Πως να καταλάβετε αν χάλασε ο προστάτης σας

  • Iatropedia
Παρά το γεγονός ότι έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου του προστάτη η νόσος εξακολουθεί να αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνου. Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία ένας στους έξι άντρες σε κάποια στιγμή της ζωής του θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη, ενώ εκείνοι που ο πατέρας ή αδελφός τους (πρώτου βαθμού συγγένεια) έχει προσβληθεί από τον καρκίνο έχουν 2,4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες.

Παρ’ ότι δε δίνει κανένα σύμπτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν ανιχνευθεί σε πρώιμα στάδια. Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συστήνει την μέτρηση μιας τιμής αναφοράς του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) σε ηλικία 40-45 ετών και εξατομικευμένη προσαρμογή της παρακολούθησης σε χρονικά διαστήματα ανάλογα με την τιμή αναφοράς του PSA.

H αυριανή ημέρα είναι αφιερωμένη σε όλο το κόσμο κατά του καρκίνου του προστάτη.

Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτριος Μπορούσας Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος η νόσος είναι συχνά βραδείας ανάπτυξης. Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα στην πρώτη εμφάνιση, ακόμα και για χρόνια. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να «ενοχλήσει» την ουρήθρα, ή να προκαλέσει μερική απόφραξη της ροής των ούρων.

συμπτώματα

Τα συμπτώματα όπως εξηγεί ο κ Μπορούσας μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Η ροή των ούρων είναι πιο αδύναμη, και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να αδειάσετε την κύστη σας.

Διστακτικότητα. Ίσως χρειαστεί να περιμένετε στην τουαλέτα για λίγο, πριν αρχίσει η ροή.

Σταγόνες στο τέλος της ούρησης

Συχνότητα. ούρηση πιο συχνά από το φυσιολογικό.

Επιτακτικότητα. Μπορεί να χρειαστεί να φτάσουμε στην τουαλέτα γρήγορα.

Κακό άδειασμα. Μπορεί να έχετε ένα συναίσθημα που δεν αδειάζετε εντελώς την κύστη σας.

Σημείωση: όλα τα παραπάνω συμπτώματα είναι κοινά σε ηλικιωμένους άνδρες. Οι περισσότεροι άνδρες που αναπτύσσουν τα παραπάνω συμπτώματα δεν έχουν καρκίνο του προστάτη, αλλά έχουν μία καλοήθη (μη καρκινική) διεύρυνση του προστάτη.

Άλλα συμπτώματα όπως πόνος στη βάση του πέους ή αιματουρία μπορεί να εμφανιστούν περιστασιακά. (Αυτά δεν συμβαίνουν με καλοήθη διεύρυνση του προστάτη.)

Αν ο καρκίνος εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, διάφορα άλλα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν.

Σύμφωνα με τον κ Μπορούσα ο πιο κοινός τόπος για τον καρκίνο να εξαπλωθεί είναι σε ένα ή περισσότερα οστά, ειδικά της πυέλου, τη σπονδυλική στήλη και τα ισχία. Μερικές φορές τα πρώτα συμπτώματα είναι από τη δευτεροβάθμια ανάπτυξη όγκων στα οστά.

σώζει ζωές

Η εγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές Οι εξετάσεις που πρέπει να γίνονται για την πρόληψη του είναι:

Αρχική αξιολόγηση

Δακτυλική εξέταση

PSA,PSA free

Βιοψία – να επιβεβαιώσει τη διάγνωση

Η βιοψία γίνεται με λεπτή βελόνα υπό την καθοδήγηση του διορθικού υπερηχογραφήματος. Το δείγμα εξετάζεται έπειτα κάτω από το μικροσκόπιο να ψάξουν για τα ανώμαλα κύτταρα. Η βιοψία μπορεί να επιβεβαιώσει συνήθως την παρουσία του καρκίνου του προστάτη.

Η βιοψία δεν είναι πάντα απαραίτητο να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

Η βαρύτητα της νόσου υπογραμμίζει ο κ Μπορούσας βασίζεται κυρίως σε τρεις παράγοντες – ο βαθμός των κυττάρων καρκίνου(Gleaso score), το στάδιο του καρκίνου, και το επίπεδο PSA στο αίμα.

θεραπεία

Καταλήγοντας ο κ Μπορούσας αναφέρει ότι η θεραπεία του καρκίνου του προστάτη είναι πολύπλοκη. Αυτό ποικίλλει εξαιρετικά μεταξύ των διαφόρων περιπτώσεων. Επιπλέον, διάφορα άτομα μπορούν να επιλέξουν να έχουν διαφορετικές θεραπείες σε σύγκριση με άλλους με παρόμοια μορφή καρκίνου του προστάτη.

Θεραπευτικές επιλογές που μπορούν να ληφθούν υπόψη είναι: χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία, θεραπεία ορμονών και, λιγότερο συχνά, χημειοθεραπεία. Συχνά ο συνδυασμός δύο ή περισσότερων από αυτές τις θεραπείες που χρησιμοποιείται.

Η επιλογή όμως της θεραπείας εξαρτάται από:

Τον ίδιου τον καρκίνο – το μέγεθος και το στάδιο του (αν έχει εξαπλωθεί), ο βαθμός των καρκινικών κυττάρων, το επίπεδο PSA, ΚΑΙ

Ασθενή – την ηλικία του, τη γενική του υγεία, αλλά και προσωπικές προτιμήσεις για θεραπεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έχει και το πέος τα προβλήματά του

Ποια είναι η δημοφιλέστερη αισθητική επέμβαση στους άνδρες;

Από ποιο αφροδίσιο νόσημα κινδυνεύουν οι απρόσεκτοι στο σεξ

Με βλαστοκύτταρα αυξάνουν το πάχος του πέους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν