Πως τα παραπανίσια κιλά »σκοτώνουν» το σπέρμα

  • Iatropedia
Λίγο πολύ όλοι γνωρίζουν τις δραματικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία η παχυσαρκία. Αυτό όμως που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι έχει επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ικανότητα των αντρών. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως τα παραπανίσια κιλά στον άνδρα ''σκοτώνουν'' τη γονιμότητά του.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η παχυσαρκία συνδέεται με την αντρική υπογονιμότητα με διάφορους τρόπους. Το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζει τις ορμόνες της αναπαραγωγής και η στυτική δυσλειτουργία είναι πιο συχνή σε άντρες με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ).

Η τεστοστερόνη, η σημαντικότερη αντρική ορμόνη, είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική αναπαραγωγική και σεξουαλική λειτουργία, καθώς και για τη γενική κατάσταση της υγείας.

Κατά μέσο όρο οι παχύσαρκοι άντρες έχουν επίπεδα τεστοστερόνης 25% χαμηλότερα από τους μη παχύσαρκους, γεγονός που σημαίνει ότι η επίδραση του βάρους στα επίπεδα της τεστοστερόνης είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική όσο η γήρανση.

Οι άντρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης μπορεί να έχουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία (libido).

Οι παχύσαρκοι άντρες αναφέρουν μικρότερη σεξουαλική επιθυμία και ικανοποίηση σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος, το οποίο μπορεί να οδηγεί σε αποφυγή της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Επιπλέον διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία βέβαια μπορεί να αποτελεί πρώιμη ένδειξη για καρδιαγγειακή νόσο και διαβήτη.

Οι άντρες με ΒΜΙ υψηλότερο από το φυσιολογικό είναι πιο πιθανό να έχουν μικρότερο αριθμό σπερματοζωαρίων από το κανονικό. Οι παχύσαρκοι άντρες είναι έως και τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Η παχυσαρκία συνδέεται συχνά με την καθιστική ζωή και σε συνδυασμό με το αυξημένο κοιλιακό λίπος θα μπορούσε να προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στους όρχεις και να

επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή σπέρματος.

Το χάσιμο των περιττών κιλών και η επίτευξη ενός υγιούς βάρους σώματος εκτός από τα οφέλη στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου έχει επιπλέον θετική επίδραση στην αναπαραγωγική υγεία των αντρών.

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την επίτευξη του στόχου. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης αυξάνονται σημαντικά όταν οι παχύσαρκοι άντρες επιτύχουν σημαντική απώλεια βάρους.

Επιπλέον πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι άντρες που έχουν υψηλά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!