Πως χτυπά ο καρκίνος του μαστού τις γυναίκες;

  • Iatropedia
Σήμερα, ο καρκίνος του μαστού είναι μια διαρκώς αυξανόμενη νόσος σε όλα τα μέρη του κόσμου. Στην χώρα μας υπολογίζεται ότι τα νέα κρούσματα κάθε χρόνο υπερβαίνουν τις 3000 γυναίκες. Στους παράγοντες υψηλού κινδύνου καταγράφονται η πρώιμη εμμηναρχή, η υπογονιμότητα, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση αλλά και η μεγάλη ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης. Ακολουθούν περιβαλλοντικοί παράγοντες που αναφέρονται στο κάπνισμα, στο οινόπνευμα, στην ιονίζουσα ακτινοβολία καθώς και στη μη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ελαιόλαδου.

Ταυτόχρονα η εμφάνιση της νόσου σε ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας οφείλεται εκτός από την κληρονομικότητα και στην υψηλή παρουσία κάποιων μεταλλαγμένων γονιδίων.

Ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια αυτή της πρόληψης πριν εκδηλωθεί απεικονιστικά είναι και η κυτταρολογική ανίχνευση παθολογικών κυττάρων του μαστού, ειδικότερα σε μικρότερες ηλικίες (Test Pap).

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, οργάνωσε για την ακαδημαϊκή χρονιά 2013-2014, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, e-learning πρόγραμμα συμπληρωματικής εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης με τη χρήση καινοτόμων μεθόδων στο αντικείμενο “Ανθρώπινη Αναπαραγωγή”.

Παράλληλα στις 29 Μαρτίου 2014 Σάββατο και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Συνεδριακό Κέντρο της εταιρείας, Παπανικολή 10 με θέμα “Πρόληψη καρκίνου του Μαστού” . Εισηγητές σ’αυτή την εκδήλωση θα είναι οι κ.κ. Αριστοτέλης Μιχαλόπουλος, Ειδ. Απεικονιστής μαστού, με θέμα: Διαγνωστική προσέγγιση του καρκίνου του μαστού, ο Δρ.Γεώργιος Κουμαντάκης, Μαιευτήρας / Γυναικολόγος – Μαστολόγος με θέμα: Εξέταση μαστού – Διάγνωση –Νέα ανίχνευση με test pap και η κ. Μαγδαληνή Σκλάβου που θα κάνει παρουσίαση της συσκευής και λήψης.