Πώς να βελτιώσετε θεαματικά την υγεία σας το 2024: Οι 10 συστάσεις των γιατρών

  • Ρούλα Τσουλέα
υγεία
Μικρές αλλαγές που παρέχουν μεγάλα οφέλη, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (ΑΜΑ).

Στην αρχή κάθε χρόνου πολλοί κάνουν τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε και λαμβάνουν αποφάσεις για να βελτιώσουν κάτι στη ζωή τους τη νέα. Ωστόσο δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι δραστικό για να βελτιώσετε την υγεία σας, αναφέρει η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (ΑΜΑ). Ούτε χρειάζεται να μετανιώνετε για όσα δεν κάνατε τις προηγούμενες χρονιές.

«Τα καλά νέα είναι ότι με μικρές, θετικές επιλογές μπορούμε να αποκομίσουμε μακροχρόνια οφέλη», αναφέρει ο πρόεδρος της ΑΜΑ Dr. Jesse M. Ehrenfeld, καθηγητής Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt του Τένεσι.

Η ΑΜΑ εξέδωσε 10 συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε θεαματικά την υγεία σας. Να ποιες είναι:

Αυξήστε την φυσική δραστηριότητά σας

Είναι σημαντικό να ασχολείστε τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με μετρίας εντάσεως δραστηριότητας (π.χ. περπάτημα με γρήγορο βήμα). Ειδάλλως χρειάζεστε 75 λεπτά την εβδομάδα με υψηλής εντάσεως δραστηριότητες (π.χ. τζόκινγκ)

Βελτιώστε τη διατροφή σας

Για καλή υγεία, μειώστε τα ροφήματα με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυξήστε το νερό και τα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως:

  • Φρούτα και λαχανικά
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ξηρούς καρπούς και σπόρους
  • Γαλακτοκομικά λίγων λιπαρών
  • Άπαχα κρέατα και λιπαρά ψάρια

Κάνετε τα απαιτούμενα εμβόλια

Τηρήστε τις συστάσεις των Εθνικών Προγραμμάτων Εμβολιασμού για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Ειδικά τον χειμώνα, μην ξεχνάτε τα εμβόλια της γρίπης, του κορωνοϊού του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV)

Θυμηθείτε τις προληπτικές εξετάσεις σας

Στη διάρκεια της πανδημίας ο περιοδικός προληπτικός έλεγχος (τσεκάπ) έμεινε πίσω. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, εάν έχετε καιρό να κάνετε προληπτικές εξετάσεις αίματος, μαστού, παχέος εντέρου, προστάτη κ.λπ.

Μάθετε την αρτηριακή πίεσή σας

Να την μετράτε σποραδικά και να την διατηρείτε υπό έλεγχο. Είναι σημαντικό για να διαφυλάξετε την υγεία σας και να αποφύγετε έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Μάθετε αν κινδυνεύετε από τύπου 2 διαβήτη

Ένα απλό τεστ (στα αγγλικά) στην ιστοσελίδα DoIHavePrediabetes.org μπορεί να σας δείξει πόσο κινδυνεύετε να πάσχετε από προδιαβήτη. Ο προδιαβήτης είναι τα οριακά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να εξελιχθούν σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μόλις μπείτε στη σελίδα, πατήστε το εικονίδιο «Take the risk test» πάνω δεξιά στην οθόνη του λάπτοπ.

Να πίνετε αλκοόλ με μέτρο

Μην υπερβαίνετε τις συστάσεις για καλή υγεία που είναι:

  • Έως 2 ποτά (μερίδες εστιατορίου/μπαρ) ημερησίως για τους άνδρες
  • Έως 1 ποτό ημερησίως για τις γυναίκες

Μην καπνίζετε και μην ατμίζετε

Τόσο το συμβατικό κάπνισμα όσο και το άτμισμα ενέχουν κίνδυνο εθισμού στη νικοτίνη και επηρεάζουν την υγεία. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να διακόψετε το κάπνισμα.

Να παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας

Να ακολουθείτε πιστά τις συστάσεις του γιατρού σας όταν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ιδίως όσον αφορά τα αντιβιοτικά, μην διακόπτετε πρόωρα τη λήψη τους, διότι αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη ανθεκτικών βακτηρίων. Μην φυλάτε επίσης τα φάρμακα που περισσεύουν για μελλοντική χρήση, εάν δεν έχετε συμβουλευθεί πρώτα τον γιατρό σας επ’ αυτού. Να φυλάτε επίσης τα φάρμακα στις συνθήκες που συνιστώνται και σε ασφαλές μέρος.

Ελέγξτε το στρες σας

Για να το επιτύχετε, χρειάζεστε κατ’ αρχάς 7-8 ώρες ύπνο κάθε βράδυ. Αν νιώθετε πως χρειάζεστε βοήθεια, συμβουλευθείτε έναν ειδικό στην ψυχική υγεία.

Φωτογραφία: iStock