Ποιοι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν πνευμονία

  • Ρούλα Τσουλέα
πνευμονία
Η πνευμονία δεν κοιτάζει φύλο, ούτε ηλικία ή φυσική κατάσταση: μπορεί να προσβάλλει ακόμα και υγιή άτομα. Ωστόσο υπάρχουν μερικές πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο να την εκδηλώσουν.

Στις ομάδες αυτές «ανήκουν τα άτομα με χαμηλή ανοσία και αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα», λέει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας δρ Μίνα Γκάγκα, συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής και διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος «Η Σωτηρία». «Η άμυνα των πνευμόνων είναι ασθενέστερη στα πολύ νεαρά και στα πολύ ηλικιωμένα άτομα και έτσι η πνευμονία πλήττει συνήθως μικρές και προχωρημένες ηλικίες. Είναι επίσης ασθενέστερη στα άτομα με χρόνια νοσήματα όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, ρευματολογικά και αυτοάνοσα. Το ίδιο και στους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και νεφρική ανεπάρκεια, που επίσης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν πνευμονία».

Άλλοι παράγοντες που μπορεί να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού είναι «ο καπνός των τσιγάρων, οι ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν τους αεραγωγούς (γρίπη, κρυολόγημα) και άλλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως η HIV/AIDS λοίμωξη)», συνεχίζει.

Τις φυσικές άμυνες του οργανισμού μπορεί να εξασθενήσουν και ορισμένα φάρμακα, όπως εκείνα που χορηγούνται για τη θεραπεία του καρκίνου. Επιπλέον, μία σοβαρή ασθένεια ή χειρουργική επέμβαση καθιστά τα άτομα πιο ευάλωτα στην πνευμονία. Το γεγονός αυτό εξηγεί «γιατί μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν πνευμονία ενώ νοσηλεύονται ήδη στο νοσοκομείο για άλλους λόγους», λέει η δρ Γκάγκα.

Η πνευμονιοκοκκική πνευμονία

Ειδικά από πνευμονιοκοκκική πνευμονία, κινδυνεύουν ιδιαίτερα να προσβληθούν τα ανεμβολίαστα άτομα στις εξής ομάδες υψηλού κινδύνου:

* Όσοι έχουν περάσει τα 65 τους χρόνια και τα πολύ μικρά παιδιά

* Οι καπνιστές

* Οι ενήλικες που πάσχουν από χρόνια νοσήματα της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος ή των νεφρών, άσθμα, διαβήτη, αλκοολισμό ή παθήσεις που εξασθενούν το ανοσοποιητικό (HIV/AIDS, καρκίνο, βλάβη στον σπλήνα, ιστορικό σπληνεκτομής).

* Τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού (είναι το υγρό που περιβάλλει τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) από συγγενείς ή επίκτητες αιτίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πνευμονία: Ένας δολοφόνος υπεράνω υποψίας

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την πνευμονία

Ποια συμπτώματα δείχνουν ότι η γρίπη «γυρνάει» σε πνευμονία

Πότε είναι απαραίτητη η νοσηλεία για πνευμονία

Γρίπη-πνευμονία: Πότε και με ποια σειρά πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός