Πόνος στο γόνατο; Όλες οι λύσεις

  • Iatropedia
Δεν φταίει μόνο η αλλαγή του καιρού γαι τους πόνους στο γόνατο αλλά και διάφοροι άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής το σωματικο βάρος και διάφορες παθήσεις Δείτε πως να αντιμετωπίσετε τους πόνους στο γόνατο.

Η θέση και η σοβαρότητα του πόνου του γόνατος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Τα συμπτώματα που μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στο γόνατο περιλαμβάνουν:

Πρήξιμο και δυσκαμψία

Ερυθρότητα και ζεστασιά στην αφή

Αδυναμία ή αστάθεια

Ανικανότητα να ισιώσει πλήρως το γόνατο

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

Δεν μπορεί να αντέξει το βάρος το γόνατό σας

οίδημα

Δεν είναι σε θέση να καμφθεί το γόνατό σας

Έχετε άλγος και πρήξιμο στο γόνατο

Οι παράγοντες κινδύνου

Ένας τραυματισμός στο γόνατο μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε από τις αρθρώσεις, τους τένοντες ή υγρό-σάκοι γεμάτοι (θύλακες) που περιβάλλουν άρθρωση του γονάτου σας, καθώς και τα οστά, χόνδρους και συνδέσμους που αποτελούν το ίδιο το κοινό.

Μερικά από τα πιο κοινά τραυματισμοί στο γόνατο περιλαμβάνουν:

Ο τραυματισμός είναι ιδιαίτερα συχνός σε ανθρώπους που παίζουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή άλλα αθλήματα που απαιτούν ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης.

Σκισμένο μηνίσκου. Ο μηνίσκος αποτελείται από σκληρό, ελαστικό χόνδρο και λειτουργεί ως αμορτισέρ μεταξύ κνήμη και το μηρό σας. Αυτό μπορεί να σχιστεί αν ξαφνικά στρίψει το γόνατό σας, ενώ φέρει το βάρος σε αυτό.

Θυλακίτιδα γόνατο. Μερικοί τραυματισμοί στο γόνατο προκαλούν φλεγμονή στο θύλακες, οι μικρές σάκοι του υγρού που αμβλύνει το εξωτερικό της άρθρωσης του γονάτου σας, έτσι ώστε οι τένοντες και τους συνδέσμους γλιστρούν ομαλά πάνω από το κοινό.

Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού Τενοντίτιδα είναι ερεθισμός και φλεγμονή ενός ή περισσοτέρων τενόντων – τα παχιά, ινώδεις ιστούς που συνδέουν τους μυς με τα οστά. Δρομείς, σκιέρ, ποδηλάτες, και όσοι εμπλέκονται στο άλμα αθλήματα και δραστηριότητες έχουν την τάση να αναπτύσσουν φλεγμονή στον επιγονατιδικό τένοντα, η οποία συνδέει το τετρακέφαλο μυ στο μπροστινό μέρος του μηρού με το οστό της κνήμης.

Μηχανικά προβλήματα

Μερικά παραδείγματα μηχανικά προβλήματα που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο περιλαμβάνουν:

Μερικές φορές τραυματισμό ή εκφύλιση των οστών ή χόνδρου μπορεί να προκαλέσει ένα κομμάτι του οστού ή του χόνδρου να διακόψει και επιπλέουν στο χώρο της άρθρωσης. Αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, εκτός αν το χαλαρό σώμα έρχεται σε επαφή με το γόνατο κοινή κυκλοφορία, στην οποία περίπτωση το αποτέλεσμα είναι κάτι σαν ένα μολύβι που αλιεύονται σε μια μεντεσέ της πόρτας.

Εξάρθρωση επιγονατίδας. Αυτό συμβαίνει όταν το τριγωνικό οστό (επιγονατίδα), που καλύπτει το μπροστινό μέρος του γονάτου σας γλιστρά εκτός τόπου, συνήθως στο εξωτερικό μέρος του γονάτου σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιγονατίδα μπορεί να παραμείνει εκτοπισμένων και θα είστε σε θέση να δείτε την εξάρθρωση.

Πόνος στα πόδια. Αν έχετε πόνο στο ισχίο ή το πόδι, μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που περπατάς να διαθέσετε αυτές τις επώδυνες αρθρώσεις. Αλλά αυτή η αλλαγμένη βάδισμα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην άρθρωση του γονάτου σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα προβλήματα στο ισχίο ή το πόδι μπορεί να αναφέρεται πόνο στο γόνατο.

Τύποι της αρθρίτιδας

Υπάρχουν περισσότερα από 100 διαφορετικούς τύπους αρθρίτιδας που επηρεάζουν το γόνατο.

Οστεοαρθρίτιδα. Μερικές φορές ονομάζεται εκφυλιστική αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή της αρθρίτιδας. Είναι μια κατάσταση φθοράς-και-δάκρυ που εμφανίζεται όταν ο χόνδρος στο γόνατο σας επιδεινώνεται με τη χρήση και την ηλικία.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η πιο εξουθενωτική μορφή αρθρίτιδας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε άρθρωση στο σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των γόνατά σας.

Η ουρική αρθρίτιδα. Ενώ η ουρική αρθρίτιδα συνήθως επηρεάζει το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο γόνατο.

Υπερβολικό βάρος.

Ορισμένα σπορ. Σε ορισμένα αθλήματα δοθεί μεγαλύτερη πίεση στα γόνατά σας από ό, τι κάνουν οι άλλοι. Αλπικό σκι με άκαμπτες μπότες του σκι και το δυναμικό για πτώσεις, άλματα και άξονες μπάσκετ, και η επαναλαμβανόμενη χτυπάει τα γόνατά σας να πάρει, όταν τρέχετε ή κάνετε τζόκινγκ, αυξάνουν τον κίνδυνο τραυματισμού στο γόνατο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η οστεοαρθρίτιδα καταστρέφει το ισχίο και το γόνατο: πως θεραπεύεται