Πως ο μαύρος θάνατος άλλαξε το DNA των Ευρωπαίων;

  • Iatropedia
Η επιδημία της μαύρης πανώλης, η οποία τον 14ο αιώνα αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης, «αποτυπώθηκε» στο DNA όσων επέζησαν και πέρασε στους απογόνους τους, άλλαξε δηλαδή το ανθρώπινο γενετικό υλικό.

Του Αθανάσιου Μπούκαλη Νευροχειρουργού

Η μελέτη έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι και οι Ρομά έχουν κοινές αλλοιώσεις στο γενετικό τους υλικό, οι οποίες εμφανίστηκαν μετά την εγκατάσταση των Ρομά στην Ευρώπη από την βορειοδυτική Ινδία πριν από 1.000 χρόνια.

Ο Μαύρος Θάνατος του 13ου αιώνα, σκότωσε τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ανθρώπους, και είναι η πιθανότερη αιτία αυτών των αλλαγών, γράφουν οι ερευνητές στο τεύχος της 3ηςΦεβρουαρίου «PNAS».

Η μελέτη έδειξε ότι υπάρχουν ορισμένοι ανοσοποιητικοί υποδοχείς που σαφέστατα έχουν επηρεαστεί από την εξέλιξη στην Ευρώπη, αλλά όχι στην βορειοδυτική Ινδία. Και αυτό διότι οι συγκεκριμένοι υποδοχείς “αναγνωρίζουν” το βακτήριο της πανώλους, το yersinia pestis.

Η Ινδία δεν είχε την μεσαιωνική πανώλη που σάρωσε την Ευρώπη από το 1347 και μετά.

Ο Dr Netea και οι συνεργάτες του έκαναν την ανακάλυψή τους μελετώντας σχεδόν 200.000 μονονουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (SNPs), σε εθελοντές από τη Ρουμανία και σε Ρομά.

Οι μονονουκλεοτιδικοί πολυμορφισμοί είναι θραύσματα του DNA που προκύπτουν από την αλλαγή μίας βάσης στην ακολουθία του (το DNA συγκροτείται από τέσσερις βάσεις, φωσφορικές ρίζες και ένα σάκχαρο).

Για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, οι Ρομά έφτασαν στην Ευρώπη γύρω στο 1000 μ.Χ., αλλά δεν υπήρξε διασταύρωση με τους κατοίκους της. Έτσι, οι ερευνητές είχαν την σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν δύο γενετικά διαφορετικούς πληθυσμούς της ίδιας γεωγραφικής περιοχής.

Οι ερευνητές αναζήτησαν και κατέγραψαν τις γενετικές αλλαγές και στους δύο πληθυσμούς. Στη συνέχεια αφαίρεσαν από τη λίστα που δημιούργησαν όσες γενετικές αλλαγές ήταν κοινές με ένα πληθυσμό της βορειοδυτικής Ινδίας, ούτως ώστε να αποκλείσουν όσες είχαν τις ρίζες τους εκτός Ευρώπης.

Το αποτέλεσμα ήταν ένας κατάλογος με περίπου 20 γονίδια που είχαν ενδείξεις συγκλίνουσας εξέλιξης μεταξύ των Ευρωπαίων και των Ρομά. Η ύπαρξη των γονιδίων αυτών υποδηλώνουν ότι οι δύο ομάδες ήταν αρχικά διαφορετικές, αλλά εξελίχθηκαν για να μοιάζουν περισσότερο εξαιτίας πιέσεων του περιβάλλοντός τους.

Τα 20 γονίδια επιτελούν διάφορες λειτουργίες. Ένα από αυτά, το SLC45A2, είναι γνωστό ότι παίζει ρόλο στο χρώμα του δέρματος, ενώ άλλα σχετίζονται με την λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Τρία από τα ανοσοποιητικά γονίδια διαπιστώθηκε ότι αντιδρούν έντονα όταν εκτίθενται στο βακτήριο της πανώλους.

Kαι άλλα νοσήματα θα μπορούσαν να έχουν αλλοιώσει τα ίδια γονίδια, αλλά εκτιμάται ότι ο ισχυρότερος υποψήφιος είναι ο Μαύρος Θάνατος επειδή η επίπτωσή του τον 14ο αιώνα ήταν εκτεταμένη και ολέθρια.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι τα νέα ευρήματα μπορεί να έχουν σημασία και για τον σύγχρονο άνθρωπο, παρότι η πανώλη δεν συνιστά πλέον τόσο σοβαρή απειλή. Ενδέχεται, λ.χ., τα αυτοάνοσα νοσήματα, στα οποία το ανοσοποιητικό επιτίθεται στους υγιείς ιστούς του σώματος, να εκδηλώνονται επειδή το ανοσοποιητικό είναι προγραμματισμένο από επιδημίες του παρελθόντος να αντιδρά πολύ έντονα όταν νιώθει την παρουσία κάποιας απειλής.

Η ουσία είναι ότι οι άνθρωποι τροποποιήθηκαν ουσιαστικά από τις λοιμώξεις.

Αθανάσιος Μπούκαλης Νευροχειρουργός

Ιδρυτής του International Medical Rights

https://www.facebook.com/Athanasis.Boukalis.IMR

email: dr_athanasis@hol.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως οι εμπειρίες αλλάζουν τον εγκέφαλο;

Ποιες είναι οι απαγορευμένες τροφές της εγκυμοσύνης;

Πότε και πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνουμε;

Πανούκλα: Το come back του μαύρου θανάτου!