Πως να αντιμετωπίσετε μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη!

  • Iatropedia
Σοκ προκαλούν τα στοιχεία τα ποσοστά ανεπιθύμητων κυήσεων που καταγράφονται τόσο παγκοσμίως όσο και στην χώρα μας. Υπολογίζεται ότι μια στις πέντε Ελληνίδες και μια στις τέσσερις έφηβες έχουν κάνει τουλάχιστον μια έκτρωση. Ένα ακόμη απαγοητευτικό στοιχείο που προκύπτει από τις ίδιες έρευνες είναι το γεγονός ότιπολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού, εξαιτίας ελλιπούς ή λανθασμένης πληροφόρηση για την αντισύλληψη. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Του Κωνσταντίνου Ι.Αργυράκη M.D

Χειρουργού Γυναικολόγου Μαιευτήρα

Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής “La Sapienza “Ρώμης

Οι άνθρωποι γένους θηλυκού μεγαλώνουν πιστεύοντας ότι η μητρότητα αποτελεί την σημαντικότερη εμπειρία που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα. Ωστόσο πολλές φορές η προοπτική να γίνουν μητέρες πιθανώς να είναι εκτός προγράμματος, είτε επειδή είναι πολύ νεαρές και δεν έχουν λύσει τα βασικά προβλήματα επιβίωσης, είτε επειδή η ζωή τους έχει ήδη πάρει την πορεία της και δεν υπάρχει χρόνος και χρήμα για ένα μωρό στην οικογένεια και επειδή η ανατροφή παιδιών είναι δεσμευτική και πολυέξοδη στην ζωή ενός ζευγαριού, είτε επειδή – σπανιότερα – η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Στις περισσότερες από τις παραπάνω περιπτώσεις η κυοφορία μπορεί να αποφευχθεί με διαφορές αντισυλληπτικές μεθόδους.

Πάντως όπως προκύπτει από πολυάριθμες έρευνες οι Ελληνίδες δεν έχουν επαρκή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση συνεπώς αντιμετωπίζουν συχνά ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Συχνά καταφεύγουν στην έκτρωση.

Ποιοι είναι όμως οι κίνδυνοι αυτής της πρακτικής για την υγεία και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μια ανεπιθύμητη κύηση;

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΙΘΜΩΝ

Σύμφωνα με στοιχειά της Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού ( ΕΟΠ ), τα οποία έχουν δημοσιευτεί αλλά και του Αρεταίειου Νοσοκομείου Αθηνών,

Tο 22% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει κάνει τουλάχιστον μία έκτρωση. 10% των γυναικών που υφίστανται τέτοιου είδους επεμβάσεις είναι εφηβικής ηλικίας.

• 250.000 εκτρώσεις γίνονται στη χώρα μας ετησίως, αριθμός υπερδιπλάσιος των γεννήσεων. Οι ειδικοί υποπτεύονται ωστόσο ότι τα περιστατικά ξεπερνούν τα 500.000.

• 190.000 εκτρώσεις γίνονται ετησίως στη Μ. Βρετανία, που έχει 5πλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα.

• 40.000 εκτρώσεις το χρόνο στην Ελλάδα αποφασίζονται από κορίτσια κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

• 1 στα 4 κορίτσια ηλικίας 14 έως 17 ετών έχει κάνει έκτρωση, σύμφωνα με έρευνα του Αρεταίειου Νοσοκομείου.

• 1 στις 2 έφηβες που κάνουν έκτρωση δεν έχει ενημερώσει ούτε τη μητέρα της.

Είναι κοινό μυστικό ότι πολλές Ελληνίδες αντιμετωπίζουν την άμβλωση ως μέθοδο οικογενειακού προγραμματισμού, προφανώς επειδή έχουν ελλιπή η λανθασμένη πληροφόρηση για την αντισύλληψη.

Η άποψη αυτή ενισχύεται από ανώνυμα ερωτηματολόγια τα οποία συμπληρώσαν έφηβες που προσήλθαν στην πανεπιστημιακή κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Και από αυτά προκύπτει ότι ένα στα τρία κορίτσια ηλικίας από 14 έως 19 ετών έχει κάνει έκτρωση.

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Στην Ελλάδα οι αμβλώσεις νομιμοποιήθηκαν με τον νόμο 1609/86. Αναφέρει ο νόμος :

« μια γυναίκα μπορεί να κάνει έκτρωση μέχρι και την 12η εβδομαδα, εφοσον συντρέχουν λόγοι και εξεταστεί από επιτροπή».

Ωστόσο η εξέταση από επιτροπή δεν είναι απαραίτητη στην περίπτωση που η ενδιαφερομένη απευθυνθεί σε κάποιο ιδιωτικό νοσοκομείο.

Σε ότι αφόρα την ιδία επέμβαση υπάρχουν τρεις μέθοδοι. Η συνηθέστερη και με τις λιγότερες επιπλοκές, γίνεται με την μέθοδο της αναρροφητικής μεθόδου, και με την προϋπόθεση ότι η γυναίκα είναι μέχρι την 10η εβδομάδα της κυήσεως.

Πάντα με γενική νάρκωση υπό την επίβλεψη αναισθησιολόγου, μαιευτήρα και σε οργανωμένο νοσοκομείου επέμβαση διαρκεί συνήθως λιγότερο από 30 λεπτά, και η γυναίκα εξέρχεται της κλινικής μετά από λίγες ώρες με οδηγίες και φαρμακευτική αγωγή από τον θεράποντα.

Από την 12η και πέρα εβδομάδα η επέμβαση γίνεται εκτός από την αναρροφητική μέθοδο και με την απόξεση του ενδομητρίου ( μια πρακτική που χρησιμοποιούνταν παλαιοτέρα κατά κόρον και οδηγούσε κάποιες φόρες σε επιπλοκές. και φυσικά μέχρι την 16η εβδομάδα της κυήσεως αυτό.

Από εκεί και πέρα μέχρι και την 24η εβδομάδα, γίνεται η έκτρωση με την μέθοδο της προκλήσεως τοκετού. Αν και αυτό το βλέπουμε εξαιρετικά σπάνια στις μέρες μας, και φυσικά σε περιπτώσεις γενετικών ανωμαλιών.

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΕΚΤΡΩΣΗ

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έχει εγκριθεί ( σχετικά πρόσφατα ) από τον ΕΟΦ το χάπι της άμβλωσης. Πρόκειται για το, το οποίο μπορεί να ληφθεί μέχρι και την 5η εβδομάδα της κύησης και προκαλεί αποβολή.

Η χρήση του χαπιού προκαλεί αιμορραγία, όποτε η γυναίκα χρειάζεται να υποβληθεί ούτος η άλλως σε θεραπευτική απόξεση. Το RU486, θα διανέμεται αποκλειστικά από τα νοσοκομεία. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ’’ χάπι της επόμενης μέρας’’, που λαμβάνεται μετά από σεξ κατά την διάρκεια των επικίνδυνων ημερών (της ωορρηξίας ) και αποτρέπει την κύηση.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Οι άμεσοι κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει μια γυναίκα η οποία κάνει έκτρωση, είναι να υποφέρει στην συνεχεία από αιμορραγίες η φλεγμονές .Μια σπάνια μακροπρόθεσμη επίπτωση της έκτρωσης είναι η στειρότητα, καθώς μπορεί να προκληθούν συμφύσεις στην μήτρα ( σύνδρομο Ashermman ).

Πρόκειται για μια επιπλοκή της επέμβασης που οφείλεται στην τεχνική που εφαρμόστηκε. Στην περίπτωση πολλών αμβλώσεων, ενδέχεται να μην μπορεί η γυναίκα να τεκνοποίηση όταν αργότερα το επιθυμήσει, λογω της μη αναστρέψιμης βλάβης στο ενδομήτριο της.

Επιστημονικά υπάρχουν μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν αυτήν την γυναίκα αλλά δεν είναι 100 % αποτελεσματικές.

Σε ότι αφόρα στις ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει μια έκτρωση, είναι τα ηθικά διλήμματα ειδικά τις πρώτες μέρες, και η αμηχανία με την πράξη της.

Η μετατραυματική περίοδος διαρκεί συνήθως από 3- 6 μήνες. Σε ποσοστό 1 % η έκτρωση θεωρείται μια πολύ τραυματική εμπειρία που επηρεάζει την γυναίκα για πολύ καιρό στην μετέπειτα ζωή της.

Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση αντιμετωπίζουν την όλη διαδικασία με ψυχραιμία και σε αυτό βοηθά και η σύγχρονη προσέγγιση των γυναικολόγων και των συνεργατών του που δεν είναι άλλες από τις μαίες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΠΛΗΞΗ

Εάν ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος και επιθυμείται να διακόψετε την εγκυμοσύνη, ακλουθήσατε τις παρακάτω οδηγίες.

Καταρχάς αποσαφηνίστε μέσα σας με απόλυτη σιγουριά ( 100 % ) ότι είναι αυτό που επιθυμείται να κάνετε, μιας και η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη.

Πηγαίνετε έγκαιρα στον γυναικολόγο σας. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο.

Όσο πιο σύντομα γίνει η επέμβαση τόσο λιγότερες οι επιπτώσεις για την μήτρα σας.

Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό: Το τεστ κυήσεως δείχνει πάντα θετικό στην περίπτωση κυήσεως, αλλά δεν μας λέει και τον τόπο που έχει γίνει η εμφύτευση του εμβρυικού σάκου, εάν είναι δηλαδή μέσα στην μήτρα – ενδομήτριος καλά αναπτυσσομένη κύηση -η εκτός αυτής δηλαδή εξωμήτριος κύηση, που είναι και το χειρότερο σενάριο για την υγεία και την ζωή μιας γυναίκας και μπορεί να αποτελέσει παράγοντα, που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα με χειρουργική επέμβαση, ( συνήθως με λαπαροσκόπηση ) γιατί απειλείται η ζωή της.

Και φυσικά προς τούτο μονό ένας τρόπος υπάρχει, ο υπερηχογραφικός έλεγχος της εγκύμονος μήτρας, που θα πρέπει πάντα να προηγείται της όποιας απόφασης, για έκταση η συνέχιση της εγκυμοσύνης.

Και πάντα όταν αποφασίσετε για έκτρωση φροντίστε να είστε μα ανθρώπους που θα είναι σε θέση να σας στηρίξουν ψυχολογικά αυτές τις δύσκολες ώρες για εσάς.

Και όταν όλα τελειώσουν με το καλό, φροντίστε με τον γιατρό σας για την αντισυλληπτική προστασία που θα πρέπει να ακλουθήσατε ούτος ώστε να μην ξαναβρεθείτε σε αυτήν την δυσάρεστη θέση, και να αποφύγετε μια ακόμα ανεπιθύμητη κύηση στο μέλλον.

Dr. Κωνσταντίνος Ι. Αργυράκης

Χειρουργός Γυναικολόγος Μαιευτήρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποια είναι τα σημάδια της εγκυμοσύνης;

Ενεργειακή ασπίδα το φυλλικό οξύ!

Η σωστή διατροφή για έγκυες. Πως θα χάσουν τα κιλά της εγκυμοσύνης;

Γιατί οι έγκυες πρέπει να λαμβάνουν φυλλικό οξύ;