Πως τα σκυλιά προστατεύουν από τα εμφράγματα;

  • Iatropedia
Ακούγεται εξωπραγματικό και όμως ισχύει: όσοι έχουν σκύλο στο σπίτι σαν κατοικίδιο, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, ή κάποιο άλλο καρδιαγγειακό νόσημα, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κάποιο κατοικίδιο ζώο στο σπίτι. Το πως και γιατί συμβαίνει αυτό διαβάστε το αμέσως...

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του καθηγητή Γκλέν Λιβάιν, από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Χιούστον, όποιος έχει κατοικίδιο (γάτα, σκύλο, αλλά πολύ περισσότερο σκύλο) τότε μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια. Η μελέτη της επιστημονικής ομάδας που δημοσιεύτηκε και στο επίσημο περιοδικό του Αμερικάνικου Καρδιολογικού Συλλόγου, και στο περιοδικό «Circulation», αναφέρει ότι υπάρχει συσχέτιση του κατοικίδιου με λιγότερη παχυσαρκία και χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και χοληστερίνης του ιδιοκτήτη του.

Οι επιστήμονες μελέτησαν περισσότερους από 5.500 ανθρώπους και διαπίστωσαν ότι όσοι έχουν κάποιο κατοικίδιο είναι περισσότερο δραστήριοι σωματικά (για παράδειγμα όταν κάποιος έχει σκύλο, τον βγάζει βόλτα, τρέχει πλάι του, παίζει μαζί του) κάτι που σημαίνει πως η ελαφριά αυτή άσκηση βοηθάει στο να λειτουργεί καλύτερα το καρδιαγγειακό σύστημα.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό που προστατεύει την καρδιά. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει πως το κατοικίδιο ζώο ηρεμεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ιδιοκτήτη του (φανταστείτε μια γάτα να γουργουρίζει στα πόδια σας καθώς την χαϊδεύετε), άρα μειώνει και τα επίπεδα άγχους που και αυτά είναι επιβλαβή για την καρδιά μας.

Ο επικεφαλής της έρευνας δρ Λιβάιν διευκρίνισε ότι “η ύπαρξη ενός κατοικίδιου, ιδίως σκύλου, μειώνει τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, άρα προστατεύει έμμεσα την καρδιά.” Παράλληλα δε, τόνισε πως σε καμία περίπτωση το να έχουμε κατοικίδιο αλλά να καπνίζουμε ή να τρώμε ανθυγιεινά, ή να μην αθλούμαστε, αυτό από μόνο του δεν προστατεύει την καρδιά μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δεν ήταν συναχωμένος. Από τη μύτη του έσταζε ο εγκέφαλος του. ΒΙΝΤΕΟ

Εσείς τι ώρα τρώτε βραδινό;

Πως να χάσουμε τα κιλά του Πάσχα! Ο Μάιος μπήκε σε λίγο έρχεται καλοκαίρι…

Προστατέψτε την καρδιά σας με Μεσογειακή δίαιτα

Έχετε τάσεις λιποθυμίας; Τι πρέπει να κάνετε εκείνη τη στιγμή;

Οι καρδιοπάθειες χτυπάνε και τις γυναίκες. Ποιοι οι παράγοντες κινδύνου