Πώς λειτουργεί ακριβώς ένα τεστ εγκυμοσύνης (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τεστ εγκυμοσύνης
Σχεδόν κάθε γυναίκα και ζευγάρι έχει περάσει εκείνα τα λεπτά αγωνίας και προσμονής για το αποτέλεσμα ενός απλού τεστ εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τα φαρμακεία.

Αλλά πώς ακριβώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης; Τι είναι εκείνο που εντοπίζει στα ούρα της γυναίκας και βγάζει το… πόρισμα για το αν είναι έγκυος ή όχι;

Η έννοια του σύγχρονου τεστ εγκυμοσύνης ξεκίνησε το 1963, όταν μια μικρή μελέτη αναπαρήγαγε μια αρχαία αιγυπτιακή μέθοδο ελέγχου της εγκυμοσύνης, όπου οι γυναίκες ουρούσαν σε σιτάρι και σπόρους κριθαριού και οι “ειδικοί” περίμεναν να δει αν και πώς θα φυτρώσει! Με την εξελιγμένη μέθοδο του 1963, η έγκυρη διάγνωση μιας εγκυμοσύνης άγγιζε το 70%.

Σήμερα, τα τεστ που προμηθεύεται κανείς στα φαρμακεία είναι πολύ πιο ακριβή. Παρά το γεγονός ότι πολλά τέτοια τεστ “ισχυρίζονται” ότι είναι απόλυτα ακριβή από την πρώτη κιόλας ημέρα της καθυστέρησης, είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι και μία εβδομάδα μετά από μια χαμένη περίοδο.

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι σχεδιασμένα για να κάνουν ένα και μόνο πράγμα: να εντοπίζουν μια ορμόνη που ονομάζεται ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (hCG), η οποία παράγεται στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης και “λέει” στο σώμα να μην αποβάλλει εκείνο τον μήνα την εσωτερική επένδυση της μήτρας (αιμορραγία). Η ορμόνη εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος και των ούρων όταν αρχίζει να παράγεται στον πλακούντα και αυξάνεται ταχέως κάθε δύο με τρεις ημέρες.

Τα τεστ εγκυμοσύνης είναι αξιόπιστα αλλά όχι αλάνθαστα. Η πιθανότητα ενός ψευδούς αρνητικού ή ψευδώς θετικού αποτελέσματος είναι πιθανή και εξαρτάται από διάφορες συνθήκες. Οι συγκεντρώσεις της hCG που δεν είναι αρκετά υψηλές για την ανίχνευσή της είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, αν μια γυναίκα έχει πιει ροφήματα/ποτά κλπ μπορεί να αραιώσει το δείγμα ούρων και, ως εκ τούτου, να μην έχει την σύσταση που χρειάζεται το τεστ για να ανιχνεύσει την χοριακή γοναδοτροπίνη. Γι’ αυτό συνιστάται το τεστ εγκυμοσύνης να γίνεται με το που σηκώνεται η γυναίκα το πρωί από το κρεβάτι μετά τον βραδινό ύπνο.

Δείτε στο ενημερωτικό βίντεο που ακολουθεί, περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς λειτουργεί ένα τεστ εγκυμοσύνης για να ξέρετε τι συμβαίνει… με ακρίβεια!…

http://www.medicaldaily.com/