Πως δεν… »θα πάθετε κήλη»

  • Iatropedia
Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα δυο φύλα σε οποιαδήποτε ηλικία είναι η κήλη.H εμφάνισή της συνοδεύεται κάποιες φορές από πόνο ή ενόχληση. Οι παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί είναι μεταξύ άλλων η βαριά χειρωνακτική εργασία, τα πολλά βάρη αλλά και η σωματική κατασκευή του καθενός. Mπορεί να πάθω κήλη σηκώνοντας ένα μεγάλο βάρος; Nα εγχειρήσω τώρα την κήλη ή να την αφήσω για αργότερα; Kαι αν την αγνοήσω τι θα συμβεί; Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πάθηση αυτή.

«Πράγματι, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων ( το 5% των πασχόντων από κήλη), που δεν αποκατέστησε άμεσα χειρουργικά την κήλη, άσχετα αν τον ενοχλούσε ή όχι, αντιμετώπισε στο μέλλον σοβαρές συνέπειες στην υγεία του» αναφέρει ο χειρουργός Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής.

Συγκεκριμένα με το πέρασμα του χρόνου:

Τα οποιαδήποτε συμπτώματα, όπως ο πόνος και η δυσφορία θα επιδεινωθούν, επηρεάζοντας την ποιότητα της ζωής του και τη δυνατότητα εργασίας του

Η κήλη θα διευρύνεται με μεγάλη πιθανότητα αργότερα η αποκατάσταση της να εξελιχθεί σε σοβαρή και περίπλοκη χειρουργική επέμβαση

Ενδέχεται σε ποσοστό 5% να υπάρξει περίσφιξη (στραγγαλισμός και διάτρηση του έντερου με άμεσο κίνδυνο περιτονίτιδας) ,περίπτωση που απαιτεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση ,όπου κι αν μπορεί να γίνει στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή

Η κήλη δεν γίνεται να θεραπευτεί από μόνη της ούτε να καλυτερέψει με την γυμναστική. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα διευρύνεται όλο και περισσότερο και μαζί μ’ αυτή θα μεγαλώνει και το πρόβλημα .

Ο χειρουργόςΑναστάσιος Ξιάρχος

πως προκαλείται

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κήλη προκαλείται όταν υπάρξει ρήξη στο κοιλιακό τοίχωμα και δημιουργηθεί οπή μέσω της οποίας βγαίνει προς τα έξω μέρος του εντέρου.

Ο ασθενής νοιώθει μια διόγκωση, κάτι που βγαίνει και φουσκώνει προς τα έξω ,όπως ακριβώς προβάλλει η σαμπρέλα μέσα από μια σχισμή στο λάστιχο.

Αυτή η προβολή, που μπορεί να προκαλεί αίσθημα βάρους ή και πόνο, μπορεί να απειλήσει την υγεία του ασθενούς αν υποστεί περίσφιξη. Τότε η διάτρηση του εντέρου είναι προ των πυλών και ο κίνδυνος περιτονίτιδας υπαρκτός. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει άμεσα να χειρουργούνται οι κήλες.

διάφορες μορφές

Περίπου 10% του πληθυσμού θα αποκτήσουν κήλη στη διάρκεια της ζωής τους. Οι κήλες μπορεί να συμβούν στους πάντες σε βρέφη, παιδιά και ενήλικες – τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες . Ωστόσο, η πλειοψηφία των κοιλιακών κηλών εμφανίζονται στους άνδρες.

Βουβωνοκήλη ( η συχνότερη μορφή – το 2%- στους άνδρες),

Ομφαλοκήλη (εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες)

Μηροκήλη ( αποτελεί το 5%-7% του συνόλου των κηλών-κυρίως σε παχύσαρκες και πολύτοκες γυναίκες)

Κοιλιοκήλη ( κήλη λευκής γραμμής, μετεγχειρητική κήλη )

Επιγαστρική ( οι άνδρες τρείς φορές πιο επιρρεπείς από τις γυναίκες. Εμφανίζεται μεταξύ 20 και 50 χρόνων)

Μετεγχειρητική ( στην περιοχή της τομής προηγηθείσης χειρουργικής επέμβασης)

τι φταίει

Διάφοροι είναι οι παράγοντες και οι καταστάσεις, μόνοι ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, που ευνοούν τη δημιουργία της κήλης.

Οι πιο σημαντικοί είναι:

Η συγγενής προδιάθεση (πολλές φορές κατά τη γέννηση).

Διαταραχή στην ισορροπία σύνθεσης – αποδόμησης του κολλαγόνου (προχωρημένη ηλικία, υποσιτισμός ή κακή διατροφή).

Οι καταστάσεις που προκαλούν αύξηση της πίεσης στην κοιλιά (παχυσαρκία, χρόνιος βήχας, δυσκοιλιότητα, πολλαπλοί τοκετοί, χρόνιο αλλεργικό φτέρνισμα, βαριά χειρωνακτική εργασία).

Τα τραύματα ή/και οι εγχειρητικές τομές (λόγω της εξασθένησης που προκαλούν στα τοιχωμάτων κατά μήκος των ουλών και της διαταραχής της νευρώσεως σε γειτονική με το τραύμα περιοχή).

χωρίς τομή

Σύμφωνα με τους χειρουργούς η πραγματική επανάσταση στην αντιμετώπιση της κήλης έγινε τα τελευταία 20 χρόνια με την εφαρμογή της λαπαροσκοπικής αποκατάσταση της κήλης η οποία έχει σαφή πλεονεκτήματα έναντι του ανοιχτού χειρουργείου, όπως:

Απουσία τομών

Μηδαμινή απώλεια αίματος

Ανώδυνη μετεγχειρητική πορεία

Μηδαμινά ποσοστά υποτροπής

Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες