Διαβήτης με την Κατάθλιψη;

Ραγδαία αύξηση των καταθλιπτικών επεισοδίων στους Έλληνες

Συγκατοικείστε, κάντε φίλους, διώχνει την κατάθλιψη

Η κρίση στην οικονομία, μας τρελαίνει

Πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί;