Κοιμάστε αργά το βράδυ; Ποιος σοβαρός κίνδυνος απειλεί την υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
διαβήτη
Τα ευρήματα μεγάλης μελέτης του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Οι διαφορές των νυχτερινών με τους πρωινούς τύπους.

Αν ανήκετε στην κατηγορία των ανθρώπων που αδυνατούν να μπουν νωρίς για ύπνο το βράδυ, προσέξτε. Μπορεί να κινδυνεύει η υγεία σας, προειδοποιούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν ανακάλυψαν πως όσοι κοιμούνται και ξυπνούν αργά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν νυχτερινό χρονότυπο (evening chronotype) και, σύμφωνα με τη μελέτη, είναι πιθανότερο να υιοθετούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

«Ο χρονότυπος αναφέρεται στην προτιμώμενη ώρα ύπνου και έγερσης κάθε ατόμου. Εν μέρει καθορίζεται γενετικά και γι’ αυτό είναι δύσκολο να αλλάξει», εξήγησε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Tianyi Huang, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Όσοι πιστεύουν ότι έχουν νυχτερινό χρονότυπο (είναι δηλαδή «κουκουβάγιες») καλό είναι να προσέχουν τις συνήθειές τους, συνέστησε. Και αυτό διότι ήδη έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους έχουν πρωινό χρονότυπο.

Ο πρωινός χρονότυπος (morning chronotype) σημαίνει πως ένα άτομο μπαίνει νωρίς για ύπνο και σηκώνεται νωρίς το πρωί.

Η μελέτη

Η σχετική μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 63.676 γυναικών, ηλικίας 45 έως 62 ετών. Κατά την έναρξη της μελέτης, το 2009, καμία δεν είχε ιστορικό καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη.

Οι γυναίκες συμπλήρωσαν αναλυτικά ερωτηματολόγια για τον ύπνο, τη διατροφή και την φυσική δραστηριότητα. Παρείχαν επίσης στοιχεία για:

  • Τον δείκτη μάζας σώματός τους (ΔΜΣ)
  • Τη χρήση αλκοόλ ή τσιγάρων
  • Το ιστορικό διαβήτη στην οικογένειά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους ιατρικούς φακέλους τους, για να δουν εάν έπασχαν από διαβήτη.

Αναλόγως με τις συνήθειες ύπνου τους, οι ερευνητές ταξινόμησαν τις εθελόντριές τους σε κατηγορίες:

  • Αμιγώς πρωινός χρονότυπος (το 35% των εθελοντριών)
  • Αμιγώς νυχτερινός χρονότυπος (το 11%)
  • Ενδιάμεσοι χρονότυποι (οι υπόλοιπες εθελόντριες)

Τα ευρήματα

Έως το 2017, οι 1.925 από τις γυναίκες είχαν διαγνωσθεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, όσες εθελόντριες είχαν αμιγώς νυχτερινό χρονότυπο είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να υιοθετούν ανθυγιεινό τρόπο ζωής έναντι όσων είχαν αμιγώς πρωινό χρονότυπο. Στην πραγματικότητα, νυχτερινό χρονότυπο είχε:

  • Το 6% των γυναικών με τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής
  • Το 25% των γυναικών με τον πιο ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Επιπλέον, οι γυναίκες με νυχτερινό χρονότυπο είχαν κατά 19% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2. Είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πίνουν αλκοόλ, να καπνίζουν και να κοιμούνται λιγότερο από το επιθυμητό.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την έρευνά τους για να εξακριβώσουν εάν υπάρχει αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του χρονότυπου και του διαβήτη. Αν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, τότε οι γιατροί θα μπορούν να εξατομικεύσουν τις στρατηγικές πρόληψης τους διαβήτη στους ασθενείς τους, δήλωσε ο Dr. Huang.

Φωτογραφία: iStock