Πως να »χτυπήσετε» την κυστίτιδα

  • Iatropedia
Μια γυναικεία πάθηση η οποία ταλαιπωρεί αρκετά συχνά το αδύνατο φύλο είναι η κυστίτιδα. Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα; Πως αντιμετωπίζετε; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Γράφει ο Στέφανος Χάνδακας Μαιευτήρας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Γυναικολόγος

Τα συμπτώματα και τα σημάδια της κυστίτιδας είναι: το πέρασμα μικρών ποσοτήτων ούρων, κάψιμο, τσιμπήματα, αίσθηση ακράτειας, αίμα στα ούρα, δυσφορία στην κάτω κοιλιακή χώρα, πόνος χαμηλά στην πλάτη, πυρετός, συχνοουρία, να σηκωνόμαστε το βράδυ για τουαλέτα συχνα, θολά ούρα, δύσοσμα ούρα, αίσθηση ναυτίας και γενικότερα αδιαθεσία.

Αν πάσχετε από κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ίσως πάσχετε από κυστίτιδα ή από λοίμωξη στα ούρα.

Μέτρα Πρόληψης

Εάν είστε επιρρεπής σε χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις κυστίτιδας, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποτραπούν αυτές οι κρίσεις. Δεν έχουν όλες άμεση σχέση με εσάς, αλλά όσο περνάει ο καιρός, καλό θα ήταν να ξέρετε ποιες είναι οι αιτίες.

Υγιεινή

Μέσα στο έντερο αναπτύσσεται ένας οργανισμός που ονομάζεται Ε. coli και ο οποίος πολύ συχνά μπορεί να διεισδύσει στην ουροδόχο κύστη και να προκαλέσει κάποια μόλυνση.

Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και ξεβγάλετε καλά μετά από κάθε κένωση.

Ξαναπλύνετε το ένα σας χέρι και απαλά καθαρίστε τον πρωκτό σας. Πότε μην πλένετε τον κόλπο ή την ουρήθρα με το ίδιο χέρι. Ξεπλύνετε καλά.

Γεμίστε ένα μπουκαλάκι, μετρίου μεγέθους με ζεστό νερό από τη βρύση. Το νερό πρέπει να είναι ζεστό, ούτε κρύο, ούτε καυτό. Ο συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού θα απομακρύνει τη λιπαρότητα.

Καθίστε στην τουαλέτα και ρίξτε το ζεστό νερό στο περίνεο. Με τη βοήθεια της βαρύτητας το νερό θα τρέξει από μπροστά μέχρι πίσω περνώντας από τον πρωκτό.

Χρησιμοποιήστε το άλλο χέρι για να καθαρίσετε όλο το περίνεο καθώς το νερό τρέχει από το μπουκάλι. Απομακρύνετε κάθε ίχνος σαπουνιού.

Στεγνώστε την περιοχή καλά. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστή πετσέτα ή ένα στεγνό κομμάτι φανέλας. Δεν χρειάζεται μια πετσέτα μεγάλου μεγέθους.

Αυτή η απλή διαδικασία θα αποτρέψει όλες τις Ε. coli λοιμώξεις. Όλες οι γυναίκες θα πρέπει να την υιοθετήσουν.

Αποφύγετε τα χαρτιά τουαλέτας, τους μπιντέδες, τις λεκάνες νερού και τις φανέλες.

Να προτιμάτε το ντους από το μπάνιο.

Ποτέ μην χρησιμοποιείτε σκόνη, αντισηπτική ή αντιβιοτική κρέμα, κολπικά αποσμητικά και κρέμες κατά της φαγούρας.

Αποφύγετε τη χρήση ταμπόν.

Σεξουαλική Επαφή

Πλύνετε το περίνεο πριν την επαφή.

Η χρήση σπερματοκτόνων αυξάνει τον κίνδυνο ουρικών λοιμώξεων καθώς και το πάνω μέρος του προφυλακτικού μεταβάλλει τη γωνία της ουροδόχου κύστης, βοηθώντας στην είσοδο οργανισμών.

Μετά την επαφή, ουρήστε και μετά ρίξτε κρύο νερό χρησιμοποιώντας ένα μπουκάλι πάνω από το περίνεο.

Σε αυτούς που πάσχουν από χρόνια πάθηση, οι ειδικοί συνιστούν να προμηθευτούν αντιβιοτικό, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθεί μία δόση κατά τις πρώτες ενοχλήσεις. Βέβαια, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία.

Βιβλιογραφία από το Royal College of Obstetricians and Gynaecologists

http://www.drchandakas.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν