Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πιθανό πρώιμο σύμπτωμα αν συμβαίνει αυτό με τα χέρια σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πολλαπλή Σκλήρυνση
Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (Multiple Sclerosis, ή MS) είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τόσο το ανοσοποιητικό όσο και το νευρικό σύστημα, συχνά με απρόβλεπτους τρόπους.

Επειδή η πορεία της ασθένειας είναι τόσο μεταβλητή, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διαφορετικά πρώιμα σημάδια και είναι σημαντικό να γνωρίζετε όλα αυτά. Η έγκαιρη ανίχνευση συμπτωμάτων της Πολλαπλής Σκλήρυνσης μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε εξειδικευμένη φροντίδα νωρίτερα, γεγονός που μπορεί να καθυστερήσει την εξέλιξη της νόσου.

Έχοντας αυτό κατά νου, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα πράγμα που μπορεί να συμβεί στα χέρια σας και το οποίο μπορεί να είναι πρώιμο σύμπτωμα Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Το μούδιασμα ή “μυρμήγκιασμα” στα χέρια σας μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι

Η δρ. Amber O’Brien, γιατρός της Mango Clinic, λέει ότι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας είναι μερικά από τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται στην Πολλαπλή Σκλήρυνση. «Το πόσο έντονο είναι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά. Ένα μυρμήγκιασμα στο χέρι μπορεί μερικές φορές να είναι μια απλά ενοχλητική ταλαιπωρία, ή μπορεί να κάνει δύσκολο κι επώδυνο το να κρατάς πράγματα με τα χέρια σου», λέει η MS Society.

Αυτά τα συμπτώματα είναι το αποτέλεσμα της επίθεσης του ανοσοποιητικού συστήματος στα προστατευτικά καλύμματα των νεύρων, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και άλλων μερών του σώματος.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η διάρκεια και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται από την έκταση της ζημιάς

Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων εξαρτάται συχνά από το επίπεδο της βλάβης των νεύρων. Η δρ. Leann Poston, ειδική ιατρός για την MS στην Invigor Medical, λέει ότι «η έλλειψη αίσθησης μπορεί να είναι τόσο σοβαρή που δεν μπορείτε να αισθανθείτε το πότε ένα αντικείμενο βρίσκεται στο χέρι σας. Αυτά τα συμπτώματα ‘έρχονται και φεύγουν’ καθώς αυξάνεται η δυσλειτουργία των νεύρων«.

Η δρ. O’Brien επισημαίνει ότι μόλις ξεκινήσουν τα συμπτώματα, μπορούν να διαρκέσουν για ώρες και μερικές φορές ακόμη και μια ολόκληρη μέρα. Λέει ότι το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας θα μπορούσε επίσης να συνοδεύεται με αίσθημα καύσου, κνησμό, αίσθημα κρύου, δονήσεις ή βουητό.

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Η θολή όραση, η κόπωση, η μυϊκή αδυναμία και ο πόνος είναι άλλα πρώιμα σημάδια

Αν και το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα στα χέρια σας είναι κοινά πρώιμα σημάδια Πολλαπλής Σκλήρυνσης που πρέπει να προσέχετε, υπάρχουν μερικά άλλα αξιοσημείωτα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε:

  • θολή όραση
  • κόπωση
  • μυϊκή αδυναμία
  • πόνος
  • κατάθλιψη
  • ζάλη
  • παράλυση

Αυτά είναι όλα πιθανά πρώιμα σημάδια Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης και του εντέρου. Εάν πάσχετε από κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, φροντίστε να κλείσετε ραντεβού με έναν επαγγελματία υγείας.

Πηγές: https://www.mssociety.org.uk, https://www.orlandohealth.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολλαπλή Σκλήρυνση στις γυναίκες: Τι ρόλο παίζει η εγκυμοσύνη

Σκλήρυνση κατά Πλάκας (Πολλαπλή Σκλήρυνση): Με απλά λόγια τα βασικά που πρέπει να ξέρετε