Πως καταλαβαίνουμε αν έσπασε ο αστράγαλος;

  • Iatropedia
Σίγουρα θα έχετε πέσει κάποια φορά και θα νιώθετε πόνο στον αστράγαλο. Πώς όμως μπορείτε να καταλάβετε αν ο αστράγαλος έχει υποστεί κάταγμα ή είναι απλώς ένα διάστρεμμα; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποια είναι τα συμπτώματα του κατάγματος του αστραγάλου.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Το σπάσιμο ή το κάταγμα ενός αστραγάλου είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που προκαλείται από το «στρίψιμο» του αστράγαλου λόγω μίας πτώσης ή λόγω ενός ατυχήματος πάνω στην άσκηση.

Πώς μπορείτε όμως να καταλάβετε αν ο αστράγαλος σας έχει υποστεί τέτοια βλάβη;

Ο πόνος ιδίως στα οστά γύρω από τον αστράγαλο είναι σίγουρα το πρώτο σύμπτωμα. Ακολούθως, θα είναι αδύνατο να περπατήστε ή έστω και να πατήσετε το πόδι σας. Πρήξιμο και ίσως κάποιοι μώλωπες (μελανιές) στο επίμαχο σημείο ίσως εμφανιστούν.

Πιθανότατα, τη στιγμή του τραυματισμού να ακούσατε και ένα χαρακτηριστικό «κρακ» και σε πιο επιδεινωμένες καταστάσεις μπορεί και να παρατηρήσετε να έχει πάρει ο αστράγαλος σας ένα περίεργο σχήμα (λόγω της εξάρθρωσης που έχει υποστεί η άρθρωση). Εξαιτίας του σοκ και του πόνου μπορεί επίσης να αισθανθείτε λιποθυμία, ζάλη ή ναυτία.

Πέρα από αυτά τα συμπτώματα, φρόνιμο είναι να βγάλετε μια ακτινογραφία, για να επιβεβαιωθεί αν ο αστράγαλος είναι σπασμένος εν τέλει.

Για την πλήρη ανάρρωσή από το σπάσιμο θα χρειαστούν περίπου 6-12 εβδομάδες (ανάλογα με το βαθμό της κάκωσης). Ωστόσο, μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακτήσετε την πλήρη κίνηση της άρθρωσης και να επιστρέψετε στις κανονικές δραστηριότητές σας.

Εάν είναι απαραίτητο, απευθυνθείτε σε έναν φυσιοθεραπευτή ο οποίος μπορεί να σας δείξει ασκήσεις που θα βοηθήσουν στην πιο άμεση ανάκαμψη σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στραμπούληξα τον αστράγαλο μου και πονάω- τι πρέπει να κάνω;