Πως συνδέεται ο Διαβήτης με την Κατάθλιψη;

  • Iatropedia
Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει οτι ο διαβήτης και η κατάθλιψη σχετίζονται σημαντικά .Οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να πάσχουν απο κατάθλιψη απο ότι οι μη διαβητικοί και έχει αποδειχθεί οτι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη .

Ειναι όμως η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο. Δηλ. το οτι η διαταραχή της γλυκόζης νηστείας ίσως αποτελεί σημαντικό προγνωστικό στοιχείο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα ευρήματα αυτά δεν ηταν αναμενόμενα και οι γιατροί θα πρέπει να μην ξεχνούν αυτό το ενδεχόμενο στους ασθενείς με προδιαβήτη που είναι μεγάλης ηλικίας . Η αιτία αυτής της σχέσης δεν είναι ακόμα γνωστή , αλλά εικάζεται οτι μπορεί να οφείλεται σε αγγειακές μεταβολές στον εγκέφαλο .

Στην πραγματικότητα είχαμε δεί σε κάποιες μελέτες πιο πρίν οτι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη στο μέλλον σε σύγκριση με άτομα χωρίς κατάθλιψη .

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη όμως θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της κατάθλιψης σε άτομα χωρίς διαβήτη .

Και βρήκαν θετική συσχέτιση με τη διαφορά οτι πολλά απο τα συμπτώματα των διαβητικών όπως η κόπωση , η ελλειψη κινητοποίησης κλπ μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις του ίδιου του διαβήτη και να μπαίνουν κάτω απο την διάγνωση της κατάθλιψης.

Νομίζουμ ε οτι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτή η αναφορά καλύτερα. Εως τότε , καλόν είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα να είναι όσο το δυνατό καλύτερη.

Η παρουσίαση της ανακοίνωσης έγινε στις 17 Μαρτίου 12 στο ετήσιο συνέδριο της

American Association for Geriatric Psychiatry (AAGP)

Σωτήρης Αδαμίδης , MD . PhD

Σοφία Αδαμίδη , MD .

mail:adamidis@yahoo.com

web site: www.adamidisnet.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για την κατάθλιψη στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

θυμός: χρήσιμες συμβουλές για ασφαλή ξεσπάσματα

ραγδαία αύξηση των καταθλιπικών επεισοδίων στους έλληνες

Σ. Αδαμίδης: «στο μέλλον με μια ένεση την εβδομάδα, θα χτυπάμε τον διαβήτη»

πως να αθλείστε και τι να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου