Πονοκέφαλοι και ημικρανίες λόγω καιρού

Αλήθεια πόσοι από εσάς που διαβάζετε αυτό το κείμενο, δεν ταλαιπωρηθήκατε αυτές τις ημέρες από κάποιον πονοκέφαλο, ή ημικρανία; Πόσοι δεν αναρωτηθήκατε: “μα τι να φταίει; γιατί έχω πονοκέφαλο αφού δεν είμαι άρρωστος” και στη συνέχεια κοιτάξατε ψηλά στον ουρανό και είδατε σύννεφα υγρασία, και πολλή ζέστη;

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το καλοκαίρι, και ο καιρός μας πηγαίνει μια ζέστη, μια βροχή, μια ψύχρα, μια υγρασία. Το βιολογικό μας ρολόι κοντεύει να τρελαθεί και η πλειοψηφία του κόσμου συχνά ταλαιπωρείται από μικρής, ή και μεγαλύτερης έντασης πονοκεφάλους.

Πολλά είναι τα αίτια των πονοκεφάλων που καταγράφουν οι επιστήμονες. Μεταξύ αυτών μπορεί να είναι οι απότομες μεταβολές του καιρού όπως αυτές που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας αλλά και το στρες ή η κακή διατροφή.

Ειδικότερα, οι κυριότεροι παράγοντες είναι:Το άγχος και το στρες στο οποίο αποδίδεται από Αμερικανούς ερευνητές το 80% των περιπτώσεων ημικρανίας σε ενήλικες.

Οι καιρικές μεταβολές που είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην Ελλάδα. Την περίοδο που αλλάζει ο καιρός είναι πιο συχνές οι ημικρανίες εξαιτίας της αλλαγής στις βαρομετρικές πιέσεις σύμφωνα με μελέτη του επιστημονικού περιοδικού Neurology.

Όμως σημαντικό ρόλο στον πονοκέφαλο φαίνεται ότι παίζει και η έλλειψη ύπνου καθώς μένει σε χαμηλά επίπεδα η σεροτονίνη που είναι ένας νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου. Χαμηλά επίπεδα της σεροτονίνης εμπλέκονται στην εμφάνιση κατάθλιψης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν