Πώς η έκθεση στον ήλιο επηρεάζει τη σύνθεση και τη βιοποικιλότητα του μικροβιώματος του δέρματος

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μικροβίωμα
Η υπεριώδης ακτινοβολίας αναταράσσει τις μικροβιακές κοινότητες που κατοικούν στο δέρμα και τη σύνθεσή τους.

Σε μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Aging, εξετάστηκε ο αντίκτυπος της έκθεσης στον ήλιο στη σύνθεση και τη βιοποικιλότητα του δερματικού μικροβιώματος.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε 21 υγιείς βορειοευρωπαίους συμμετέχοντες που πέρασαν τουλάχιστον επτά ημέρες σε μια ηλιόλουστη περιοχή. Οι επιστήμονες εξέτασαν το πώς η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UVR) επηρέασε το μικροβίωμα και τη συνολική υγεία του δέρματος.

Γενικές πληροφορίες

Το δέρμα φιλοξενεί συγκεκριμένα μικροβιακά είδη ανάλογα με τον τύπο του: λιπαρό, ξηρό ή υγρό. Υψηλές δόσεις UVR βλάπτουν το DNA του δέρματος, προκαλώντας φλεγμονή και πρόωρη γήρανση. Η UVR επίσης αναταράσσει τις μικροβιακές κοινότητες που κατοικούν στο δέρμα και τη σύνθεσή τους.

Τα μικρόβια στο δέρμα απελευθερώνουν κυτοκίνες που προστατεύουν από τη ζημιά της UVR. Η αναταραχή αυτών των μικροβίων μπορεί να ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Λίγες μελέτες μέχρι σήμερα έχουν αξιολογήσει τις επιπτώσεις της UVR στο δερματικό μικροβίωμα. Η ζημιά από την UVR μπορεί να βλάψει την ανοσία και την ισορροπία του δέρματος. Έτσι, δερματολόγοι προτείνουν πρακτικές προστασίας από τον ήλιο, όπως η χρήση αντηλιακού, ιδίως για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Λεπτομέρειες της μελέτης

Η έρευνα εξέτασε τη συμπεριφορά των συμμετεχόντων προς τον ήλιο και τα επίπεδα επιδερμικής μελανίνης κατά τη διάρκεια μιας περιόδου καλοκαιρινών διακοπών με έντονη έκθεση στον ήλιο. Αναλύθηκε η σύνθεση του μικροβιώματος πριν από τις διακοπές και κατά τις ημέρες 1, 28 και 84 μετά την επιστροφή. Χρησιμοποιήθηκε αναλυτική ακολουθία του rRNA για την μέτρηση της μικροβιακής ποικιλότητας και των αλλαγών στον πληθυσμό των δερματικών βακτηρίων.

Καταγράφηκαν επίσης μετρήσεις χρωματισμού του δέρματος. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν για να προσδιοριστεί η επίδραση από την έκθεση στον ήλιο στη σύνθεση, τη βιοποικιλότητα και την υγεία του δερματικού μικροβιώματος.

Αποτελέσματα

Η μελέτη ανέδειξε τις επιπτώσεις του ήλιου στο μικροβίωμα του δέρματος. Η ηλιοθεραπεία συσχετίστηκε με μείωση της πληθυσμιακής πλειοψηφίας των Proteobacteria μετά τις διακοπές, αλλά αυτή επανήλθε έως την 28η μέρα. Τα Proteobacteria είναι κοινά στο δέρμα και συσχετίζονται με ασθένειες όπως το έκζεμα. Η ακούσια επίδραση της UVR στο μικροβίωμα του δέρματος ανέκαμψε γρήγορα μετά την λήξη της έκθεσης στον ήλιο.

Παρόλο που οι αναταραχές στους πληθυσμούς των μικροβίων επηρεάζουν την υγεία, η μελέτη δεν εντόπισε σημαντικές αλλαγές σε γένη βακτηρίων λόγω του μαυρίσματος που προκαλείται από την UVR, παρά μόνο μείωση στην πλειοψηφία των Proteobacteria μετά τις διακοπές.

Συμπεράσματα

Η έκθεση στον ήλιο μείωσε σημαντικά την πληθυσμιακή πλειοψηφία των Proteobacteria και τη βιοποικιλότητα του δερματικού μικροβιώματος, αλλά αυτή επανήλθε μέχρι την 28η μέρα μετά τις διακοπές.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης φωτίζουν τη φλεγμονή, τη ζημιά και τις δερματικές παθήσεις που σχετίζονται με αλλαγές στη βιοποικιλότητα αυτού του μικροβιώματος.

Στο μέλλον, η σχετική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των αλλαγών στη βιοποικιλότητα των Proteobacteria στη δερματική υγεία κατά την έκθεση σε υψηλές δόσεις UVR.

Επιπλέον, η κατανόηση του προστατευτικού ρόλου του δερματικού μικροβιώματος μπορεί να ενθαρρύνει τη σχεδίαση νέων προϊόντων πρε- και προ-βιοτικών για τη δερματολογική υγεία απέναντι στην αυξημένη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και τον ήλιο.

Πηγή: https://www.news-medical.net

φωτό: iStock