Καύσωνας: 8 συμβουλές για να προετοιμαστείτε καλύτερα

  • Ρούλα Τσουλέα
φάρμακα
Ο καύσωνας απαιτεί ψυχραιμία και καλή προετοιμασία για να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα για όλους. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορούμε να οργανώσουμε.

Ο επικείμενος καύσωνας βρίσκεται προ των πυλών. Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να παρουσιάζει άνοδο και τα επόμενα 24ωρα σε πολλές περιοχές θα φτάσει ή θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο καύσωνας θα κάνει συχνά την εμφάνισή του (και) στη χώρα μας. Καλό είναι λοιπόν να ξέρουμε τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουμε.

Διαβάστε ακόμα Καύσωνας: Μήπως είναι υπερβολικά ζεστό το σπίτι σας; Τι να ελέγξετε

Εκτός από την προετοιμασία του σπιτιού ως κτηρίου, είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε και λίγα ακόμα πράγματα. Ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, έχουν μερικές συμβουλές που μπορεί να μας βοηθήσουν να προετοιμαστούμε καλύτερα για τον επερχόμενο καύσωνα:

Να παρακολουθείτε το δελτίο καιρού

Για να προσαρμόζετε αναλόγως τις ετοιμασίες σας.

Καταρτίστε ένα σχέδιο

Πρέπει λ.χ. να ξέρετε που θα πάτε σε περίπτωση που το σπίτι σας δεν είναι αρκετά δροσερό ή ποιον θα καλέσετε για βοήθεια.

Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας

Ρωτήστε τον αν και πως μπορεί να επηρεαστεί η ικανότητα του οργανισμού σας να αντέχει τη ζέστη από την κατάσταση της υγείας σας. Θέστε το ίδιο ερώτημα και για τυχόν φάρμακα που παίρνετε συστηματικά.

Αν πάσχετε από νόσημα το οποίο απαιτεί περιορισμούς στη λήψη υγρών, ρωτήστε τον γιατρό σας πόσα υγρά μπορείτε να πίνετε στη διάρκεια του καύσωνα.

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων σας

Τα περισσότερα αναγράφουν ότι πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασίες κάτω από 25 βαθμούς Κελσίου. Και αυτό, διότι μπορεί να γίνουν λιγότερο αποτελεσματικά ή μερικές φορές τοξικά αν εκτεθούν σε υψηλότερες.

Αν το σπίτι σας φθάνει υψηλότερες θερμοκρασίες, ρωτήστε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας αν και τι πρέπει να κάνετε.

Μαγειρέψτε για τρεις μέρες

Το τελευταίο που χρειάζεστε όταν η θερμοκρασία είναι 40 βαθμούς, είναι να ανάψετε το μάτι της κουζίνας ή τον φούρνο. Φτιάξτε λοιπόν εγκαίρως φαγητό και βάλτε το στο ψυγείο, ώστε να αποφύγετε μια επιπλέον πηγή θερμότητας μέσα στο σπίτι σας.

Προμηθευτείτε αρκετό νερό, τροφή και φάρμακα

Οι μετακινήσεις πρέπει να αποφεύγονται τις μέρες με καύσωνα. Μεριμνήστε λοιπόν να έχετε αρκετά εφόδια, ώστε να μην χρειασθεί να βγείτε από το σπίτι.

Αν έχετε κατοικίδια, μην παραλείψετε να καλύψετε και τις δικές τους ανάγκες σε τροφή.

Εφοδιαστείτε με παγάκια και παγοκύστες

Μπορεί να τα χρειασθείτε, αν νιώσετε ότι ζεσταίνεστε πάρα πολύ ή υπάρξει διακοπή ρεύματος.

Καλό είναι επίσης να έχετε πρόχειρο στην κουζίνα και ένα φορητό ψυγειάκι.

Μην ξεχνάτε τους ηλικιωμένους

Αν οι γονείς ή άλλοι ηλικιωμένοι συγγενείς σας ζουν μακριά σας, βεβαιωθείτε ότι έχουν ό,τι χρειάζονται για τις μέρες με τον καύσωνα.