Πώς η κακή υγεία του εντέρου αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου στους νέους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχέος εντέρου
Η αύξηση των καρκίνων από νεαρή ηλικία εκτείνεται πέρα από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους παγκοσμίως.

Αν και έχουν γίνει βήματα για την μείωση των συνολικών ποσοστών καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και των σχετικών με αυτούς θανάτων, η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρά άτομα είναι ανησυχητική.

Αυτή η αύξηση μπορεί να αποδοθεί εν μέρει στην αυξημένη ευαισθητοποίηση και τις ενισχυμένες προσπάθειες προσυμπτωματικού ελέγχου, οι οποίες μεγεθύνονται από ευρέως αναφερόμενες περιπτώσεις θανάτων από νεαρή ηλικία από καρκίνο παχέος εντέτου. Ένα αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι ο θάνατος του ηθοποιού Chadwick Boseman στα 43 του, που σόκαρε τον κόσμο.

Οι νεαροί ενήλικες είναι όλο και πιο ευαίσθητοι στο αδενοκαρκίνωμα του παχέος εντέρου με πρώιμη έναρξη.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι έως το 2030, 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου του ορθού θα εμφανιστεί σε άτομα κάτω των πενήντα ετών.

Μια εύλογη οδός που επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το μικροβίωμα του εντέρου: οι αποικίες βακτηρίων στα έντερα.

Παράγοντες όπως η διατροφή, τα φάρμακα και η σωματική δραστηριότητα μπορούν να αλλάξουν την ισορροπία των ωφέλιμων και επιβλαβών μικροοργανισμών στο έντερο. Αυτή η σύνδεση μεταξύ των αλλαγών στο μικροβίωμα του εντέρου και της ανάπτυξης καρκίνου είναι ακόμη εκκολαπτόμενη και απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η συχνότητα του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρούς ενήλικες αυξάνεται.

Επί του παρόντος, περίπου το 12% των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου εμπίπτουν στην κατηγορία της πρώιμης έναρξης. Συγκεκριμένα, άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών παρουσίασαν σημαντική αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε προχωρημένο στάδιο μεταξύ 2000 και 2016, όπως τονίστηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Η αύξηση των καρκίνων από νεαρή ηλικία εκτείνεται πέρα από τους καρκίνους του παχέος εντέρου και του ορθού, με τους πρώιμους καρκίνους του γαστρεντερικού να παρουσιάζουν την ταχύτερη αύξηση. Οι λόγοι πίσω από αυτή την τάση είναι πολύπλευροι, με τον ρόλο του μικροβιώματος να αποτελεί μόνο μία υπόθεση.

Το έντερό σας φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, γνωστούς συλλογικά ως μικροβίωμα. Αυτοί κατοικούν σε μεγάλο βαθμό στα έντερα σας και επηρεάζουν την πέψη και πιθανώς άλλες σωματικές διεργασίες. Η πρώιμη έκθεση, η διατροφή και το περιβάλλον διαμορφώνουν το μικροβίωμα σας. Διαταραχές ή ανισορροπίες στην ποικιλομορφία του μικροβιώματος (δυσβίωση) ή στα επίπεδα συγκεκριμένων μικροβίων μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την πεπτική λειτουργία και τη συνολική υγεία.

Αν και η επίδραση του μικροβιώματος στην ανάπτυξη του καρκίνου παραμένει ένα εξελισσόμενο πεδίο, οι ειδικοί στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana Farber ηγούνται μιας ουσιαστικής μελέτης που διερευνά τον ρόλο του μικροβιώματος στον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία.

Η αναδυόμενη έρευνα έχει εμβαθύνει στον ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στην εξέλιξη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η ισορροπία μεταξύ «καλών» και «επιβλαβών» βακτηρίων στο έντερο επηρεάζει τη φλεγμονή.

Η χρόνια φλεγμονή αυξάνει την πιθανότητα μετάλλαξης των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά.

Μελέτες έχουν εντοπίσει βακτηριακά στελέχη που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αν και η σχέση μεταξύ δυσβίωσης, φλεγμονής και κινδύνου καρκίνου απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η σύνθεση του μικροβιώματος μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανταπόκριση του οργανισμού στις θεραπείες για τον καρκίνο.

Αν και ορισμένες πτυχές παραμένουν σταθερές, η βακτηριακή ισορροπία του εντέρου αλλάζει συνεχώς λόγω της διατροφής και του τρόπου ζωής. Η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να αλλάξει αυτήν την ισορροπία, επηρεάζοντας τόσο τα ωφέλιμα όσο και τα επιβλαβή βακτήρια.

Η προσήλωση σε μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά μπορεί να προωθήσει ένα ευνοϊκό μικροβίωμα και ενδεχομένως να βελτιώσει την ανταπόκριση στις θεραπείες.

Οι διατροφικές συνήθειες και οι συνήθειες του τρόπου ζωής που συνιστώνται για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το μη κάπνισμα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η μείωση της πρόσληψης κόκκινου κρέατος, η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, πιθανότατα συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του εντέρου.

Η αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεαρή ηλικία υπογραμμίζει την ανάγκη για ολοκληρωμένη έρευνα με σκοπό την αποκάλυψη του περίπλοκου ρόλου του μικροβιώματος στην ανάπτυξη του καρκίνου και την λήψη αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης και θεραπείας.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Τι συνιστούν οι γιατροί να κάνετε αν είστε στα 40 ή στα 50 σας

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Οι 7 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο πριν τα 50

Καρκίνος του παχέος εντέρου: 4 πρώιμα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν ειδικά οι νέοι

φωτό: iStock