Πώς να “ενεργοποιήσετε” το καφέ λίπος στο σώμα για καλή απώλεια βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφέ λίπος
Το καφέ λίπος περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και διασπά τα μόρια λίπους για να σας κρατήσει ζεστούς.

Εάν την Πρωτοχρονιά “πήρατε όρκο” να χάσετε περισσότερο βάρος, αλλά αντιμετωπίζετε προβλήματα με το να χάσετε κιλά, δεν είστε μόνοι.

Τα καλά νέα είναι ότι αν πετύχετε να μετατρέψετε το επιβλαβές λευκό λίπος του σώματός σας, το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων, σε κάτι που ονομάζεται καφέ-λευκό λίπος, τότε θα χάσετε βάρος.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, λένε ότι η δημιουργία καφέ-λευκού λίπους και η ενεργοποίηση του υπάρχοντος καφέ λίπους (το οποίο περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα και διασπά τα μόρια λίπους για να σας κρατήσει ζεστούς) μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πώς να ενεργοποιήσετε το καφέ λίπος για καλή απώλεια βάρους

Κάντε μια βόλτα στο κρύο

Δεδομένου ότι το καφέ λίπος ενεργοποιείται ακριβώς πριν αρχίσετε να… τρέμετε από το κρύο, η έκθεση στο κρύο μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των καφέ λιποκυττάρων και τα οφέλη τους. Κάντε το καθημερινή συνήθεια και οι ειδικοί λένε ότι μπορείτε να μετατρέψετε τα λευκά λιποκύτταρα (ανενεργά λιποκύτταρα που αποθηκεύουν ενέργεια) σε καφέ-λευκά (ενεργά λιποκύτταρα που καίνε ενέργεια και παράγουν θερμότητα).

“Σκουρύνετε” την κρεβατοκάμαρά σας

Βάλτε μια μάσκα ύπνου ή βάλτε βαριές κουρτίνες σκίασης και κλείστε τις πριν τον ύπνο. Έτσι θα κοιμηθείτε πιο βαθιά. Ο βαθύς ύπνος βοηθά στην παραγωγή μελατονίνης, η οποία ενεργοποιεί το καφέ λίπος. Μάλιστα, μια μελέτη στο Journal of Pineal Research έδειξε ότι η μελατονίνη συμβάλλει στην αποφυγή της παχυσαρκίας.

Ωστόσο, υπάρχει μια λεπτομέρεια σε αυτήν τη θεωρία: Μια άλλη μελέτη του 2019 αναφέρει ότι η ποιότητα του ύπνου δεν σχετίζεται με την αυξημένη δραστηριότητα του καφέ λίπους. Έτσι, ανεξάρτητα από το αν ο ύπνος ενεργοποιεί ή όχι το καφέ λίπος, θα επωφεληθείτε ούτως ή άλλως από μια καλή νύχτα με ξεκούραστο, δυναμωτικό, βαθύ ύπνο.

Σνακ με ξηρούς καρπούς

Τα φιστίκια, τα αμύγδαλα, τα κάσιους και άλλοι ξηροί καρποί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Λ-αργινίνη (L-arginine), ένα αμινοξύ που μπορεί να προκαλέσει την παραγωγή καφέ-λευκού λίπους. Μια νέα μελέτη στο Pharmaceutics βρήκε ότι η Λ-αργινίνη ξεκινά την μετατροπή του λευκού λίπους σε λευκό-καφέ λίπος μετά από επτά ημέρες. Τρώτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς την ημέρα για να έχετε τα οφέλη. Το στήθος γαλοπούλας, τα ψάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι άλλες καλές επιλογές.

Καυτερές σάλτσες

Η προσθήκη καυτερής σάλτσας μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος σε κάθε μπουκιά. Οι πιπεριές που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή καυτερής σάλτσας περιέχουν καψαϊκίνη. Σύμφωνα με έρευνα του 2013 η καψαϊκίνη μπορεί να ενεργοποιήσει το καφέ λίπος και να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Πάρτε ένα συμπλήρωμα

Μελέτη του 2016 έδειξε ότι η κουρκουμίνη, ένα συστατικό του κουρκουμά, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να μετατρέψει το λευκό λίπος σε λευκό-καφέ λίπος, καθώς βελτιώνει τον μεταβολισμό. Και η απλή λήψη ενός συμπληρώματος κουρκουμίνης μπορεί να αυξήσει την απώλεια βάρους, σύμφωνα με πρόσθετη έρευνα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι εντάξει για εσάς να πάρετε ένα τέτοιο συμπλήρωμα.

Πηγή: https://www.womansworld.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την καλύτερη υγεία των οργάνων

Σεμαγλουτίδη για απώλεια βάρους: Γιατί όσοι το δοκιμάζουν ξαναπαίρνουν το βάρος μετά

Δίαιτα: Πώς να «ξεκολλήσετε» τη ζυγαριά, όταν σταματάει η απώλεια βάρους

Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα: Πόσες θερμίδες την ημέρα να τρως ανάλογα με ύψος και σωματική δραστηριότητα