Πόνος στο στομάχι με ημικρανία: Ποια είναι η αιτία και τι μπορείτε να κάνετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνος στο στομάχι
Η ημικρανία είναι μια κοινή διαταραχή πονοκεφάλου που επηρεάζει περίπου το 12% των ανθρώπων.

Η ημικρανία προκαλεί συμπτώματα που περιλαμβάνουν πόνο, εφίδρωση και ευαισθησία στο φως και τον ήχο. Αυτοί οι επώδυνοι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συνήθως στην μία πλευρά του κεφαλιού.

Αλλά η ημικρανία μπορεί επίσης να προκαλέσει διάφορα ασυνήθιστα συμπτώματα που μπορεί να μην πιστεύετε ότι σχετίζονται με πονοκεφάλους, όπως ο πόνος στο στομάχι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σχετίζονται με μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου.

Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να παρουσιάσετε πόνο στο στομάχι που εμφανίζεται παράλληλα με την ημικρανία, αλλά μπορεί να οφείλεται σε μια συνυπάρχουσα κατάσταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου μπορεί να εξηγήσει το γιατί αυτές οι καταστάσεις συμβαίνουν συχνά μαζί.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε τον πόνο στο στομάχι με την ημικρανία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία.

Ο πόνος στο στομάχι ως σύμπτωμα της ημικρανίας

Ερευνητές από διάφορες μελέτες έχουν εντοπίσει μια στενή σχέση μεταξύ της ημικρανίας και της αυξημένης συχνότητας γαστρεντερικών καταστάσεων. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, η ναυτία και ο έμετος είναι κοινά σε άτομα με ημικρανία.

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη την ακριβή αιτία της σύνδεσης. Αλλά φαίνεται να υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου. Αυτό το ονομάζουν σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου (ή άξονας εντέρου-εγκεφάλου).

Αυτός ο σύνδεσμος σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπίσετε άβολα, ακόμη και επώδυνα στομαχικά συμπτώματα λόγω ημικρανίας. Ορισμένες έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο πόνος στο στομάχι σχετίζεται με πιο σοβαρά συμπτώματα πονοκεφάλου.

Μερικοί πιθανοί λόγοι για αυτόν τον σύνδεσμο είναι οι εξής:

  • Μεσολαβητές του ανοσοποιητικού συστήματος: Συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που ελέγχουν τη φλεγμονή μπορεί να συμβάλλουν τόσο στους πονοκεφάλους της ημικρανίας όσο και στον πόνο στο στομάχι.
  • Πεπτίδιο που σχετίζεται με το γονίδιο της καλσιτονίνης (CGRP): Η απελευθέρωση του CGRP μπορεί να προκαλέσει ημικρανία και να επηρεάσει τα οξέα στο στομάχι.
  • Νευροδιαβιβαστές: Τα μικρόβια στο έντερο μπορούν να επηρεάσουν τη δραστηριότητα του γλουταμικού οξέος και της σεροτονίνης, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Και οι νευροδιαβιβαστές δύο μπορεί να εμπλέκονται στην ημικρανία.
  • Ορμόνες του στρες: Ορμόνες όπως η κορτιζόλη μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο αλλά μπορούν επίσης να αλλάξουν την ισορροπία των μικροβίων στο έντερο.

Πώς να διαχειριστείτε το πρόβλημα

Εάν ο πόνος στο στομάχι είναι ένα κοινό σύμπτωμα των επεισοδίων ημικρανίας, είναι σώφρον να μιλήσετε με έναν γιατρό. Μπορεί να σας συνταγογραφήσει αντιεμετικά για μείωση των συμπτωμάτων της ναυτίας και του έμετου.

Σύμφωνα με έρευνα του 2020, ορισμένες διατροφικές αλλαγές μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων του στομάχου και των πονοκεφάλων της ημικρανίας γενικότερα. Οι ερευνητές προτείνουν:

  • να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες
  • να περιορίσετε την κατανάλωση ζάχαρης
  • να παίρνετε συμπληρώματα με βιταμίνη D, ωμέγα-3 και προβιοτικά
  • να παραμένετε καλά ενυδατωμένοι

Τι είναι η κοιλιακή ημικρανία

Η κοιλιακή ημικρανία είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά και προκαλεί έντονο στομαχικό πόνο που μπορεί να διαρκέσει έως και 3 ημέρες. Τα συμπτώματα της κοιλιακής ημικρανίας περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο και απώλεια όρεξης.

Αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοιλιακή ημικρανία στα παιδιά περιλαμβάνουν:

  • στρες
  • έκθεση σε έντονο φως
  • ορισμένα τρόφιμα, όπως η σοκολάτα
  • καφεΐνη

Τα παιδιά με κοιλιακή ημικρανία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν πονοκεφάλους ημικρανίας ως ενήλικες. Έχουν επίσης συνήθως οικογενειακό ιστορικό ημικρανίας.

Μπορεί η COVID-19 να προκαλέσει ημικρανία και πόνο στο στομάχι;

Οι παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον των στελεχών COVID-19 ήταν γνωστό ότι προκαλούν πονοκεφάλους ως σύμπτωμα. Μερικοί ασθενείς αναφέρουν επίσης έναν πονοκέφαλο που μοιάζει με ημικρανία, αφότου ξεπεράσουν τα πιο βαριά συμπτώματα της COVID-19. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην μία πλευρά του κεφαλιού, μαζί με ευαισθησία στο φως, στον θόρυβο, στην αφή και στην μυρωδιά.

Οι ερευνητές μαθαίνουν ακόμη πολλά για τα συμπτώματα μετά την COVID-19. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλές αναφορές για ημικρανία μετά την COVID-19 που εμφανίζεται μαζί με πόνο στο στομάχι.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος στο στομάχι: Οι 12 βασικές αιτίες για να ξέρετε τι σας συμβαίνει

Στομαχόπονος που “έρχεται και φεύγει”: Δείτε τι σας συμβαίνει μάλλον

Τρεις τρόποι που το στομάχι “προειδοποιεί” για πρόβλημα στην καρδιά

Ημικρανία: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας κρίσης

φωτό: iStock