Πώς να αισθάνεστε και να είστε υγιείς;

  • Iatropedia
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός για τον οργανισμό και για την καλή υγεία. Το άγχος, η καθιστική ζωή και η διατροφή είναι οι κύριοι παράγοντες που εμποδίζουν από το να αισθάνεστε και να είστε υγιείς. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε υγιείς.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Όταν εκθέτετε τον εαυτό σας σε χρόνια ψυχολογική, συναισθηματική, σωματική κόπωση ή καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, κοιμάστε ελλιπώς, δεν ασκήστε αρκετά, τότε είναι σίγουρο πως ο οργανισμός σας επιβαρύνεται.

Με απλούς τρόπους μπορείτε να είστε και να νιώθετε υγιείς:

– Περάστε 20 έως 30 λεπτά την ημέρα έξω. Η έκθεση στον ήλιο είναι απαραίτητη για δημιουργήσει το σώμα σας βιταμίνη D.

– Παραμείνετε δραστήριοι. Ακολουθήστε ένα πρόγραμμα άσκησης 2-4 φορές την εβδομάδα. Ακόμα και η ήπια άσκηση μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

– Βελτιώστε την ποιότητα και το χρόνο του ύπνου σας. Αφαιρέστε ερεθίσματα από το υπνοδωμάτιό σας (όπως τον υπολογιστή σας ή την τηλεόραση), και αποφύγετε την καφεΐνη πριν πέσετε στο κρεβάτι. Αντ 'αυτού, κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο.

– Συμμετέχετε σε ομάδες και κάντε δραστηριότητες που σας ευχαριστούν. Συναντηθείτε τακτικά με φίλους και ανθρώπους που μοιράζεστε κοινά ενδιαφέροντα. Μπορείτε επίσης να συναντηθείτε με έναν σύμβουλο ή θεραπευτή. Μην περιμένετε πάρα πολύ καιρό για να ζητήσετε βοήθεια, αν κάτι σας προβληματίζει.

– Ακολουθήστε πρακτικές, όπως ο διαλογισμός, ασκήσεις αναπνοών, γιόγκα. Θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε ηρεμία και αυτοεπίγνωση.

– Προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα υγιεινό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής. Αποφύγετε την ζάχαρη, αυξήστε τις φυτικές ίνες και τρώτε αρκετές τροφές με ωμέγα 3 λιπαρά οξέα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί να επιλέξω τη μεσογειακή διατροφή;