Πώς μπορεί να προληφθεί το ανεύρυσμα εγκεφάλου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανεύρυσμα εγκεφάλου
Τα ανευρύσματα εγκεφάλου είναι σημεία στον εγκέφαλο όπου οι αδύναμες ή λεπτές αρτηρίες έχουν διογκωθεί και γεμίσει με αίμα.

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε σοβαρά υπόψη ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου γιατί μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική βλάβη και θάνατο.

Υπάρχει τρόπος να αποτραπεί το ανεύρυσμα εγκεφάλου;

Όχι, δεν υπάρχει γνωστός τρόπος πρόληψης ενός ανευρύσματος εγκεφάλου. Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες με τους εξής τρόπους:

  • μην καπνίζετε
  • να έχετε υπό έλεγχο την υπέρταση
  • λάβετε μέτρα για την αντιμετώπιση άλλων παραγόντων κινδύνου

Από τι προκαλείται ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου

Δεν είναι ακόμα απολύτως σαφές τι προκαλεί τα ανευρύσματα του εγκεφάλου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις σχετίζονται με εκ γενετής αδυναμίες στις αρτηρίες του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικές διαταραχές ή σε οικογενειακό ιστορικό ανευρυσμάτων εγκεφάλου.

Σε άλλες περιπτώσεις, τα αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο εξασθενούν με την ηλικία ή τις επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα.

Η αποδυνάμωση των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να σχετίζεται με παθήσεις όπως η υπέρταση, οι όγκοι του εγκεφάλου και η αθηροσκλήρωση.

Πόσο γρήγορα αναπτύσσεται ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου

Σε έρευνα του 2008, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι τα ανευρύσματα του εγκεφάλου αναπτύσσονται με τρόπο που είναι “ακανόνιστος και ασυνεχής”.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2009 παρουσίασε έναν μαθηματικό τύπο, που οι ερευνητές πιστεύουν ότι συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης και τον ρυθμό ρήξης. Ο τύπος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης του ανευρύσματος και εξηγεί γιατί ορισμένα ανευρύσματα μεγαλώνουν σε ένα συγκεκριμένο μέγεθος χωρίς να σπάνε.

Αυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ανευρύσματα του εγκεφάλου συχνά αναπτύσσονται γρήγορα μετά την πρώτη τους εμφάνιση. Ωστόσο, η ανάπτυξη επιβραδύνεται μεταξύ 5 και 8 χιλιοστών (mm). Η ταχύτητα ανάπτυξης του ανευρύσματος φαίνεται να αυξάνεται ξανά μετά από 10 mm.

Έχουν προταθεί διαφορετικές μέθοδοι αξιολόγησης από αυτές τις μελέτες, όπως η κλίμακα PHASES που προσδιορίζει τον κίνδυνο ρήξης ενός ανευρύσματος σε βάθος 5 ετών. Αυτές οι μέθοδοι περιγράφουν το πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί ένα ανεύρυσμα εγκεφάλου και πώς θα πρέπει να παρακολουθείται με βάση αυτήν την ανάπτυξη.

Η τεχνολογία και τα διαγνωστικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση ενός εγκεφαλικού ανευρύσματος έχουν επίσης βελτιωθεί με τα χρόνια. Το ανεύρυσμα εγκεφάλου μπορεί πλέον να εντοπιστεί πολύ νωρίτερα από πριν.

Εάν λάβετε διάγνωση για ανεύρυσμα εγκεφάλου, ο γιατρός σας θα παρακολουθεί το μέγεθός του και θα προσπαθήσει να μετριάσει τυχόν παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση, που μπορεί να προκαλέσουν περαιτέρω διόγκωση και ρήξη του.

Ανεύρυσμα εγκεφάλου: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια

Πολλά εγκεφαλικά ανευρύσματα δεν έχουν συμπτώματα μέχρι να σπάσουν ή να αναπτυχθούν με τρόπο που ασκεί πρόσθετη πίεση στους περιβάλλοντες εγκεφαλικούς ιστούς και τα νεύρα.

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσετε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:

  • δυσκολίες όρασης, όπως απώλεια όρασης και διπλή όραση
  • πονοκεφάλους
  • μούδιασμα ή αδυναμία στην μία πλευρά του προσώπου
  • δυσκολία στην ομιλία
  • έλλειψη ισορροπίας
  • πόνος γύρω από τα μάτια
  • δυσκολίες με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη και τη συγκέντρωση
  • δυσκαμψία ή πόνος στον αυχένα
  • ναυτία και έμετος
  • απώλεια συνείδησης ή επιληπτικές κρίσεις

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ζωή μετά το ανεύρυσμα εγκεφάλου: Τι βιώνουν οι επιζώντες

φωτό: iStock