Πως προειδοποιεί το εγκεφαλικό; Όλα τα σημάδια SOS

  • Iatropedia
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν τη σημαντικότερη αιτία αναπηρίας στους ενήλικες και μια από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ο χρόνος είναι κρίσιμης σημασίας στη θεραπεία των εγκεφαλικών, καθώς κάθε λεπτό που περνάει πεθαίνουν περισσότερα εγκεφαλικά κύτταρα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να αναγνωρίσετε έγκαιρα τα σημάδια του εγκεφαλικού επεισοδίου ώστε να σώσετε τον ασθενή.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

 

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει όταν η ροή του αίματος στον εγκέφαλο ελαττωθεί σημαντικά ή διακοπεί απότομα. Αν αυτό οφείλεται σε αιμορραγία πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αν οφείλεται σε απόφραξη αγγείου ονομάζεται ισχαιμικό.

Τα ισχαιμικά είναι τα πιο συχνά και αφορούν περίπου το 85% των περιπτώσεων, ενώ τα αιμορραγικά συμβαίνουν στο 15%. Τα συμπτώματα του εγκεφαλικού εξαρτώνται από το τμήμα του εγκεφάλου που έχει υποστεί βλάβη και τις περισσότερες φορές εξελίσσονται ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση.

Όσο πιο γρήγορα μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να πάρετε ιατρική βοήθεια τόσο το καλύτερο. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο στην αντιμετώπιση του εγκεφαλικού. Για να αναγνωρίσετε τα σημάδια του εγκεφαλικού και να δώσετε τις πρώτες βοήθειες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο FAST. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να αποστηθίσετε ότι η λέξη FAST σημαίνει:

F – FACE (ΠΡΟΣΩΠΟ)

A – ARM (ΧΕΡΙ)

S – SPEECH (ΟΜΙΛΙΑ)

T – TIME (ΧΡΟΝΟΣ)

Συγκεκριμένα τα τέσσερα βήματα περιλαμβάνουν:

F – FACE (ΠΡΟΣΩΠΟ)

Ελέγξτε αν το άτομο γέρνει το πρόσωπο ή αναζητήστε μία πλευρά του προσώπου ή του στόματος που γέρνει. Βοηθάει πολύ να ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει.

A – ARM (ΧΕΡΙ)

Ελέγξτε αν ένα χέρι είναι μουδιασμένο ή αδύναμο. Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δυο χέρια και δείτε αν ένα από τα δύο χέρια πέφτει προς τα κάτω.

S – SPEECH (ΟΜΙΛΙΑ)

Ελέγξτε την ομιλία. Είναι δύσκολο να μιλήσει ή μιλάει μπερδεμένα και δε γίνεται κατανοητός; Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή φράση (π.χ. ο ουρανός είναι μπλε).

T – TIME (ΧΡΟΝΟΣ)

Εάν το άτομο παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλέστε άμεσα το 166 για να έρθει ασθενοφόρο. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο βοηθήστε τον ασθενή να ξαπλώσει, καθίστε μαζί του και προσπαθήστε να τον ηρεμήσετε.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν