Ποιοι είναι οι συχνότεροι λόγοι για τους οποίους πηγαίνουμε στο νοσοκομείο

  • Ρούλα Τσουλέα
επείγοντα
Τα ευρήματα της ανάλυσης όλων των εισαγωγών του 2021 στα αμερικανικά νοσοκομεία.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις πολίτες όλων των ηλικιών πηγαίνουν κάθε χρόνο στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων, παρουσιάζοντας κάποιο σύμπτωμα ή πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό.

Στο 28% των περιπτώσεων αιτία γι’ αυτό είναι κάθε είδους τραυματισμοί και ατυχήματα. Κυμαίνονται από πτώσεις και τροχαία μέχρι δηλητηριάσεις.

Από τα συμπτώματα, ο πόνος είναι το πιο συχνό αίτιο μεταφοράς στα επείγοντα των νοσοκομείων. Ευθύνεται για περισσότερο από το 19% όλων των περιστατικών που βλέπουν οι γιατροί. Στο 7,5% των περιπτώσεων, εξ άλλου, η αιτία είναι συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως η δύσπνοια και ο βήχας.

Τα στοιχεία αυτά έδωσαν στη δημοσιότητα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), που ανέλυσαν όλες τις διακομιδές ασθενών που έγιναν το 2021 στα αμερικανικά νοσοκομεία. Συνολικώς ανήλθαν σε 139,8 εκατομμύρια.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία τους, από τους ασθενείς που πηγαίνουν στα επείγοντα, το 13,1% χρειάζονται τελικά εισαγωγή. Δύο στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς εισάγονται απ’ ευθείας στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Σαράντα εκατομμύρια διακομιδές (το σχεδόν 28% του συνολικού αριθμού) γίνονται λόγω τραυματισμών/ατυχημάτων. Στο 22% των περιπτώσεων οι τραυματισμοί αφορούν το κεφάλι και στο 13,5% τα χέρια (καρπός, δάκτυλα, άκρα χείρα). Στο 8,4% των περιπτώσεων ο τραυματισμός είναι στον αστράγαλο και τον άκρο πόδα.

Οι συνηθέστερες αιτίες τραυματισμού είναι οι πτώσεις (24,2% του συνόλου) και τα ατυχήματα με κάθε είδους μεταφορικά μέσα (12,5%). Ακολουθούν τα κτυπήματα από κάτι ή σε κάτι (10.3% των περιπτώσεων).

Τα συχνότερα συμπτώματα

Τα συχνότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς όταν φθάνουν στα επείγοντα είναι:

  1. Πόνος στο στομάχι και στην κοιλιά (κράμπες και σπασμοί): Το 8,9% των περιστατικών
  2. Πόνος στο στήθος και άλλες σχετιζόμενες εκδηλώσεις: Το 5,6%
  3. Δύσπνοια: Το 4,2%
  4. Βήχας: Το 3,3%
  5. Πυρετός: Το 3,3%
  6. Πονοκέφαλος ή πόνος σε κάποιο σημείο στο κεφάλι: Το 2,8%
  7. Πόνος που δεν παραπέμπει σε συγκεκριμένο σύστημα του σώματος: Το 2,4%
  8. Ενοχλήματα στην πλάτη: Το 2,2%
  9. Έμετος: Το 2%
  10. Εκδηλώσεις ψυχικών και ψυχολογικών διαταραχών: 1,7%

Στις ηλικίες κάτω των 15 ετών, η κύρια αιτία διακομιδής στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι ο πυρετός. Αφορά:

  • Το 7,3% των διακομιδών των κοριτσιών
  • Το 6,5% των διακομιδών των αγοριών

Ακολουθούν ο βήχας (4,8% των διακομιδών στα κορίτσια και 4,7% στα αγόρια) και ο πόνος στην κοιλιά (2,7% και 2,6% αντιστοίχως).

Στους ηλικιωμένους (65 ετών και άνω) τα συχνότερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο πόνος στην κοιλιά και ο πόνος στο στήθος.

Φωτογραφία: iStock